Ha kikötöttél ezen a gyönyörű szigeten, számtalan izgalmas elfoglaltság vár Rád. Vesd bele magad San Juan nyüzsgő forgatagába, vagy keress fel egy érdekes múzeumot! Ha a természetet kedveled, el fog bűvölni ez a hely. Szörfözés, búvárkodás, vagy őserdei kalandok? Itt bármelyiket kipróbálhatod.Látnivalók Puerto Rico-ban

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Programok a vitorlázáson túl : fizikai aktivitások

A Rio Camuy barlangjai

A Camuy folyó a világ harmadik legnagyobb földalatti folyója. Itt tíz mérföld hosszan 220 barlang vár arra, hogy megismerd. Lehet, hogy Te leszel az, aki felfedezi a következő, ma még ismeretlen felszín alatti járatot? Egy csónakkal mindezt megpróbálhatod, vagy vezetett túrákon is részt vehetsz.

Kajakozás La Parguera-ban

A sziget délkeleti csücskében egy természetes állapotában létező, gazdag élővilágú szigetcsoport La Parguera. Ezen a természetvédelmi területen rákok, gyíkok, delfinek és különleges állatfajok sokasága él a buja trópusi környezetben, így a kajakból őket is megfigyelhetjük a különleges, foszforeszkáló vízben.

Szörfözés Rincón-ban

Ez az északnyugati parti kisváros az ország szörféletének központja. Rendeztek itt világbajnokságot is. A körülmények tehát ideálisak ehhez a sporthoz, az Atlanti-óceán és a Karib-tenger találkozása gyakran óriási, 25-30 láb magas hullámokat hoz létre. Ha nem szeretsz, vagy nem tudsz szörfözni, akkor is érdemes erre járnod: a szörfös főszezon egybeesik a bálnák vonulásával, így közelről megcsodálhatod ezeket a hatalmas tengeri lényeket.

Túrázás és kempingezés El Yunque-ban

Bár 2017-ben az Irma és Maria hurrikánok komoly károkat okoztak itt, az El Yunque Nemzeti Esőerdő Park még így is lenyűgöző élmény. Remek túra -és sétaútvonalak vannak kiépítve. Van, ahonnan a csodálatos kilátást élvezhetjük, van, amelyik gyönyörű vízeséshez vezet bennünket, hiszen itt folyik a Rio Grande. Jó dolog, hogy ez egy biztonságos őserdő, se kígyók, se más veszélyes állatok nincsenek itt. Legfeljebb a moszkítóktól kell tartani, ha úgy döntünk, hogy a természetben töltünk el egy éjszakát.

Látnivalók Puerto Rico-ban : tippek a természet kedvelőinek

Az előbb említett nemzeti parkon kívül is számtalan gyönyörű természeti szépség várja az utazót Puerto Rico-ban. Ezek közül ajánlunk néhányat. Látnivalók Puerto Rico-ban

Mona sziget

Ezt a helyet a „karibi Galapagosnak” is becézik. A viszonylag kicsi, 22 km2-es lakatlan sziget egy igazi ökológiai aranytartalék. A természet valóban érintetlen, a kempingezni csak május és november között tudsz. Érdekesség, hogy a szigeten barlangok is vannak, amelyek még őrzik az egykori őslakos taino indiánok keze nyomát.

Madárfigyelés a Guanica Állami Erdőben

A Puerto Rico délnyugati részén található erdőt minden madárrajongónak érdemes felkeresnie. Itt megtalálható a szigeten élő fajok több mint 50 százaléka. Ezen kívül mintegy 700 féle növényt is megcsodálhatunk itt, olyan ez a hely, mint egy óriási botanikus kert.

Cayo Icacos sziget

Ez egy kis lakatlan sziget Puerto Rico keleti partjainál. A Cordillera Keys Természetvédelmi Terület része, és egy 15 perces vízitúrával érhető el Fajardo-ból. A sziget körül sok szép zátony található, így a búvárok és a snorkelezők nagyon kedvelik. A strand a szigeten finom korall homokból áll, amely tökéletes hosszú sétákra, a helyiek és a turisták nagy örömére. Ha még több remek strandot ismernél meg, olvasd el ezt a cikkünket.

A fénylő vizek világa

Puerto Rico-ban van egy világszerte ritka természeti különlegesség. Itt három úgynevezett biolumineszcens öblöt találunk. Közölük kettő a már említett La Parguera-ban, egy pedig Vieques szigeten található. A víz ezeken a helyeken természetes fényárban úszik. A szokatlan látványt az egykori spanyol gyarmatosítók az ördög művének gondolták. A magyarázat persze teljesen hétköznapi: a vízben megtelepedett dinoflagellates nevű egysejtű élőlények a legkisebb behatásra, hullámzásra foszforeszkáló világítással reagálnak. Fénylővé teszik a vizet, és a benne úszó tárgyakat, embereket. Mindezt a vezetett éjszakai kajaktúrák során magunk is megtapasztalhatjuk, életre szóló élményt szerezve.

Puerto Rico-i programok: kultúra, történelem és tudomány

Látogasd meg az Arecibo-i Csillagvizsgálót!

Az Arecibo Obszervatórium az Országos Csillagászati és Ionoszféra Központ létesítménye. Ez a rádiócsillagászat, a radarasztronómia és a légköri tudományos kutatások fontos helyszíne. A létesítmény arról híres, hogy itt volt a világ legnagyobb méretű rádiótávcsöve 1963-tól egészen 2016-ig. A csillagvizsgáló látogatóközpontja nagyon népszerű, évente 100 ezer látogatót fogad, hétfő és kedd kivételével minden nap.
3500 négyzetméternyi területen van kiállítás. Egy 20 perces filmet is megnézhetünk itt, amely bemutatja az Arecibo Obszervatóriumban végzett munkát és felfedezéseket, amelyet az 1000 láb átmérőjű rádióteleszkópnak is köszönhetünk.

Fedezd fel a sokszáz éves erődöket!

A spanyol gyarmatosítók egykor két hatalmas erődöt építettek, hogy megóvják San Juan városát a támadásoktól. Az egyik a Castillo San Felipe del Morro, amely 60 láb magas, vastag falaival a várost védte a tenger felől. Az „El Morro”, egy hatszögletű erőd, amely egy magas hegycsúcs tetejére épült. A Castillo San Cristobal 1790-ben készült el a város keleti oldalán, a szárazföld felől érkező támadásokkal szemben nyújtott védelmet. 27 hektáros területével ez a legnagyobb erőd, amely a spanyolajkú „Újvilágban” épült. Programok Puerto Rico-ban

Museo de Arte de Ponce (Ponce)

Puerto Rico egyik legjobb művészeti múzeuma a Museo de Arte de Ponce. A múzeumot 1959-ben alapította a filozófus, és műgyűjtő Luis A. Ferre, és 1965-ben átköltözött jelenlegi épületébe. Az Avenida Las Americas 14 hatszögletű galériája természetes fényt biztosít a műalkotásoknak. A múzeum bejáratának közelében az amerikai Roy Lichtenstein 28 láb magas pop-art stílusú alumínium szobra áll („Brushstokes in Flight”). Ez a legnagyobb nyilvánosan megtekinthető műalkotás egész Latin-Amerikában. Ponce városa 2010-ben kapta a szobrot ajándékba.

El Museo Castillo Serralles (Ponce)

A Serrallé kastélymúzeum szintén Ponce városában található. A négyemeletes gyarmati stílusú épület 1930-ban épült. A tulajdonos a Distileria Serralles, az egyik legnagyobb puerto rico-i rum szeszfőzde. A múzeum egy állandó kiállítást mutat be a cukornád-cukorgyártás és a rumipar történetéről, bemutatva annak hatását Puerto Rico gazdaságára. Az 1991-ben megnyitott múzeumot egy 2, 5 hektáros terület veszi körül, és itt is számos látnivalót találunk. Van itt például egy megfigyelőtorony, egy japánkert, és egy pillangókert is.

A rum hazája és más érdekességek

Messze földön híres ital a puerto rico-i rum. Népszerű program rumkóstoló túrán részt venni. Látogassunk el a Casa Bacardi-ba, amelyik a világ legnagyobb prémiumkategóriás rum lepárlóüzeme. Vezetett túrán ismerhetjük meg a híres Bacardi rum gyártásának történetét, és a különböző koktélok készítését. Érdekesség, hogy a világhírű Piña Colada is puerto rico-i eredetű.

Ha nemcsak inni, de jókat enni is szeretünk, a helyi gasztronómiában nem fogunk csalódni. Változatosak és ízletesek az itteni ételek. Kóstoljuk meg az „aroz con dulche”-t (édes ragadós rizs) vagy az arroz con gandules y lechón-t (rizs galambkenyérrel és sertéshússal).
Élvezd a finom puerto rico-i kávét. Az itteni kávénak jellegzetes sima, gazdag íze van a sziget vulkanikus talajának köszönhetően. Próbáljuk ki az Alto Grande-t , a „Jamaica Blue Mountain Coffee”-t, vagy a „Hawaii Kona” kávébabból készült különlegességet.