Syros szigete ideális középutat kínál egy kellemes nyári vakációhoz. Nem túl zsúfolt, de nem is kihalt sziget ez. Akár sok más turistával egy helyen szeretnél szórakozni vagy strandolni, akár csendes zugokra vágysz, itt mindenből találsz egy kicsit. Csodás strandokat látogathatsz meg, a sziget északi része pedig remek kirándulási lehetőségeket nyújt. A fővárosban pörgős éjszakai élet vár rád, de ha nyugalomra vágysz, a kisebb falvakban azt is megtalálod!Syrosi programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Syrosi programok: homokos és kavicsos strandok

Syros jellemzően homokos strandokat kínál, de találsz néhány kavicsosat is. A strandok nagy részét a sziget keleti és déli partjain találod. A nyugati oldalán is találsz párat. bár itt már jóval kevesebb van. Északon sziklás a sziget partja, ezért arrafelé nincsenek strandok. Helyettük tengeri barlangokat fedezhetsz fel a hajóddal. Ermoupolis közelében számos különböző strandot találsz. Nem számít, hogy zsúfolt vagy eldugott partszakaszon fürödnél, Syros-on biztosan megtalálod a számításodat!

Ha búvárkodni is szeretnél, Azolimnos falu strandját tudjuk javasolni. Itt több vállalkozás kínál bérelhető búvárfelszerelést. Családbarát, lassan mélyülő strandot keresel? Irány a Megas Gialos part! Ha fontos, hogy a parton mindent megtalálj, amire csak szükséged lehet, akkor köss ki a Possidonia partszakasznál! Itt szinte teljes nyugalmat biztosító strandokat is megtalálsz, ilyen a délnyugati Komito.

Látnivalók Syrosban

Nézelődj Syros fővárosában!

Ermoupolis a sziget nyüzsgő fővárosa. Számos látnivalót nyújt viszonylag kicsi helyen. A kikötő mellett egyből megtalálható Vaporia negyed egyedi látványt nyújt a tenger felől. Itt vannak a legjobb éttermek és kávézók. A Miaouli téren találod a Városházát, amely egyben a Kükládok szigetcsoport igazgatási központja. Több templomot is megtekinthetsz a szigeten, nagy részük Ermoupolis-ban található. Három nagyobb múzeumot is meg tudsz látogatni. Az Ipari múzeumban hajógyártás és gépgyártás emlékeit találod. A Városháza egyik szárnyában lévő Régészeti múzeumban mindenféle Syros-i és környékbeli szigetről származó relikviákat láthatsz. A Kükladikus művészeti múzeumban pedig kifejezetten a küklád korszakhoz kapcsolódó leleteket és festményeket találod.

Látogasd meg Talanta szőlészetét!

Ermoupolis-tól északra találod a Talanta nevű kis falut és a hozzá tartozó szőlészetet. Itt munka közben tekintheted meg a dolgozókat, valamint kétféle helyi borkülönlegességet kóstolhatsz meg.

Játssz a görög szigetvilág egyetlen kaszinójában!

Görögországban kevés kaszinó működik, ezek egyike Ermoupolis-ban található. Számos nyerőgépet és különböző asztali szerencsejátékokat próbálhatsz itt ki. Van blackjack és rulett is. Valódi pénzes pókert viszont nem tudsz itt játszani. látnivalók Syrosban

Szórakozási lehetőségek

Vízisportok

Syros-t sok vízisport-rajongó szereti. Több strandon is lehetőséged nyílik különböző eszközök bérlésére és használatára. Az Azolimnos parton búvárfelszerelést is bérelhetsz, majd nekiláthatsz a környékbeli érdekességek felfedezésének. Ha még sosem búvárkodtál, az Ermoupolis-i Salt Water Diving Center-ben megtanulhatod.

Lovas kirándulások

A Kato Manna faluban világszínvonalú lovas oktatáson vehetsz részt. Miután megtanultad, hogyan bánj a lóval, kirándulhatsz is vele a szigeten. Csodás természeti környezetet fedezhetsz így fel. Főleg a sziget északi, magasabb részét érdemes lóhátról megtekintened.

Syros gasztronómiája

Syros főleg sajtjairól és néhány jellegzetes desszertjéről híres. A Zozefinos és a Tyrosyra sajtokat számos helyi étteremben és kisboltban megtalálod, de még Athénban is kapható. A desszertek közül a loukoumi-ra különösen büszkék a helyiek. A Görögországon kívül „Turkish delight” néven ismert finomság számos különféle ízesítésű változatát kínálják a kikötő környékén.

Részletesen bemutattuk fentebb, hogy mit érdemes megnézned és kipróbálnod Syros szigetén. Ha hajóutad egyik állomásának ezt a szigetet választod, biztosan nem fogsz csalódni!