Brbinj a Dugi Otok-sziget keleti oldalán, egy földnyelven helyezkedik el. Strandjai jellemzően sziklásak, közelében több barlang is található. Milyen programok várnak rád Brbinjben? Mutatjuk a település és a könnyen megközelíthető környező szigetvilág legjobb lehetőségeit.

Boats in Brbinj

Ez a cikk áttekintést nyújt a következő témákról:

Brbinji programok: változatos strandok

A település egy dombvidékes területen fekszik, így jellemzően sziklás strandokkal rendelkezik. Fürdőzésre leginkább a Lučina-öböl partja alkalmas. Betonozott vagy kavicsos részén is számos napozásra megfelelő helyet találsz. Horvátország ezen szeglete kifejezetten eldugott, melynek köszönhetően zsúfoltságra sehol sem kell számítani. Inkább a homokos partokat részesíted előnyben? Érdemes ellátogatnod a Dugi Otok-sziget északi végén található Veli Rat településre, ahol a Sakarun strand vár.

Brbinji programok: hív a természet !

Telašćica Nemzeti Park

A gazdag növény- és állatvilággal rendelkező Telašćica Nemzeti Park a Dugi Otok-sziget déli végén található. A látnivalók közül a 900 méter hosszú és 300 méter széles Mir nevű tavat, valamint a Strmac sziklákat érdemes megtekinteni. Utóbbiak területét különös mikroklíma jellemzi – leginkább az aleppói fenyő és a tölgy fordul elő. Ráadásul különleges madárvédelmi terület: a sziklafalak számos keselyű családnak adnak otthont. Ha itt hajózol, akár delfineket is láthatsz.

Kornati Nemzeti Park

A Dugi Otok-sziget délnyugati részéhez közel helyezkedik el a Kornati Nemzeti Park, mely Horvátország egyik legszebb nemzeti parkja. Területén körülbelül 140 fehér sziklás, lakatlan sziget található. A három legnagyobb: Kornat, Žut és Piskera. A természeti szépségek mellett illír várak, római villaromok teszik még különlegesebbé a szigetcsoportot. Ha rajongsz a vízi sportokért, a nemzeti park a búvárok paradicsoma, gyönyörű merülőhelyeiről híres.

Rava-sziget

Rava az Iž- és a Dugi Otok-sziget között fekszik. Két település található itt: a középen fekvő Vela Rava, valamint az északnyugati részen elhelyezkedő Mala Rava. A sziget nevezetessége az 1629-ben épült Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt plébániatemplom.

Iž-sziget

Iž két nagy sziget, Dugi Otok és Ugljan között helyezkedik el. Legmagasabb pontja a 168 méter magas Korinjak. A sziget egy jelentős hajózási útvonal közepén fekszik, mely összeköti Közép-Dalmáciát a Kvarner-öböllel. Iž látnivalóinak többsége a nagyobbik településen, Veli Ižben található. Itt megcsodálhatsz számos román stílusú épületet, a város közepén áll a felújított Szent Péter- és Szent Pál-templom. A legjelentősebb esemény az Iž Fesztivál, mely minden évben július 29-én kerül megrendezésre. Ilyenkor a helyiek népviseletet öltenek, hagyományos dalokat játszanak és táncolnak. A vendégeknek házi készítésű ételeket szolgálnak fel.

Ugljan-sziget

Az Ugljan-sziget pontosan Zadarral szemben fekszik. Legfőbb látnivalója a mintegy 270 méter magas dombon álló Szent Mihály-erőd, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a környező szigetvilágra. Érdekesség, hogy Ugljan Preko nevű városa előtt van egy mini sziget is, melyet Galevac-szigetnek hívnak. Az itt található ferences kolostor a mai napig működik.

Látnivalók Brbinjben: fedezd fel a város fő nevezetességeit!

Brbinjt két oldalról olyan csodálatos öblök határolják, mint a Jaz és Lučina. A település ad otthont a környék egyik legvédettebb kikötőjének, melyet csak a bóra szél ér el. Brbinj legjelentősebb látnivalói az egykori glagolita írások emlékei. Édekesség, hogy ezek a régió legrégebbi horvát nyelvű maradványai. A településtől délnyugatra elhelyezkedő Brbinjšćica-öbölnél a hatalmas sziklák mellett több barlangot is láthatsz. Érdemes megtekinteni a 12. századi sólepárlók, sóraktárak maradványait, valamint a falu közelében az olajfa-ültetvényeket.

Események Brbinj környékén

A Dugi Otok-sziget legnagyobb települése a Brbinjtől délre található Sali. Itt többek között a Tovareća mužika, vagyis a “Szamármuzsika” elnevezésű rendezvénnyel kedveskednek az érdeklődőknek. A Sali Kulturális Nyáron kiállítások, koncertek, valamint gasztronómiai specialitások várják a látogatókat. A Saljske užance rendezvény már fél évszázados hagyományokkal rendelkezik. Ez augusztusban a Halászok éjszakájával kezdődik, majd különböző sportversenyek következnek, végül a “Szamárversennyel” zárul.

Brbinj gasztronómiája

A kikötő közelében található Grill Šjor Bepo finom, házias ételekkel és udvarias kiszolgálással várja a vendégeket. Ha Brbinjbe látogatsz, az Antonio nevű éttermet ugyancsak ajánljuk. Innen nagyszerű kilátás nyílik a tengerre.

Cikkünkben bemutattuk Brbinj legjobb programlehetőségeit. Az észak-dalmáciai település gyönyörű öblökkel büszkélkedhet, a közeli szigetek szintén kiváló hajós úti célok.