A dél-dalmáciai település a Korčula-sziget nyugati részén található. Kiemelt jelentőségű régészeti lelőhellyel, jól felszerelt kikötővel büszkélkedhet, és a közeli Proizd-sziget díjnyertes strandjáról híres. Látnivalók Vela Lukában? Válassz a következő nagyszerű programlehetőségek közül! Vela Lukai Programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Vela Lukai programok: A legszebb strandok

A település Poseidon nevű strandja kisgyermekes családok számára is megfelelő. Ha idelátogatsz, feltétlenül próbáld ki a sznorkelezést és a búvárkodást. A kis Proizd-sziget mindössze egy fél órányi hajóútra fekszik Vela Lukától. Itt több kiváló fürdőzőhelyet is találsz, a Batalo 2007-ben elnyerte az év legjobb strandja címet. Fehér homokos parttal rendelkezik, vize türkizkék színben játszik. Finom fogásra vágysz? A kis kikötő mellett található Proizd nevű vendéglő a helyi ételspecialitásokon kívül a nemzetközi konyha remekeivel is vár. A kellemes, mediterrán környezet egy frissítő ital vagy koktél elfogyasztásához szintén ideális. A Bili Boci strandhoz számos gyalogösvény vezet. Nemcsak a helyiek, hanem a turisták körében is rendkívül kedvelt, partjáról csodálatos kilátás nyílik a Hvar-szigetre és a nyílt tengerre.

Programok a természetben

Vela Spila-barlang

A barlang a Pinski Rat-hegy déli részén található, a Kala-öböl felett. Európa egyik legértékesebb régészeti lelőhelye, ahol már 1974 óta tartanak a feltárási munkálatok. A barlang 30 méter széles és 50 méter hosszú, egyetlen nagy, ovális teremből áll. Az ásatások során számos kerámiát, tűzszerszámot, valamint csontot fedeztek fel. A talált tárgyak azt bizonyítják, hogy a barlang a korai kőkorban folyamatosan lakott volt, míg a vas- és a rézkorban csak szórványosan. Megfordultak itt többek között a görögök, a rómaiak, sőt, a bizánciak is. Az értékes leleteket a helyi múzeumban tekintheted meg.

Ošjak-sziget

Ošjak Proizdhoz hasonlóan szintén egy aprócska sziget Vela Luka közelében, mindössze 10 percnyi hajóútra. Itt nincsenek turistalátványosságok, így a békére, a nyugalomra vágyók ideális helye. A látogatók a Szerelem szigetének is nevezik. Érintetlen természeti környezet jellemzi: számos kis ösvénye a fenyvesekkel sűrűn borított partszakaszokra vezet. Látnivalók Vela Lukaban

Látnivalók Vela Lukan: Látogasd meg a település nevezetességeit!

Szent József-plébániatemplom

Vela Luka legfőbb kulturális emléke a Szent József-plébániatemplom, mely 1848-ban épült. Harangtornya csak később, 1871-ben készült el. Az épület Petar Joković papnak köszönhető, aki egykor megkérte I. Ferdinánd magyar-osztrák császárt, hogy járuljon hozzá a templom felépítéséhez.

Kulturális Központ

Nemcsak Horvátországnak, hanem a világnak is számos kivételes tehetségű zenészt, képzőművészt és mesterembert adott Vela Luka. A Kulturális Központ a Szent József-plébániatemplom mellett található. Az épületben galéria, múzeum és könyvtár is működik. Láthatsz többek között régészeti kollekciókat, festészeti, valamint szobrászati kiállításokat, sőt, évtizedeken át készült, olívafából faragott hajómaketteket is.

Hagyományok és események Vela Lukán

A téli időszak csúcspontja januárban van, a karnevál idején. Ilyenkor egészen februárig minden vasárnap jelmezes rendezvényeket tartanak a településen. A karnevál egy parádéval zárul, melynek során a korábban résztvevő összes jelmezes felvonul Vela Luka központjában.

Az elsősorban egyházi és állami ünnepek alkalmával fellépő kumpanija tánccsoportok előadásaiban számos koreográfiát tekinthetsz meg. Ezek közül a legnagyobb szabású minden év március 19-én, Szent József napján van – ő Vela Luka védőszentje is. A nyári időszak csúcspontja június 24-e, Szent János napja. Ekkor tartják a hagyományos regattát, azaz csónakversenyt a település központjával szemben fekvő Gradinai-öbölben. A nyári hónapokban további szórakoztató programok is várják a látogatókat. Ilyen a „Halászok éjszakája”, a kiállítások, valamint a pop- és klasszikus zenei koncertek.

Vela Luka gasztronómiája

A széles gasztronómiai kínálattal rendelkező Vela Luka kiváló helyi- és más ételspecialitásokkal vonzza a turistákat. Sőt, a hagyományos dalmát konyha remekei mellett a minőségi borokat is érdemes megízlelni. Az egyik legnépszerűbb vendéglátóhely a Konoba Bata, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik Vela Lukára. Remek kiszolgálás jellemzi, megkóstolhatod a nagyszerű tengeri ételeket és a híres Posip Cara nevű fehérbort is. Ugyancsak remek választás a hosszú hagyománnyal rendelkező Pod Bore étterem, melynek története egészen 1973-ig nyúlik vissza. A kiváló hal- és húsételek mellett pizzát és házi kenyeret is kínálnak.  Programok Vela Lukan

Cikkünkben Vela Luka legjobb programlehetőségei közül válogattunk. Ha itt kötsz ki, fedezd fel természeti szépségekben gazdag környékét, ahol strandolásra kiválóan alkalmas partszakaszok várnak.