A Korčula-sziget legfestőibb települése az északkeleti csücskében fekvő azonos nevű Korčula város. Számos jelentős műemléket rejt, a szomszédos Pelješac-félsziget legmagasabb pontja, a Sveti Ilija csúcsa épp a várossal szemben magasodik.Látnivalók Korčulán? Mutatjuk a nagyszerű programlehetőségeket. Korčulai programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Korčulai programok: Gyönyörű strandok és öblök

Korčula település városi strandja a kavicsos Banje, mely számos létesítménye miatt gyermekes családok számára is ideális. A főszezonban viszonylag zsúfolt, így meglátogatásához leginkább a kora reggeli órákat javasoljuk. Az óvárostól mindössze 5 perc sétára fekvő strand 40 méter hosszú és 6 méter széles. Partján bérelhetsz napernyőt, nyugágyat, mellette egy vitorlás klub, valamint néhány vendéglátóhely is található. A Sveti Nikola szintén közel van, a Korčula óvárosában álló azonos nevű Sveti Nikola-templomtól körülbelül 5 perc sétára fekszik. A Mandrač csónakkikötőnél található strand partja aprókavicsos-sziklás, vize rendkívül tiszta. Meglátogatását kisgyermekes családok számára különösen ajánljuk.

A Badija-sziget a Korčula város környékén elhelyezkedő 19 szigetecske közül a legnagyobb. Déli oldalán hosszú, kavicsos strandok várják a látogatókat, számos öble búvárkodáshoz is kiválóan alkalmas. A közeli Vrnik-szigetre ugyancsak érdemes ellátogatni. Kavicsos strandokkal és rejtett, sziklás öblökkel rendelkezik, kristálytiszta tengerben fürödhetsz. Ráadásul innen fantasztikus kilátás nyílik a szomszédos szigetekre.  Korčulai programok

Látnivalók Korčulán: Hív a természet

Hober park

A nagy park Korčula óvárosától 10 percre található. Keskeny gyalogútjai kellemes sétát tesznek lehetővé, hozzátartozik a Luka Korčulanska nevű öböl is. A Hober park egyik legérdekesebb része a Pjaceta, mely egy nagy tisztás a fák alatt. Itt megpihenhetsz a kőpadokon, miközben a természet háborítatlan, idilli csendjét élvezed. Ugyancsak érdekes a Naplov nevű hely, mely egy jelentős méretű vízgyűjtő terület. A park meglátogatása bármikor kellemes kikapcsolódást jelenthet. A forró, nyári napokon a magas fenyőfák nyújtanak hűsítő árnyékot.

Skoji-szigetek

A szigetcsoport 19 apró szigetből áll, melyek Korčula keleti végénél, Korčula óvárosától nem messze helyezkednek el. A legközelebb eső, első sziget Badija, ahol egy 1392-ből származó monostort és egy 15. századi kápolnát láthatsz. A jelentős műemlékek mellett különösen ajánljuk a partján húzódó 4 km-es sétány meglátogatását is. A körülbelül 1 km² nagyságú szigetet csodálatos természeti környezet jellemzi. Sűrű macchia, azaz örökzöld cserjés terület, fenyőerdő, citrusfélék, valamint olívafák borítják. Az állatokat tekintve Badija barátságos jávorszarvasoknak ad otthont.
Vrnik a második legnagyobb sziget, nevezetessége Korčula legrégebbi és leghíresebb – még a római korból származó – kőfejtője. Vrnikon mindössze néhány család él, egy azonos nevű város is található itt. Sutvara szigetén a szőlőskerteken kívül van egy apró strand, míg Majsan-on egy régi, 5. századi templom maradványait fedezheted fel. Sestrica két szigetből áll: a kisebb Mala Sestrica, a nagyobb Vela Sestrica. Utóbbi látnivalója egy 1871-ben épült, ma már elhagyatott világítótorony.  Látnivalók Korčulán

Fedezd fel a város nevezetességeit!

Érdekesség, hogy Korčulában, az óváros körül még megtalálható az eredeti városfal, valamint annak több bástyája. Emiatt „mini Dubrovnik” néven is emlegetik.

Szent Márk-katedrális

A gyönyörű Korčula-sziget egyik fő látnivalója és legnagyobb épülete a gótikus-reneszánsz Szent Márk-katedrális. A nevezetesség Korčula óvárosában, a Fő téren található. Bár 1301-től építették, csak a 15. századra készült el. A templom szép szobrainak és az olasz festő, Tintoretto oltárképének köszönhetően Korčula egyik szimbóluma. Harangtornyából csodálatos panoráma nyílik a városra és a Pelješac-csatornára.

Marco Polo szülőháza

A helyiek szerint a híres velencei kereskedő, utazó és író, Marco Polo Korčula szigetén született. Ha itt jársz, Korčula városában meg is tekintheted feltételezett szülőházának maradványait. Az épület három szintből és egy kilátóból áll, a helyen Marco Polóról, valamint felfedezéseiről szóló fényképeket, térképeket láthatsz. A torony legfelsőbb szintjéről gyönyörű kilátás nyílik. Innen nemcsak Korčulát, hanem a környező szigeteket is megcsodálhatod.

Revelin-torony és a városkapuk

A festői Korčula óvárosába két városkapun át vezet az út. Az egyik, az 1650-ből származó déli oldalon található Kopnena Vrata, azaz a Szárazföldi kapu. Felette magasodik a 15. századi Revelin-torony, ahonnan pazar kilátásban gyönyörködhetsz. A nyugati oldalon a Primorska Vrata, vagyis a Tengeri kapu áll.

Városi Múzeum

A Gabrielis-palota a 15. és a 16. században épült, az óváros közepén található. Ez ad otthont a Városi Múzeum számára, mely Korčula szigetének történetét mutatja be, az őskortól kezdve egészen a 20. századig. A gyűjtemény betekintést enged nyerni a vidéken jellemző legfontosabb emberi tevékenységekbe. Ezek közé tartoznak a régi mesterségek, a kőfaragás és a hajóépítés is. Az értékesebb művészeti tárgyak közül érdemes megemlíteni az olasz szobrász, Tiziano Aspetti bronz kopogtatóját, valamint egy 1819-ből származó zongorát. Utóbbin a világhírű német zeneszerző, Beethoven barátnője, Edith Streicher játszott.

Hagyományok és események Korčulán

Amennyiben Korčulára látogatsz, feltétlenül nézd meg a sziget hagyományos játékát, a Moreškát. Az eredetileg spanyol vagy arab táncjáték érdekessége, hogy a középkorban szinte az összes mediterrán országban űzték. Napjainkban viszont Korčula az egyetlen hely a világon, ahol még mindig megtekinthető, ráadásul valódi kardokkal mutatják be. A Moreška mellett más, karddal vívott táncjátékokat is láthatsz, ilyen a Moštra vagy a Kumpanjija. Szintén jelentős esemény az 1996 óta minden nyáron megrendezésre kerülő Marco Polo Fesztivál, mely remek koncertekkel és finom borkülönlegességekkel vár. Esténként a nem mindennapi zenéjéről ismert klapa kórusok fellépéseit is megtekintheted.  Programok Korčulán

Hangulatos bárok

A rendezvényeken kívül számos más szórakozási lehetőség is van a dél-dalmáciai városban. Korčula egyik legkedveltebb helye a Dno Dna Bár, ahol nappal kávézhatsz, míg este a helyi zenészek muzsikáira táncolhatsz. Ha finom italokra és jó zenére vágysz, látogass el a Tramonto Cocktail vagy a Massimo nevű bárokba is.

Korčula gasztronómiája

A horvátországi üdülőhelyen rengeteg kisebb-nagyobb étterem és konoba várja a látogatókat. Utóbbiak közül az egyik legjobb választás a Konoba Marinero, ahol minden nap friss halakat, házias ízű fogásokat szolgálnak fel. Ha idelátogatsz, a helyi borkülönlegességeket szintén érdemes megkóstolni. A családias hangulatú vendéglátóhely nem messze található Marco Polo feltételezett szülőházától, így akár városnézés közben is betérhetsz ide. A Korčula óvárosában fekvő Kanavelic étteremben elsősorban a halételeket ajánljuk. Az ínyencek kipróbálhatják a tenger gyümölcseiből vagy a kagylóból készült ízletes fogásokat is. A vendéglátóhely terasza a Kanavelic-palota reneszánsz fallal körülvett kertjében található, így hangulata a régi horvát építészeti stílust idézi. Nem rajongsz az új gasztronómiai élményekért? Vannak remek pizzériák, a helyi éttermek többségében pedig a nemzetközi konyha remekeit is választhatod.

Rotonda piac

A tengerparti város gyümölcs- és zöldségpiaca a Rotonda, mely a Plokata-tér, valamint a Rampada-torony mellett található. Formáját tekintve egy kis kerek térre hasonlít, alacsony fal veszi körbe – innen ered az elnevezése is. A legjobb minőségű termékek megvásárolásához érdemes még a reggeli órákban, minél korábban érkezni.
Cikkünkben Korčula város kihagyhatatlan programlehetőségei közül válogattunk. Ha itt kötsz ki, nemcsak szebbnél szebb strandokon fürödhetsz, hanem számos történelmi látnivaló, valamint különösen finom helyi ételek is várnak.