A Kükládok délnyugati részén elhelyezkedő Folegandros-t azoknak javasoljuk, akik nyugodt környezetben fürdőznének. Habár itt nincs túl sok egyéb látnivaló, a csendes kis fővárost is mindenképpen érdemes megnézned.Folegandrosi programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Folegandrosi programok:homokos és kavicsos strandok

Ez az apró sziget mindössze öt strandolásra kijelölt szakasszal rendelkezik. Az Agali a legnépszerűbb strand. Ide nyáron még néhány taverna is kitelepül. Komolyabb szolgáltatásokat és árnyékos helyeket is kínáló strandot szeretnél? Akkor ki ne hagyd a kikötő mellett található Karavostasi partot! Nyugodtabb, kevésbé népszerű partokat is kínál a sziget. Az Agios Georgios és az Ambeli nevű strandok a falvaktól távolabb vannak. Ha szinte teljesen érintetlen természeti környezetben fürdőznél, a kavicsos Ligaria szakaszt javasoljuk.

Látnivalók Folegandroson: fedezd fel a sziget nevezetességeit

Nézelődj Folegandros fővárosában!

Folegandros főleg strandjai miatt ismert, de érdemes megnézned a fővárost is. Kükladikus építészeti stílust alkalmazó, fehérre meszelt falú épületekben gyönyörködhetsz. Látogasd meg várostól 10 perc sétára található Szűz Mária-templomot is! Innen remek kilátás nyílik a kikötőre és a sziget nagy részére. Látnivalók Folegandroson

Látogasd meg a Chryssospilia-barlangot!

Semmiképp ne hagyd ki a sziget északkeleti oldalán lévő Chryssospilia barlangot! Csak hajóval közelítheted meg ezt a régészeti szempontból jelentős helyet. Elvileg szent hely volt az ókori rómaiak korában, azonban az ásatások napjainkban is folynak.

Programok Folegandroson:kikapcsolódási lehetőségek

Vízisportok

Folegandros szigetén a fővárosi Sea U-nál bérelhetsz búvárfelszerelést. Mivel a sziget strandjait viszonylag kevesen látogatják, a vízi élővilág nem húzódott el tőlük. Ezért Folegandros-on kiválóan lehet búvárkodni, könnyen megismerkedhetsz a víz alatti világ csodáival!

Folegandros gasztronómiája

Az aprócska szigeten sokan foglalkoznak sajtkészítéssel. Kecske vagy birka tejéből, esetleg a kettő keverékéből készítenek különféle sajtokat. Ezek jellemzően puha, kenhető sajtok krémes felülettel. Borsos vagy sós ízesítéssel árulják őket. Tésztafélék terén a matsata nevű házi készítésű különlegességet kínálják. Ezt liszt, olívaolaj, só, valamint tengervíz használatával készítik. A helyi éttermekben találkozhatsz vele. Rendszerint csíkokra vágják, majd húsfélék és reszelt sajtok hozzáadásával tálalják. Ha szereted a jó borokat, a fővárosban egy szőlőskert mellett található Merkouri bárt tudjuk javasolni. Itt több mint 40 különféle görög bor megkóstolására nyílik lehetőséged.

A nyugodt kis Folegandros nem nyúlt túl sok extra szórakozási lehetőséget, cserébe viszont nyugodt környezetben strandolhatsz és búvárkodhatsz. Emellett remek kiindulópont a Kükládok déli részének felfedezéséhez. Innen könnyen eléred például Milos-t, a Kis-kükládokat vagy akár Santorini-t is.