Bár itt (szinte) minden a vitorlázásról szól, ezeken a gyönyörű szigeteken még számtalan dolgot kipróbálhatsz. Úszás, könnyűbúvárkodás és egyéb vízisportok közül választhatsz, akár kezdő, akár tapasztaltabb vagy. A szárazföldre lépve természeti kincsek és kulturális érdekességek egyaránt várnak rád. Egyszerűen csak élveznéd a napsütést egy finom koktél mellett? Bárhogy is döntesz, a Brit-Virgin szigeteken maradandó élményeket szerezhetsz.

Brit-Virgin szigeteki programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Brit-Virgin szigeteki programok: variációk vízisportokra

Próbáld ki a roncsbúvárkodást!

A BV szigetek fordulatos történelme bővelkedett különféle harcokban, és hajószerencsétlenségekben. Ezért a tengerfenék sok hajóroncsot őriz. A szigetek egyik leghíresebbje az RMS Rhone nevű brit birodalmi vitorlás maradványai. Az egykori hajó – építése után mindössze két évvel – 1867-ben jutott hullámsírba Salt -sziget-nál egy hurrikán miatt. A 95 m hosszúságú impozáns hajótest sok eleme máig felismerhető a víz alatt. Különféle vezetett búvártúrákon merülhetünk alá, hogy a híres roncsot közelről tanulmányozhassuk.

Hullámok alatt és felett: szörfölj, sznorkelezz

A búvárkodásban kevésbé gyakorlottak számára is sok felfedezni valót rejtenek a British Virgin Szigetek körüli vizek. A snorkelezést kipróbálók a változatos tengeri élővilágban gyönyörködhetnek Salt -sziget-nál. A Cooper szigetnél találkozhatnak kékesen foszforeszkáló korallsügérekkel. A strandként is nagyon népszerű „The Baths”-nál (Virgin Gorda sziget) pedig lélegzetelállító korallzátonyokat, sziklaalakzatokat és vidám színekben pompázó papagájhalakat találunk.
Aki a szörftudását tenné próbára, nem is választhatott volna jobb helyet, mint a BV szigetek.
Az Anegada-n található Cow Wreck Beach-nél nagyon jó a hullámzás, mivel erre található a világ negyedik leghosszabb folyamatos korallzátonya. A profik Tortola szigetén a Cane Garden Bay-nál csiszolhatják tovább tudásukat, a kezdők, középhaladók számára pedig ugyanitt a Josiah’s Bay lehet izgalmas.

Ezt se hagyd ki: horgászat, vitorlázás a BV szigeteken

A BV szigeteket a horgászok is nagyon kedvelik. Apróhalakat (makréla, tonhal) a Beef -sziget Bridge nyugati oldalánál lehet a legkönnyebben fogni. Édesvízi, partközeli és mélytengeri halak nagy számban és változatos formában érhetőek el. Lehet fogni például barracudát is, de legyünk óvatosak, ez a halfajta gyakran mérgező.
Ez a kis ország valódi vitorlázóparadicsom. Világszínvonalú hajóbérlési lehetőségek, felszerelés -és szervízháttér jellemző. Itt minden adott ahhoz, hogy egy vitorlázó jól érezze magát. A BVI szigeteki vitorlázásról egy külön bejegyzésben részletesen írtunk.
Látnivalók a Brit-Virgin szigeteken

Látnivalók a Brit-Virgin szigeteken: fedezd fel a természetet!

Amikor már eleget vitorláztál, vagy strandoltál, mi okod lenne arra, hogy ne ismerd meg a British Virgin -sziget sokszínű világát gyalogosan? A több mint 60 kis és nagy sziget közül több olyan is akad, amelyik miatt a fürdőruha mellé a túracipődet is érdemes becsomagolnod.

Gorda Peak Nemzeti Park (Virgin Gorda)

A sziget közepén fekvő park 254 hektáron terül el, és a gyönyörű kilátás miatt érdemes „megmászni” a dimbes-dombos tájat. Az ajánlott túraútvonalakat egyértelmű, feltűnő jelek mutatják, amelyek az 1370 láb magas hegycsúcshoz vezetnek. Az egyik nyomvonal kb. 800 méter, és körülbelül 20 percet vesz igénybe, a másik kissé hosszabb. A véghezvitt túra „jutalma” pedig a legmagasabb pontra érkezve a 360 fokos körpanorámás látvány, ahogy elénk tárulnak a környező szigetek.

Sunset Loop (Peter -sziget)

Az itteni útvonal egy 5 mérföldes körút a szigeten. A neve Sunset Loop, és a sziget csúcsához vezet, 3 mérföld hosszan. Eleinte egyszerűnek tűnik, de az utolsó 1½ mérföld gyakorlatilag egyenesen fölfelé vezet, ezért sokaknak igazi kihívást jelent.
A terep leginkább bozótos fű, rövid fák és magas tüskés kaktuszok szegélyezik az utat. Közben felfigyelhetünk vadon élő kecskeállományra, amelynek az 1800 hektáros sziget otthont ad. A csúcson, 350 méterrel a tengerszint felett keress egy tisztást. Itt nincs más dolgod, csak élvezd a kilátást egy ott elhelyezett színes napozószékben üldögélve. A távolban feltűnnek a közeli szigetek körvonalai: a Norman -sziget, a Pelican Key és a St. John sziget.

A „Baths” és a Devil’s Bay Beach (Virgin Gorda)

A hatalmas gránit sziklák labirintusa a sziget leglátogatottabb helyszínei közé tartozik. Ami egykor a tengerfenék része volt millió évekkel ezelőtt, ma már sziklák, barlangok és alagutak izgalmas kavalkádja. A Devil’s Bay-hoz tartó nyomvonal, melynek teljesítése kb. 20 percet vesz igénybe, a Devil’s Bay strandig vezet. Ez egy védett öböl, hatalmas kék víztükörrel és káprázatosan fehér homokkal. Itt a túrázás végén akár pihenhetünk, napozhatunk egy jót.

Brit-Virgin szigeteki látnivalók: Tortolától Agenada-ig: a Brit-Virgin szigetek ezer arca

Tortola

Sík terep, hegyek és tengerpartok: bárhová indulunk, a természet errefelé mindenhol lenyűgöző. A főszigeten, Tortolán is van egy természetvédelmi terület (Sage Mountain Nemzeti Park). Itt összpontosul az idegenforgalom, mivel a szigetek székhelye, (Road Town) és a fontosabb kikötők közül kettő is itt található. Tortola közigazgatási központja egy bájos kisváros, sok múzeummal és számos városi parkkal.

Virgin Gorda

A már sokat emlegetett Virgin Gorda is tartogat további érdekességeket. A sziget északi része – melyet „Északi Hangnak” neveznek – például csak hajóval közelíthető meg. Ezen a környéken több apró zátony, tengeri szikla és kis szigetecske található. Természetesen erről is olvashatsz a BVI vitorlázásáról szóló post-ban.

programok a Brit-Virgin szigeteken

Jost van Dyke

A híres holland kalózról elnevezett sziget, Jost van Dyke pedig a „tengerészek Mekkája”. Bár csak egy strandja van (White Bay), a snorkelezők nagyon szeretik ezt a helyet. Kikötője pedig mindig tömve van vitorláshajókkal. Igazán látványos természeti érdekesség a Diamond Cay közelében a „Bubbly Pool”. Ez egy tengeri vízösszefolyás egy sziklákból álló medencében. Itt vízbe csobbanni olyan élmény, akár egy wellness szállóban a jakuzzi – de ez a Karib-tenger! Az áramlatok szeszélye miatt ez a természeti jelenség sajnos nem minden nap alakul ki. Ha nem egy „csendes napon” érkezünk, akkor esélyünk lehet, hogy a természetes hullámtörőként viselkedő szikláknak köszönhetően tengeri „pezsgőfürdőben” lubickoljunk. A vízből kiszállva pedig a földre teríthetünk egy takarót, hogy azon elfogyasszunk egy kellemes piknik ebédet.

Végül essen néhány szó a negyedik jelentős BV szigetről. Anegada egy kicsit kakukktojásnak számít geológiai szempontból. Ez ugyanis az egyetlen nagy korallsziget ezen a területen. Nevének jelentése érdekes: „elsüllyedt sziget”. Ez arra utal, hogy legmagasabb tengerszint feletti pontja is csak 28 méter. A hossza viszont 18 mérföld, ami a legnagyobb korallképződménynek számít az egész Karib-tengeren. Anegada-n kitűnő strandok vannak, remek adottságú hely a snorkelezők és a kiteboarding-ot kedvelők számára egyaránt.

Az említett helyeken kívül még számos izgalmas ritkán lakott vagy lakatlan sziget is a BV szigetek közé tartozik. Ilyen a Cooper sziget, a Salt sziget, a Ginger sziget vagy a Norman sziget. Ez utóbbi ihlette Louis Stevenson híres kalózregényét, a Kincses szigetet.