Ez a modern parti város Pag szigetén található. Novalja az elmúlt években Horvátország Ibizájaként vált ismertté. Csodaszép tengerpartjain reggeltől estig pezseg az élet egész szezon alatt. A város maga egy üdülőközeg tele éttermekkel, szállodákkal és hangulatos bárokkal. Az őrült partik mellett híres még isteni helyi sajtjairól, az mennyei bárányhúsról és az ízletes borokról. Novaljai programok

A cikk a következőket tartalmazza:

Látnivalók Novalján: helyi nevezetességek

City Museum Novalja

A novaljai városi múzeum kitárja elénk a sziget történelmét az ókori rómaiaktól egészen napjainkig. Láthatunk régi, a mindennapokban használatos tárgyakat, konyhai és hajós eszközöket. Egyik érdekessége egy amfórákból álló kiállítás, mely az időszámításunk előtti 1. századból, egy elsüllyedt kereskedelmi hajó raktárából került elő.

Roman aquaduct

A város gyöngyszeme a híres vízvezeték. A római kórból visszamaradt vezeték több mint 1 kilométer hosszú, keskeny, nyírkos földalatti járat, ami nyitva áll a turisták számára. Ez a hatalmas alagútrendszer biztosított vizet a városnak, valamint a környező termőföldeknek. Betekintést nyerünk a lehengerlő római mérnöki munkába és az akkori emberek puszta erejének nagyságába. Nagyon érdekes érzés végig sétálni egy több mint 2 évszázados alkotáson.

Pag Bermuda- háromszöge

Aki szereti a paranormális jelenségeket és kíváncsi az univerzum minden rejtélyére annak mindenképp itt a helye. Ezt a jelenséget Novalja városától kicsit keletebbre egy elhagyatott dombon Caska mellet találjuk. 1999-ben fedezték fel a magasból az úgynevezett Pag- háromszöget. A kövek nagyjából 30 méteren terülnek el tökéletes háromszöget alkotva. Eredetük ugyan rejtély, de a helybeliek és az idelátogatók egyaránt természetfelettinek gondolják, mivel az egész környéket hihetetlen energia járja át. Egy utazás a szokatlan hold szerű tájon, mely elképesztő látványt tár elénk. Kövessük hát a piros nyilat egészen a háromszögig és töltődjünk fel a táj egyedi energiájával. Óvatosan közlekedjünk, mert minden köve szokatlanul éles. A keménytalpú túra cipőt otthon ne hagyd!

Novaljai programok: kikapcsolódási lehetőségek

Programok Novalján

Bungee jumpng

A híres Zrce tengerparton nem csak a buli megy reggeltől estig. A strandon egy 41 méter magas daru tornyosul és várja a merész vállalkozókat. Felejthetetlen élmény akár nappal akár éjszaka. Ez a turisták által az egyik legkedveltebb szabadidős tevékenység.

Flyboarding (repülő vízisí)

Pagon a legelterjedtebb sportág jelenleg az izgalmas flyboarding. Novalján és környékén bármelyik nagyobb strandon várnak szeretettel és tanítanak meg téged is, hogy hogyan síelj és lebegj egyszerre a vízen. Egy extrém sport, melyben az ügyesség és a kitartás is egyaránt fontos. Ússz hát te is mint egy delfin és repülj, mint egy madár. Éld át az izgalmat.

Éjszakai élet

Mindenki szereti a történelmet és a szép tájakat, de ha az ember egy buli városba téved akkor kár lenne nem élni a lehetőséggel. Novaljában minden este egy új kaland és egy új élmény vár. Akár egy bárban a tengerpart mellett akár a Noa Beach Clubban tombolva a világ legjobb Dj-inek koncertjén. Itt biztos megtalálod a tökéletes helyet, hogy kiereszd egy kicsit a fáradt gőzt.

Novalja gasztronómiája

Próbáld ki a gyógyító travaricát (horvát brandy)

A travarika, azaz a horvát brandy egy helyi különlegesség. Ez az aromás párlat esetenként akár 40 különböző gyógynövényt is tartalmaz. Gyakran használják gyógyszerként különböző panaszokra, mint például reuma, ínygyulladás vagy bélrendszeri problémákra. A gyógynövény gyakran tartalmaz rozmarint, kamillát, levendulát, mentát vagy zsályát. Az alapja tiszta szőlőpálinka (grappa), amibe beleteszik a gyógynövényeket és legalább egy hónapig hagyják felszívódni. A pálinka és az illóolajok kombinációja egy csodás aromát alkot. Természetesen minél tovább hagyják állni, annál erősebb lesz a hatása. Pag szigetén majdnem minden bárban elérhető ez az isteni nedű.

Az ízletes Pagi sajtok

Mielőtt a Zrce tengerpart a felejthetetlen klubokról és partikról tette volna híressé a környéket a sziget legfőbb büszkeségei a helyi sajtok voltak. Az ínycsiklandó pagi sajt egy kis juhfajtának a tejéből készül. A hónapokon át érlelt, jellegzetesen sós ízű kemény sajtokat legjobban a helyi prosciutto és olíva olaj egészíti ki. Természetesen egy pohár fehérbor mint például a Žutica elengedtethetetlen a teljes ízélményért. Novaljai látnivalók

Bor különlegességek

Természetesen egy sajtot sem érdemes kipróbálni a hozzá tökéletesen illő bor nélkül. A sziget sajátos, homokos talaja remek száraz aromával látja el a helyi szőlőterméseket. A két legismertebb fehérbor féle a szigeten a Gegić és a Žutica. A varázslatos arany cseppek meglehetősen magas alkoholtartalommal rendelkeznek, úgyhogy csak óvatosan. A pagi borok legnépszerűbb vörös képviselője a Burin. Pag városában rengeteg üzletet ás éttermet találunk, ahol kipróbálhatjuk.

Fesztiválok Novalján

Zrce Spring Break Europe

A Zrce Spring Break Europe fesztivál nem csak egy egyszerű fesztivál. Rövid 10 éves történelme alatt sikerült az egyik legegyedibb és legismertebb fesztivállá kinőnie magát. Minden évben vadabb és őrültebb programokkal vár minden merész jelentkezőt. Techno, hip-hop vagy house legyen is a te zenei stílusod itt biztos megtalálod a tökéletes bulit. A délelőtti napozás után már kezdődnek is a kora esti koncertek. Ez után jöhet a vad éjszakai buli és az azt követő afterparty. Ha szeretnéd megtapasztalni milyen önfeledten tombolni egy igazi hajóbulin akkor arra is van lehetőség. Gyere el és üdvözöld a nyarat Ibizai stílusban a csodás horvát tengerparton.

Sonus Festival

Napnyugtától napkeltéig. Három hatalmas klubban zajlik a Rab félsziget egyik leghíresebb nyári fesztiválja. A klubokban a nyitott égbolt alatt a legjobb Dj-k társaságában várhatod a napfelkeltét. A Sonus fesztivál nem csak este szórakoztatja az ide érkezőket, napközben különböző nyári sportokkal várnak. A tökéletes kombinációja álmaid nyári vakációjának és egy felejthetetlen fesztiválnak.

Hideout Festival

Csatlakozz te is Európa vezető elektronikus zenei fesztiváljához. Tíz éve már, hogy a Hideout fesztivál elsöprő sikerrel robbant be a köztudatba. Az egésznapos medencés bulik és esti koncertek a legjobb Dj-kel várnak 5 napon keresztül. Egy elképesztő zenei fesztivál az Adriai tengeren, a meseszép Zrce tengerparton.

Mint láthatod Novalja városa és Pag egész szigete rengeteg programmal és őrült strandokkal vár minden ide látogatót. Éld át te is a tökéletes harmóniáját a felejthetetlen partiknak, páratlan ízélményeknek, történelmi látnivalóknak és varázslatos tájaknak.