Budva az egész mediterrán térség egyik legfelkapottabb üdülőhelye lett az elmúlt években. A festői szépségű partszakaszok és szigetek mellett, a város történelmi emlékekben is rendkívül gazdag.Budvai programok? Mutatjuk a legkiválóbb programokat.Budvai programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Budvai programok: kristálytiszta strandok

Budva tengerpartja 21 km hosszú, 17 stranddal rendelkezik. Vannak apró kavicsos, homokos és sziklás fürdőzőhelyek, így mindenki megtalálja a leginkább kedvére valót. A legnagyobb strand az 1600 méter hosszú Slovenska Plaža, mely a kikötőtől a Park Hotelig húzódik. Ezt kavics borítja, de néhány helyen homokos a strand. A partszakasz több részre tagolódik, ahol különböző létesítményeket találsz. Van kosárlabda- és strandröplabda pálya, a szórakozásról pedig egy bowling pálya is gondoskodik. A fürdőzőhely mentén egy sétány fut végig, mely összeköti a partot az óvárossal. Utóbbitól körülbelül 200 méterre található a szintén rendkívül tiszta vizű Mogren Beach. Itt bérelhetsz napozóágyat, vízibiciklit és kajakot is. Ha szeretnéd felfedezni a csodálatos víz alatti világot, a környéken kiváló búvártúrákat szerveznek.

Látnivalók Budvában: hív a természet

Szent Miklós-sziget

Az Adriai-tenger déli részének legnagyobb szigetét budvai Hawaii-nak is nevezik. 2 km hosszú, területe 36 hektár. Rendkívül tiszta strandokkal büszkélkedhet, melyek közül a legszebbek a sziget déli részén találhatóak. Élővilága gazdag, a madarakon kívül őzek, szarvasok, muflonok és nyulak is élnek itt. Ha látnivalóra vágysz, tekintsd meg a 16. században épült Szent Miklós-templomot, mely körül apró, fehér sírkövek fekszenek. Utóbbiakról úgy tartják, hogy azoké a kereszteseké, akik ismeretlen járvány következtében haltak meg egykor a szigeten, miközben itt állomásoztak. A vendéglátóhelyeket tekintve vannak bárok, kávézók és egy népszerű haléttermet is találsz.

Sveti Stefan szigete

A lenyűgöző üdülőhely szépségének és építészeti értékeinek köszönhetően világszerte ismert. A felkapott szigetet szűk, kanyargós utcácskák jellemzik. Kis terekkel, három templommal, valamint elegáns, mediterrán stílusú házakkal is büszkélkedhet. Az elit turisták nyaralóhelyén olyan világsztárok fordultak már meg, mint Sophia Loren, Charlie Chaplin vagy Kirk Douglas. Érdekesség, hogy a sziget 1972-ben elnyerte az Aranyalma-díjat, melyet a világ legexkluzívabb üdülőhelyének ítélnek oda. Sőt, a National Geographic a világ 50 legszebb helye közé is Látnivalók Budvában beválasztotta.

Skadari-tó

A Skadari-tó a Balkán-félsziget legnagyobb tava, mely a mediterrán klímának köszönhetően még télen sem fagy be. Kétharmada Montenegróhoz tartozik, míg egyharmada Albániához. Montenegrói részén, mintegy 40 ezer hektáron 1983-ban nemzeti parkot alakítottak ki. A tó nemcsak szépsége, hanem hal- és madárállománya miatt is rendkívül jelentős. 270 bejegyzett madárfaj él itt, köztük sirályok, gémek, valamint a veszélyeztetett dalmát pelikán. A tó rendkívül kedvelt a horgászok körében, átlagos mélysége 5 méter. A környező tájat rengeteg útvonal tarkítja, melyek a gyalogtúrázók és a kerékpárosok számára egyaránt ideálisak.

Programok Budvában: fedezd fel a város látnivalóit!

A csodálatos Budva Montenegró egyik legismertebb települése, mini Dubrovnikként is emlegetik. Óvárosa egy kicsiny félszigeten helyezkedik el, több mint 2500 éves falakkal rendelkezik. Keskeny utcák, kis terek, valamint olyan híres épületek jellemzik, mint a Citadella vagy a Szentháromság-templom. Nyaranként a hely kulturális központtá válik és számos színházi előadásnak, rendezvénynek ad otthont.

Citadella

A település legmonumentálisabb látnivalója az 5-6. században épült erődítmény. Ez a feltételezések szerint egy régi görög akropolisz, vagyis fellegvár helyén áll. Jelenlegi formáját a 19. században az osztrák uralom idején nyerte el. Az első emeletén kialakított étteremhez egy tágas terasz is tartozik, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik Budva tengerpartjára, valamint a Szent Miklós-szigetre. Az erődítményben egy kis múzeum és könyvtár is helyet kapott. Utóbbi ritka köteteket, valamint térképeket rejt. A Citadellán belül megtekintheted a Santa Maria de Castello-templom romjait, melyről az egész épületkomplexum kapta a nevét. Az erődítmény egy kulturális fesztiválnak is otthont ad. Programok Budvában

Szentháromság-templom

Az egyhajós templom a velenceiek bukása után épült. 1804-ben a helyi ortodox hívők kérésére az osztrák hatalom adott rá engedélyt. Homlokzatának szépségét rozetta fokozza, vagyis egy olyan kerek épületdísz, mely szabályosan elrendezett rózsaszirmokat utánoz. A templom tetejében három harangot is megcsodálhatsz. A 19. századból származó ikonok, azaz szent képek jelentős művészi értéket képviselnek. A templom előtt megtekintheted a város szülöttének, a híres írónak és politikusnak, Stefan Mitrov Ljubisa-nak a sírját is.

Santa Maria in Punta-templom

Ez az egyik legrégebbi pre-román temploma a tengerpartnak. 840-ben alapították, kezdetben bencés, majd ferences kolostorként működött. Sőt, Budva legelső iskoláját is e falak között hozták létre. 1807-ben a napóleoni seregek kisajátították, és istállóként használták. A templomban számos régi sírt tártak fel. Az épület jelenleg művészeti kiállításoknak, valamint klasszikus zenei koncerteknek szolgál helyszínéül.

Hagyományok és események Budvában

Itt tartják a régió legnagyobb karneválját, melyet szamba estek, koncertek, valamint maskarás táncosok színesítenek. A tánccsoportok a balkáni régió és Európa több országából érkeznek, hogy szórakoztassák a látogatókat. Szintén Budvában kerül megrendezésre a Sea Dance Fesztivál. Ez a világ összes tájáról vonzza a bulizni vágyó fiatalokat a város festői tengerpartjára. Ha szórakozni vágysz, a pezsgő hangulatú Spring Break Montenegro Fesztivál ugyancsak remek választás. A település kihagyhatatlan látnivalója, a Citadella a híres Színház Város nevű nyári kulturális fesztiválnak ad otthont. budvai látnivalók

Éjszakai élet

Ha szeretsz szórakozni, Budva kiváló úti cél, ugyanis kulturális és történelmi látnivalói mellett pezsgő éjszakai életéről szintén híres. Sőt, Montenegró első számú buli paradicsomának tartják, melyet nem csupán modern diszkóinak, hanem számtalan zenés bárjának is köszönhet. Utóbbiak között tradicionális rock pubokat, valamint jazz bárokat egyaránt találsz. A városba látogatók a horvát, szerb és montenegrói slágerekből is kaphatnak ízelítőt.

Old Fisherman’s Pub

Az autentikus pub tökéletes kiindulópont Budva többi bárjának és szórakozóhelyének felfedezéséhez. Remek atmoszférával rendelkezik, ráadásul közvetlenül a tengerparton találod. Az italok mellett bőséges ételkínálat vár. Nemcsak halból készült fogásokat, hanem az olasz és a nemzetközi konyha remekeit is megkóstolhatod.

Trocadero diszkó

Az üdülőhely legnagyobb és egyben legmenőbb szórakozóhelye 1992 óta a Trocadero diszkó. Több szintből áll, kiváló fénytechnikával ellátott tánctérrel, számos bárpulttal, valamint étteremmel is rendelkezik. A főszezonban a legnépszerűbb helyi DJ-k, illetve a legnagyobb szerb, horvát és montenegrói zenei sztárok szórakoztatják a közönséget.

Casper Bár

A Casper igazi mediterrán hangulatot áraszt, két bárpultból és három teraszhelyiségből áll. Ezek körülbelül 300 ember befogadására alkalmasak. A zenei paletta rendkívül színes, számtalan stílust hallhatsz az éjszaka folyamán. A kiváló hangulatról helyi és külföldi DJ-k, bizonyos estéken fellépő zenekarok is gondoskodnak.

Budva gasztronómiája

A népszerű város leghíresebb vendéglátóhelye a Jadran, mely a Niklanovic család több mint 37 éves hagyományokkal rendelkező étterme. Budva legszebb részén, az óváros mellett található. Elsősorban a friss halat, kagylót és rákot érdemes itt megkóstolni, de az olasz konyha remekeit is megtalálod az étlapon. A Porto étterem szintén kiváló vendéglátóhely, ahol az ízletes fogások mellett a régió környékének nagyszerű borai is várnak. Ha a városban jársz, a piacra szintén érdemes ellátogatni, ahol a friss termékek rendkívül széles választékát találod.

Cikkünkben Budva legjobb programlehetőségei közül válogattunk. Ha itt kötsz ki, látogasd meg történelmi emlékekben gazdag óvárosát, ahol pezsgő éjszakai élet és kiváló éttermek is várnak.