Omiš Horvátország második legnagyobb városától, Splittől körülbelül 25 km-re délkeletre fekszik. A nyugodt üdülőhely az aktív kikapcsolódást keresők számára is ideális, környékén számos kirándulási lehetőség várja a látogatókat.Programok Omišon? Mutatjuk, milyen változatos programok közül választhatsz.

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Programok Omišon: festői strandok

A mediterrán éghajlatú város fő strandja a 700 méter hosszú Velika Plaža, mely az üdülőhely központjában található. Lassan mélyül, így kisgyermekes családok számára is ideális. Jól felszerelt, az úszás mellett lehetőség van szörfözésre, röplabdázásra és focizásra. A városközponttól mindössze 10 perc gyaloglásra fekszik a Slavinj, mely egy viszonylag kicsi, kavicsos strand. Közvetlenül mellette, a Hotel Brzet alatt található Omiš talán legnépszerűbb strandja, a 400 méter hosszú Brzet. Ez szintén kavicsos, de nem árt a fokozott óvatosság, mert vize gyorsan mélyül. Partján bérelhetsz napernyőt, nyugágyat, kávézókat és éttermeket is találsz. Látnivalók Omišon

Programok a természetben

A dalmáciai Omiš természeti kincsei a csodálatos Cetina-kanyonban, valamint annak partján találhatóak. A hajós kirándulások mellett az extrém programok iránt érdeklődőknek rafting túrákat is szerveznek a folyón. Érdekesség, hogy egykor itt forgatták a legendás Winnetou-filmek számos jelenetét.

Amennyiben különösen izgalmas kikapcsolódásra vágysz, Omištól 3 km-re található a Zipline nevű drótkötélpálya. Ez 8 drótkötéllel rendelkezik, hosszúságuk összesen 2100 méter. Az adrenalinban gazdag program helyszíne a gyönyörű természeti környezet, mivel a vendégek a kanyonba ereszkedhetnek le. A zipline sebessége 65 km/h, míg a leghosszabb pályán, a föld felett 150 méter magasan, 70 km/h-ás sebességgel is száguldozhatsz. A programra a gyülekező a szervezők irodájában, a Josipa Pupačića 4. szám alatt van. Innen szállítják a helyszínre a felejthetetlen kalandra vágyó résztvevőket.

Látnivalók Omišon: fedezd fel a város nevezetességeit!

Mirabela-erőd

Fő látnivaló a hegytetőn álló Mirabela-erőd, mely könnyű megközelíthetőségének köszönhetően a turisták egyik legkedveltebb célpontja. Az óvárosban található Szent Mihály-templomtól lépcsősor vezet fel egészen a bejáratáig. Az erőd a 13. században épült, a város védelmi rendszerének részét képezte. Bár 1988-ban egy villámcsapás majdnem teljesen lerombolta, később sikerült eredeti állapotában rekonstruálni.

Fortica Erőd (Starigrad)

Az erőd 311 méter magasan, a Dinári-hegység tetején áll. A város központjából egy jól megjelölt ösvényen érheted el. A Fortica egykor kiemelt védelmi szerepet töltött be a neretvai kalózok számára. Innen nemcsak az egész várost, hanem a Cetina-kanyont, továbbá a Brač-, Šolta- és Hvar-sziget előtti csatornát is be lehetett látni. Sőt, úgy alakították ki az erődöt, hogy Omiš eleste esetén a katonák ide menekülhessenek fel. Omiši látnivalók

Szent Mihály-templom

Ez a legnagyobb épület az óvárosban, annak közepén található. A 17. század elején épült, harangtornya csak a 18. században készült el. A reneszánsz, a barokk és a gótikus stílus jellegzetességei egyaránt megfigyelhetőek rajta. A templom oldalán velencei nemesek, a város címe és további helyi nemesi családok címerei láthatóak.

Szentlélek-templom

A festői Omiš egyik legkisebb szentélye a 16. századból származó Szentlélek-templom. Reneszánsz stílusban épült, egy régi gótikus templom alapjain áll. Utóbbit szintén a Szentléleknek szentelték, 1461-ben és 1527-ben is említik. Az épületben ma kiállítóterem található.

Hagyományok és események Omišon

A horvát város rendkívül színvonalas kulturális rendezvényekkel várja a látogatókat. Ilyen a Dalmát Klapák Fesztiválja vagy az Almissa Open Air Művészeti Fesztivál. Utóbbit minden év augusztusában tartják. A Ludi Skokovi Nyári Fesztivál és az Omiši Gitárfesztivál szintén a legfontosabb programok közé sorolható. Ha Omišba látogatsz, a Gusarska bitka, valamint a Gusarska većeri kalóz hagyományőrző rendezvényeket ugyancsak ajánljuk.

Omiš gasztronómiája

Az üdülőhelyen a grillezett húsételek – csevap, kecske, birka – a specialitások, melyekhez Omiš lakói száraz vörösbort vagy sört fogyasztanak. A piacon minőségi borokat, olívaolajokat, mézet és friss gyümölcsöt vehetsz az árusoktól. Ha szeretnél egy kis ajándékkal hazatérni, szuvenírt szintén itt érdemes választani. Omiši Programok

Nemcsak Omiš, hanem a környék legjobb vendéglátóhelye is a főút mellett található Restaurant Bastion. Specialitásai a halból készült fogások, a tenger gyümölcsei, de a pizzák és a húsételek szintén megtalálhatóak az étlapon. Omiš másik kiváló étterme az óváros szívében elhelyezkedő Puljiz. Rendkívül hangulatos, tetőterasszal is rendelkezik. Mivel sokan szeretnek itt étkezni, így érdemes előre asztalt foglalni. A Restaurant Bastionhoz hasonlóan remek halételek, friss hozzávalók és nagy adagok várnak, pizzát, húsételeket ugyancsak felszolgálnak. Szívesen megkóstolnád a legjobb vékonytésztás pizzát? Látogass el a Pizzeria Antula-ba, ahol ízletes spagettit, lasagnét és tortellinit is választhatsz.

Cikkünkben bemutattuk a legjobb programokat Omišon. Ha a dalmáciai várost választod, nemcsak nagyszerű strandok, hanem gyönyörű erődök, templomok és felejthetetlen kirándulási lehetőségek is várnak.