Miért is olyan népszerű? Ragyogó napsütés, számos apró sziget és kristálytiszta vizű strandok. Természetvédelmi területek, romantikus óvárosok, hangulatos piacok, kitűnő ételek….ez mind Horvátország. Horvátország könnyen elérhető úti cél, a hajós világban (is) az Adria legnépszerűbb helye. Megbízható és rendszeres Észak, Észak- Nyugati szeleknek köszönhetően minden lehetőség adott egy csodálatos hajós utazáshoz. De mit is csinálhatunk a hajózásunk ideje alatt Horvátországban?
Horvátországi programok

Cikk az alábbiakat foglalja össze:

Horvátország tengerpartjairól

Az ország már csak a tengerpart hosszát tekintve is különleges. Közel 6000km-en húzódik, és ad lehetőséget különböző strandok, rejtett öblök felfedezésére. A több mint 1000 bejárható szigetével nyújt szinte végtelen számú kikapcsolódási lehetőséget. A tengerparti részeken a mediterrán éghajlat az uralkodó, így a kellemes éghajlat garantált. Három fő tengerparti régióra osztható. Az adriai- tenger legnagyobb félszigete az Isztria régió, az ezernyi kis szigettel tagolt Kvarner öböl és minden ízében mediterrán Dalmácia – régióra

Látnivalók Horvátországban: a legszebb szigetek és strandok

látnivalók Horvátországban

Horvátország világ szinten ismert a kristálytiszta, és tökéletes vízminőségű strandjairól. Az Adria horvátországi partszakasza rengeteg csodálatos homokos és kavicsos stranddal rendelkezik. A sokszínűségének köszönhetően gyakran egyedülálló élménnyel várják az idelátogatókat. Számtalan horvátországi strand rendelkezik a Kék Zászló kitüntetéssel, amely egy nemzetközi kitüntetés, és csak a szigorú feltételeknek megfelelő strandok kaphatják meg.

Horvátországi programok: az ország TOP 3 strandja

Nin

Zadar régióban, Zadar városától nem messze található Nin város, ami a nevével azonos Nin félszigeten helyezkedik el. Szinte az egész félszigetre jellemző, hogy csak lassan mélyülő homokos strandok találhatók. Ezek a strandok a legszebbnek mondhatóak az egész régióban. Sekélyebb vizének köszönhetően, az egész félszigeten jellemző az átlagosnál is kellemesebb tengervíz. Ideális kikapcsolódást kínálhat nyugalomra vágyó családosok, vagy éppen párok körében.

Makarska

Talán a legnépszerűbb, Horvátország déli csücskében elhelyezkedő üdülőváros a Makarska riviéra, amely a Szent Péter félszigettől indul északi irányba. A tájat gyönyörűen zöldellő mediterrán fenyősor teszi ellenhálhatatlanná. A városi strand közel 2 km-en húzódó kavicsos partja, és maga a város is a bulizás és a szórakozás fellegvára. Ez az a hely, ahol mindig történik valami, és szinte képtelenség unatkozni. Partja közepesen lassan mélyülő, így ideális minden nyaraló számára. Felszereltségének és rendezettségének köszönhetően, ez a strand is megkapta a “kék zászló” minősítést. Gyerekeknek külön elkerített, vízre helyezett gumi várak kerültek elhelyezésre. A felnőttek számtalan vízisport közül válogathatnak, valamint élvezhetik a különböző hűsítőket a tengerparti sétányon található tavernákban, bárokban. A hosszas naplemente után éttermek, bárok és szórakozóhelyek sokasága várja a bulizni vágyókat. (másolt a beachből)
Programok Horvátországban

Lopar

A Rab szigeten fekvő lopari Paradicsompart strand Horvátország leghíresebb és egyben az egyik legnépszerűbb homokos strandja. A tenger partja itt annyira lassan mélyül, hogy akár át is sétálhatunk a szemközti kis szigetre. A családosok körében különösen népszerű.

Horvátországi látnivalók: kikötővárosok és főbb látnivalók

Horvátország rengeteg látnivalót kínál a szárazföldön vízen és a partvidéken is. Nem meglepő egy olyan országban, amely igen gazdag történelemmel, és kulturális örökséggel bír. A legtöbb kikötő és tengerparti nagyváros a velencei és római idők hangulatát eleveníti fel. Kikötővárosait jellegzetes épületek és szűk, sok esetben macskaköves romantikus utcák jellemzik.

A hajós kirándulás alkalmával, mindképpen érdemes meglátogatni legalább néhányat e városok és látni valók közül. Keresd fel a helyi bárokat és éttermeket és próbáld ki a mediterrán konyha ízvilágát. Történelmi múltját tekintve nem meglepő, hogy gasztronómiáját változatosság jellemzi. A legtöbb horvát étel, és azok ízvilága az Adria túlpartján elhelyezkedő Olaszországéval leginkább hasonló.

Szinte mindegy, hogy Horvátország partszakaszának melyik részén kötnél ki, mindenhol olyan csodás kis városokra bukkanhatsz, mint Split, Trogir, Hvar, Zadar, Sibenik, vagy Makarska

Programok Horvátországban

Horvátország 8 emblematikus helye

Zlatni Rat félsziget

Bol közelében található, apró kavicsos Zlatni Rat félsziget Horvátország egyik legkülönlegesebb part szakasza. Egy keskeny földnyelven helyezkedik el Brac szigetén. Emiatt „Aranyszarv”-ként ismert. A környéken számos hangulatos öblöt és olajfaligetet találunk. A szörfösök körében igen népszerű.

Galesnjak-sziget

A szív alakú szigetet először Napóleon térképésze tüntette fel atlaszában . Később, mint a legtökéletesebb szív alakú sziget a világon vált híressé. Az Adria közepén található szigetet napjainkban a „Horvát szerelem-sziget”- ként emlegetik.

Mljet Nemzeti Park

Az érintetlen Mljet Nemzeti Park nagy része hegyes-dombos. Mljet a világ zajától elzárt vidék. A toplistákon Horvátország egyik legszebb helyének jelölik. A csodás mediterrán növénytakarójának és kiterjedt tölgy erdeinek köszönhetően a horvát tengerpart legzöldebb szigetének is szokták nevezni. Mljet arról ismert, hogy egy kolostor található az két sós vízű tava közül a nagyobbik szigetén. Itt egy XII. századból ránk maradt kolostor található.
Horvátországi látnivalók

Limski kanal

Az Isztriai-félszigeten, Rovinjtól nem messze található folyóvölgy, amit feltöltött a tenger. A hosszú, keskeny öblöt egyenesen fjordként szokták emlegetni, mert nagyon hasonlít a jég által vájt tengeröblökre. Mindenképpen érdemes megnézni!

Telašćica Nemzeti Park

A Zadari-szigetcsoport legnagyobb szigetén, Dugi Otok délkeleti részén fekszik. A Natúrpark területén gazdag növény és állatvilág, illetve különleges geológiai jelenségnek számít. A Park délnyugati részét sziklás domborzat és buja növényvilág jellemzi. A táj kontrasztot alkot a szemközti lankás, dombos kopár félszigettel. A több mint száz méter magas sziklafal tetején tükrözi az eget a titokzatos kékségű Mir-tó.

Porat-öböl

A Biševo-szigeten termőföldek húzódnak, az északi felét pedig fenyőerdők borítják. Partjai szinte mindenhol meredekek, így csupán két nyugati részen megközelíthető, Salbunara és Porat kikötőjén keresztül. A sziget legszebb strandja a Porat-öbölben, egy széltől óvott sziklaölben helyezkedik el. A víz alatti barlangok a búvárok kedvencei.

Kék és Zöld barlang

Az egyik leglátványosabb a Ravnik-szigeten található Zöld-barlang. Nevét a barlang falain megtelepedett algák színéről kapta. A világ egyik legszebb sziklamászó helye. Néhány mérföldre a Zöld-barlangtól, Biševo-szigeten található a Kék-barlang. Azért különleges, mert egész nap varázslatos türkizkék fényben ragyog.

Zlrain-sziget

Híres szardíniaünnepet tartanak július végén, augusztus elején itt. A šibeniki szigetcsoportban található Zlarin-on néhány négyzetméteres grillsütőket állítanak fel. Ezeken sütik az ízletes szardíniát. A sziget még autómentességéről is híres.

Hol találsz csendesebb helyeket vagy pezsgő életet Horvátországban?

legjobb programok Horvátországban

Csendesebb helyek

Horvátország gyönyörű eldugott partszakaszai között található Vis-szigetén a Stiniva strand. Szerepelt már Európa legszebb strandjai között. Kizárólag hajón vagy hegyen át közelíthető meg. Csendes, nyugodtabb hely a Solta, a Susak és a romantikus Mljet-sziget is. A Brac, Cres, Vis és Dugi Otok szigetek bizonyos részei is ideálisak a piheni vágyóknak.

Ahol zajlik az élet

Horvátország Ibizájának tartják Pag szigetét, azon belül Novalja, és a Zrce-partot. A szigeten nyaranta több zenei fesztivál is megrendezésre kerül. Hvar-szigetén is pezsgő az éjszakai élet. A nagyvárosok, főleg Split és Pula sok klubbal, bárral és étteremmel várják a látogatókat.

Horvátországban minden természeti szépség jelen van, amit el lehet képzelni. Tengerpart, szigetek, vízesések, tavak, folyók, gyönyörű mediterrán városok és falvak. Remek túrázási lehetőségek, csodás vízesések és nemzeti parkok várják a pihenni vagy kirándulni vágyókat. Ismerd meg ezt a csodálatos országot! Kiváló kiindulópont a szomszéd országok partszakaszainak felfedezéséhez is.