Kuba egy különös ország, amely a maga útját járja. Szerethető emberek, mindent átható latin életérzés és ritmus jellemzi. Néhány nap biztosan kevés lesz, hogy megismerd ezt a helyet, de arra elég lehet, hogy szívedbe zárd és mindig visszavágyj. Mutatunk rá egy tucatnyi okot, hogy miért. Programok Kubában

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Ki a hajóról és be a vízbe!

Miután partot értél, szeretnél kikapcsolódni, de még nem akarsz elszakadni a víztől? Rögtön figyelmedbe ajánljuk a szebbnél szebb kubai strandokat. Varadero, Ancon Beach, esetleg strandolás Havannában? Bármelyiket is szeretnéd, remek tippeket adunk hozzá ebben a post-ban.

Aktívabb elfoglaltsághoz keresd fel a María la Gorda strandot. Kuba nyugati csücskében, a tömegektől távol ez ideális hely mindenkinek, aki búvárkodni szeret. A terület egy nemzeti park része, a víz így különösen tiszta, különféle rákok hemzsegnek benne. A víz alatt barlangokat, néhol régi spanyol hajóroncsokat, különleges korallképződményeket láthatunk búvárkodás közben. A leglátványosabb ezek közül a messze földön híres El Valle de Coral Negro, a fekete korallok fala.

Programok Kubában : érezd a ritmust, ismerd meg a kubai zenét!

Meg akarod érteni, mi a titka a kubaiak vidámságának? Ehhez ismerned kell valamennyire a zenéjüket. Santiago de Cuba városa a szülőhazája a híres kubai zenei stílusnak, a „trova”-nak. Olyan máig népszerű slágerek szólnak itt az utcákon, tereken és bárokban, mint a „Perla marina” (Tengeri gyöngy), vagy „Adios a La Habana” (Viszlát Havanna).
Ha igazán autentikus helyen akarod élvezni a zenét, látogass el az itteni Casa de la Trova-ba, ahol délutánonként és esténként minőségi élőzenét hallgathatsz. Nem messze innen van a Casa de la Música, ahol a zene mellett táncoktatást is tartanak.
A másik nagyon kedvelt zenei stílus Kubában a jazz. Ha igazi rajongó vagy, csak ülj be Havannában a Café Jazz Miramar-ba, esetleg a La Zorra y el Cuervo nevű bárba, és biztosan nem fogsz csalódni.

Látnivalók Kubában: kerülj közelebb a természethez!

Kubában járva könnyű átélni a természet közelségét. Sok nemzeti park, botanikus kert és felüdítő városi park vár ránk. Néhányat bemutatunk ezek közül. Látnivalók Kubában

Nemzeti Botanikus Kert (Havanna)

A 600 hektáros parkot egy kisvonattal körbejárhatjuk. Ezen a nagy területen mintegy négyezer különféle növényt csodálhatunk meg a világ minden tájáról. A hely arról is híres, hogy itt található Kuba legjobb vegetariánus étterme.

Gran Parque Metropolitano

Szintén Havannában található ez a park. Gigantikus mérete miatt becézik „Havanna erdejének” is. A sétáláson kívül sokféle szabadtéri programot kínál a hely. Van itt játszótér, csónakázótó és minigolfpálya. A park nevezetessége a híres Almendares Színház, Kuba egyetlen autentikus bábszínháza, amely felnőttnek, gyereknek egyaránt remek időtöltés.

Alejandro Humboldt Nemzeti Park

A híres német természettudósról elnevezett kelet-kubai terület a Világörökség része. Változatos állat -és növényvilágába több olyan védett faj tartozik, amely csak itt él. A legközelebbi nagyobb település kikötési lehetőséggel a 40 mérföldnyire található Baracoa.

John Lennon Park

Nem is gondolnád, de Kubában is őrzik a híres Beatles-fiú emlékét. A róla elnevezett fővárosi park különösen népszerű a fiatalok körében. Lennon halálának 20. évfordulóján felavattak itt egy egészalakos bronz emlékművet, erre járva érdemes megnézni.

Három múzeum, amit nem akarsz kihagyni

Közös bennük, hogy mindegyik a fővárosban található. Az egyik a Kubai Fotómúzeum, a Fototeca de Cuba, amely 12 különböző kiállításon keresztül mutatja be az ország történetét. Az egész évben nyitva tartó intézmény ingyenesen látogatható.

A Nemzeti Szépművészeti Múzeumban a világ minden tájáról láthatunk remekműveket. Beleértve ókori görög, római és egyiptomi emlékeket, és a kiemelkedő jelentőségű spanyol festménykollekciót, illetve angol portréfestőket.

Kubában járva megkerülhetetlen az 1959-es forradalom, hiszen hatása a mai napig tart. Az eseménynek emléket állító múzeumnak már az épülete sem mindennapi. Egykor kormányzói palotának épült, később elnöki palota lett belőle. Fényűző belseje érdekes ellentétben áll a környék viszonylagos egyszerűségével. Carrarai márványból épült a főlépcső, a belső elrendezést többek között a Versailles-i palota inspirálta. Az aranyozott márványból épült központi terem, az Aranycsarnok (Salon Dorado) szépsége minden képzeletet felülmúl. Talán meglepő, de a forradalmi tárgyak között egy yacht is helyet kapott. A múzeum mögött van a Pabellón Granma emlékmű. Ez a 18 méteres hajó annak a Che Guevarának, Fidel Castronak és a 80 forradalmárnak állít emléket, akik annak idején elindították a forradalmat.

A kubai szivar titka és más érdekességek

A csokigyáros vonata

A havannai óvárosi kikötőből elindulva egy gazdag amerikai csokigyárosnak köszönhetően vonattal is felfedezheted Kubát. Milton S. Hershey a fővárosi gyára és a tengerparti kikötőváros Mantazas között építette meg a vasútvonalat. A több mint nyolcvan éves vonalon négy óra alatt lehet végighaladni. A teljes táv azoknak ajánlott, akik nagyon ráérnek, szeretnek nézelődni, és rajonganak az eredeti régi vasúti kocsik iránt.

A kubai szivar titka

Kíváncsi vagy, hogyan készül a világhírű és sokak által kedvelt kubai szivar? Megtudhatod egy gyárlátogatáson a H. Upmann cigarettagyárban. Az épületben a spanyol mellett van angol nyelvű vezetett túra is. A havannai üzemet egészen régen, még 1844-ben alapította két német üzletember, és azóta is ez a legismertebb szivarmárkák egyike. Programok Kubában

Éjszakai túra Holguín-ban

A Kuba keleti részén fekvő, tengerparthoz közeli nagyváros éjjel is nyüzsgő életet él. Erről meggyőződhetsz, ha részt veszel egy éjszakai túrán, ahol angolul beszélő idegenvezető lesz a segítségedre. Privát taxival fedezheted fel a várost. Előbb Loma de la Cruz-nál megnézed a naplementét, majd jöhet egy hagyományos kubai vacsora egy jó étteremben. Végül az est fénypontja a Cuban Cabaret Tropicana show megtekintése lesz.

Látogatás egy krokodilfarmon

Igazi adrenalinbomba közelről megfigyelni egy hatalmas krokodilt. Matanzas város közelében, a Guamá Krokodilfarmon mindezt megteheted. Ez egész Kuba legnagyobb krokodilkolóniája. Mintegy tízezer állat él itt, a legnagyobb példányok súlya a 400 fontot is meghaladja. Látogatásunk alatt 45 perces idegenvezetésen vehetünk részt. Ezalatt megnézhetjük, hogyan élnek, táplálkoznak ezek az óriási hüllők. Sőt, ha elég bátrak vagyunk, meg is simogathatjuk őket.

A farm közelében még több dologgal elfoglalhatjuk magunkat. Napozhatunk egyet a Playa Larga strandon, vagy krokodilhúst kóstolhatunk, és krokodilos szuveníreket vehetünk a Boca de Guamá skanzenben. A turistafalu az egykori őslakos indiánoknak állít emléket. Az életmódjukat 25 szobor mutatja be.

Gyerekekkel, családdal igazi élmény elcsónakázni a „kincses lagúnára” (Laguna del Tesoro). Boca de Guanából egy buja növényzettel körbevett csatornán keresztül lehet ide eljutni. A kis, 9 km2 területű tó alig 4 méter mély. Sok benne a pisztráng, ezért a horgászok is kedvelik.