Paros a Kükládok szigetcsoport tagja. Az Égei-tenger kicsiny ékszerdoboza, mely vetekszik Görögország legszebb vidékeivel. Festői környezetben kóstolhatod a legjobb borokat, vagy önfeledten úszhatsz az azúrkék vízben. Történelmi emlékei egyedülállóak, és gasztronómiája egyszerűen fantasztikus! Engedj a lebilincselő kalandoknak és hagyd hátra a hétköznapokat. Ha szeretnéd tudni, hogy mik a lehjobb programok Paroson, olvass tovább!Parosi programok

Ez a cikk a következőket foglalja össze:

Látnivalók Paroson: időutazás a múltba

A sziget történelme a Kükládok többi tagjához hasonlóan igen mozgalmas. Ión törzsek népesítették be, majd perzsa, egyiptomi, római és bizánci fennhatóság alá is tartozott. A 13. században keresztes lovagok vetették meg a lábukat Paroson. A Velencei Királyság is nagy hatást gyakorolt az itt élők életére. A 16. századtól egészen a görög függetlenség kikiáltásáig az Oszmán Birodalom gyakorolta a hatalmat a szigeten. Később a megalakuló Görögország tagja lett. A következőkben segítünk, hogy mik a legjobb parosi programok, ha érdekel a múlt!

Panagia Ekatontapiliani

Parikia városában van egy bizánci templom, mely talán a leghíresebb Görögországban. Neve „100 ajtós templomot” jelent, bár csak 99-et számoltak össze ténylegesen. Körülbelül 1700 évvel ezelőtt építették. Három kápolna is tartozik az épületegyütteshez. Mária-zarándokhelyként tartják számon. Állítólag Szent Ilona, Konstantin császár anyja kezdte el a templom építtetését.

Agios Antonios kolostor

Egy velencei erőd romjaira épült a 17. században egy csodálatos panorámával rendelkező kolostor. Marpissa közelében egy hegyen áll gazdátlanul évszázadok óta. A mellette lévő kápolnát néha használja a helyi közösség, de a kolostor romjai elhagyatottak. Sétálj fel a hegyre, és a rendház teraszáról csodáld meg a 360 fokos kilátást. Naxos szigete, és a környező települések ámulatba ejtő látványa fogad majd.

Ősi dokkok Driosban

Drios egy festői kis halászfalu a sziget délkeleti részén. A kikötő mellett ókori maradványok fekszenek. A part mentén hosszú, több tonnás sziklák hevernek. Elhelyezkedésükből adódóan egy ősi kikötő dokkjai lehettek.

Asclepios szentélye

A sziget egyik legszebb ókori látnivalója az Asclepion. A gyógyítás istenének, Asclepiosnak a tiszteletére emelték több ezer évvel ezelőtt. Parikia mellett, az Agia Anna dombon emelkednek az ősi szentély falai. A legendák szerint papjai az álmok és látomások útján gyógyították a betegeket. A szent hely mellett van egy Apollón tiszteletére emelt templom is.

5 tipp a kalandos nyaraláshoz Paroson

Paros a történelmi látnivalókon kívül számtalan élményt tartogat az oda látogatóknak. Hidd el, ez a sziget elvarázsol majd téged ! A következőkben bemutatunk 5 olyan things to do in Paros, amivel garantáltan felejthetetlenné teheted az itt eltöltött időt! Parosi látnivalók

Nézd meg Paros márványbányáit!

A sziget évezredeken keresztül a márvány exportjáról volt híres. Ez a nemes kőzet sok olyan műalkotás alapanyaga volt, melyet ma múzeumokban csodálhatunk meg. A Miloi Vénusz, Salamon király temploma, vagy éppen Napóleon szarkofágja is parosi márványból készült. A világ egyik legjobb minőségű márványa ez, mivel a fény a kőzet szerkezetének köszönhetően különleges ragyogást biztosít. Marpissa mellett egy széles kövezett út vezet a bányákhoz. Az út szélén elhagyatott épületek, kolostorok állnak. Külszíni fejtést már messziről megtalálod. A bátrabbak bemerészkednek a vájatokba is. Hatalmas alagutak és termek fogadnak a föld alatt. Vezetett túrákon is részt vehetsz.

Kóstolj bort!

Paros klímája kedvez a szőlőtermesztésnek. A borkészítésnek már több ezer éves tradíciója van a szigeten. A fehérbort a Malvasia fajtából, míg vöröset a Mandilariából készítenek. A terméshozam alacsony, de a minőség nagyon magas. Naoussa mellett több borászatot is találsz, ahol borvacsorákon is részt vehetsz.

Nézz meg egy romantikus filmet a csillagok alatt!

Paroson hagyománya van a szabadtéri kertmoziknak. Monastiriben és Parikiában is találsz ilyen helyeket. Ülj ki a langyos nyári éjszakába, és nézz meg egy filmet a csillagos ég alatt! Borok, és snackek is várják a közönséget a legjobb filmválogatások mellett.

Vásárolj be a helyi boltokban!

Naoussa és Parikia üzletei biztosan elcsábítanak majd! E két városkában kincseket rejtenek a boltok polcai. Vásárolj helyi kézműves szappant, vagy kozmetikai szereket. Alapanyaguk olivaolaj. Szerezz be egy apró márványszobrot, mely a parosi bányák mélyéből való. Válogass a kézzel varrott és festett ruhák közül. Kóstolás után szerezz be néhány üveg parosi bort! Az ajándékboltokat se hagyd ki, mert a helyi folklór termékek nagyon ízlésesek.

Keresd fel a szélmalmokat!

A szigeten mindenütt találkozhatsz ezekkel a hófehérre meszelt 19. századi szélmalmokkal. A Kükládok hagyományos építészetének részei, a legtöbb szigeten megtalálhatóak. Ma már egyik sincs használatban, de többet múzeummá alakítottak. Keress fel egy egyet, és mindenképp fotózd le! Látnivalók Paroson

Programok Paroson: ötletek, ha mozogni szeretnél

Paros az örökmozgóknak is számtalan lehetőséget nyújt. Legyen szó vízi vagy szárazföldi sportokról, itt mindent megtalálsz. Mozgalmas programokat kínál a sziget
a sportolni vágyóknak. A következőkben megmutatjuk, hogy milyen programok várnak Paroson, ha szereted az aktív kikapcsolódást!

Yoga

Az egyre nagyobb utazóközönségnek hála, Paroson is megindult az élet. A yoga egyre szélesebb körben elterjedt a nyugati világban, így már a szigeten is több jógaközpontot találsz. Akár csak egy foglalkozásra, akár egy több napos elvonulásra szeretnél jelentkezni, itt szeretettel várnak a legjobb jógaoktatók. Pihend ki az év fáradalmait, jógázz az Égei-tenger egyik szigetén!

Vízisportok

Természetesen a vízisportok igen nagy népszerűségnek örvendenek Paroson. A kedvező szélerősség miatt kitűnő windsurf, kite, és surf helyek vannak a szigeten.A legjobb helyek erre a Golden Beach, és Parikia mellett a Pounda öböl. Több búvárközpont is van Paroson. Vezetett túrákon, tapasztalt oktatókkal merülhetsz a tenger csodálatos világába.

Lovaglás

Több lovarda is van a szigeten, ahol tárt karokkal várják a lovagolni tudó nyaralókat. Ha van némi tapasztalatod eme fantasztikus sportban, akkor mindenképp bérelj lovat! Vágtass a parton, vagy kapaszkodjatok fel a hegyekre és élvezd a lovaglás adta szabadságot! H kicsit bizonytalan vagy, akkor csatlakozhatsz egy túracsoporthoz, és együtt járjátok be a szigetet.

Parosi programok: fesztiválok a nyári időszakban

A görögök mindig találnak alkalmat az ünneplésre! Légy te is részese a Kükládok sajátos világának. Vegyél részt a legjobb fesztiválokon, és tapasztald meg a helyi közösség varázsát. Érdekelnek a program lehetőségek Paroson a fesztiválidőszakban? Olvass tovább, és megmutatjuk.

Kleidonas fesztivál

Prodromos, Naoussa és Aliki falvaiban június végén a feje tetejére áll minden. Az ősi pogány napforduló szertartásából kialakult keresztény töltetű ünnepség számos látogatót vonz. Tűz felett ugranak át a fiatal párok. A zene és a tánc elmaradhatatlan. Helyi borokkal és ételekkel látják vendégül az ide látogatókat.

Beach Party – Agia Anna

Az Agia Anna strandon minden nyáron hatalmas bulik vannak. Július közepén 5 napon keresztül a legjobb zenekarok és DJ-k szórakoztatják a közönséget. Ez a beach party az egyik legnagyobb a Kükládok térségében. Programok Paroson

Karavolas fesztivál

A Karavolas fesztivál Paros korábbi fővárosában Lefkesben kerül megrendezésre minden év augusztusának közepén. Neve csigát jelent. A csiga hagyományos étel a szigeten, melynek régre visszanyúló tradíciója van. Sokféleképpen készítik el, kóstolhatod sülve, párolva, levesnek, vagy pörköltnek is. Természetesen a bor, és a zenés mulatság itt is alapeleme az ünnepnek.

Kalózfesztivál

Naoussa egyik fő látványossága a kalózfesztivál. Minden év augusztus utolsó hetében kerül megrendezésre. A történet szerint 500 évvel ezelőtt a parosi lakosok sikerrel verték vissza Barbarossa, a híres kalózkapitány támadását. Hatalmas show-val emlékeznek meg a középkori eseményről. Tánc, zene, kirakodóvásár és bábszínház várja az érdeklődőket. Az egész város felbolydul, mintha újra a történelmi ostromállapotot akanák megidézni.

Trata fesztivál

Parikiában szeptember első hétvégéjén tartják a Trata fesztivált. Ez a hajósoknak és halászoknak szól, őket ünnepli ilyenkor a város. Hajnalban sok apró csónak fut ki a tengerre, és a friss zsákmányt a parti látványkonyhákban készítik el. Ez a legjobb alkalom, ha a sziget gasztronómiájával szeretnél ismerkedni.

Ebben a cikkben bemutattuk neked, hogy miből válogathatsz Paroson, ha a legjobb programokra vágysz. Nem olyan zsúfolt mint Mykonos, vagy Santorini, de szépsége vetekszik velük. Izgalmas kalandokban lehet részed, ha választásod erre a szigetre esik. Tervezd meg a nyaralásod, és hajózz Paros körül! Read more if you plan sailing in Paros or boat hire in Paros.