Bár Tivat az ország legexkluzívabb jachtkikötőjével rendelkezik, a partvidéknek továbbra is sikerült megőriznie barátságos hangulatát. A város és környéke számos kikapcsolódási lehetőséget kínál a látogatók számára. Milyen programok várnak rád Tivatban? Mutatjuk a legjobb lehetőségeket.tivati programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Tivati programok: a legjobb strandok

A Belane strand a városi sétány elején, a Kalimanj jachtkikötő mellett fekszik. A kavicsos, jól felszerelt fürdőzőhelyen találsz éttermet, zuhanyzót, napernyő és napágy is van. A strandolók biztonságát vízimentők felügyelik. Tivat Plavi Horizonti nevű strandja szintén kiváló választás. A Kék zászló minősítéssel rendelkező fürdőzőhely partját aranyszínű homok borítja, meglátogatását kisgyermekes családok számára is ajánljuk. Ha szeretsz sznorkelezni, kristálytiszta vizében számos különleges halat láthatsz.

Látnivalók Tivatban: hív a természet

Gornja Lastva

Szeretsz kirándulni? Látogasd meg a Gornja Lastva nevű kis falucskát, mely a Tivatot körülvevő hegyekben fekszik. Mivel 300 méter tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, így lenyűgöző kilátást nyújt a Tivat-öbölre és a Porto Montenegró kikötőre. Ha itt jársz, érdemes megtekintened a régi kőépületeket, valamint a számos csodálatos olajfaligetet is.

Virágok szigete

Az aprócska sziget 300 méter hosszú és 200 méter széles. A szárazfölddel egy vékony földnyelv köti össze, melynek köszönhetően akár át is lehet sétálni ide Tivatból. A sziget nevét a gazdag növényzetről kapta: a gyönyörű virágok leginkább tavasszal, májusban láthatóak. A mediterrán térségre jellemző olaj- és pálmafák ugyancsak megtalálhatóak itt. A sziget természeti szépségei mellett kultúrtörténeti szempontból szintén különleges. Látogasd meg a híres Szent Mihály ortodox kolostor maradványait, melynek feltárása és restaurálása jelenleg is folyik. További érdekesség, hogy a Virágok szigete a jugoszláv időkben katonai üdülő volt. 1200 nm2-nyi stranddal rendelkezik, éttermei bor- és sajt kóstolókkal, valamint a tenger gyümölcseinek széles választékával várják a turistákat. A szigeten úgynevezett halpiknikeket is szerveznek, melyek során festői környezetben fogyaszthatod el a tenger finomságait.

Szent Márk szigete

Az érintetlen, természetes sziget korábban a Stradiott nevet viselte, mely katonákat jelent. Egy legenda szerint ugyanis a velencei időkben itt telepedtek le a görög katonák. A sziget 4 km hosszú, szépségét olaj- és ciprusfák fokozzák. Ha szeretsz kirándulni, nagyszerű úti cél, strandokkal is rendelkezik. A sziget a ’70-es években élte fénykorát, amikor egy francia cég, a , , Mediteranee” luxus üdülőhelyként üzemeltette egészen a ’90-es évekig.

Kék barlang

A természeti csoda a Luštica-félsziget oldalában, a Zlatna Luka szurdok és a Mokra Gora fok között helyezkedik el. A Kék barlangot két bejáraton keresztül közelítheted meg: az egyik széles, de alacsony, míg a másik épp az ellenkezője. A víz mélysége a barlangban 3-5 méter, a természeti csoda magassága pedig 9 méter. A tenger itt hihetetlenül tiszta, így a beszűrődő napfény a barlang falairól visszatükröződve csodálatos kékre színezi a vizet. látnivalók Tivatban

Lovćen Nemzeti Park

Kotor gyönyörű parkja a mediterrán és a szárazföldi klíma határán található. A 900 km2-nyi területen többek között 200 madárfajt és 85-féle lepkét tekinthetsz meg. Továbbá Montenegró gazdag növényvilágának 1300 faja képviselteti itt magát. Az állat- és növényvilágon kívül számos kulturális, valamint történelmi jelentőségű építményt is felfedezhetsz a parkban. Ilyen II. Petar Petrović-Njegoš mauzóleuma, azaz lenyűgöző síremléke, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik. Ő volt az ország első érseke, aki Montenegrót független állammá tette, és az egyik legkiválóbb szerb költőnek is tartják. A mauzóleumban megcsodálhatod az Il Petar Petrovicsot ábrázoló kőszobrot, valamint az azt körülvevő nagy köveket. Utóbbiak Montenegró történelmét és kultúráját mutatják be. A nemzeti park területén több, táblákkal jól ellátott gyalogos ösvény segíti a tájékozódást.

Programok Tivatban:fedezd fel a város látnivalóit!

Szent Antal-templom

1373-ban épült fel Tivat egyik legfőbb látnivalója, a Szent Antal-templom. A város Kalimanjnak nevezett részében található, és bár méretét tekintve kicsi, mégis nagy jelentőséggel bír. Feliratán az építés idején kívül a Kotori-öböl felett hatalmat gyakorló I. Tvrtko bosnyák király neve is szerepel. Bár korábban teljesen beborították a freskók a templom belsejét, sajnos a páratartalom nem kedvezett nekik.

Buca Nyári Ház

A ház a város közepén áll, egy gyönyörű park veszi körül. Körülbelül 500 évvel ezelőtt építették reneszánsz stílusban, de a késő gótika jegyei is felfedezhetőek. A nyaralóház nevét onnan kapta, hogy a híres Kotori nemesi család, a Buca tulajdonában volt. A komplexum 5 részből áll: lakóépület, gazdasági épület, templom, kápolna, valamint egy tornác tartozik hozzá. Minden létesítmény jellemzője, hogy finom, fehér kőből készült, és egy kőfal veszi körül. A lakóépületben található Tivat galériája, míg a kert a turisztikai szezon alatt kiállítások, irodalmi estek, egyéb kulturális események helyszínéül szolgál.

Porto Montenegro kikötő

A külföldi befektetők által létrehozott jachtkomplexum az egykori Jugoszláv Néphadsereg katonai bázisán épült. 450 kikötőhelyet alakítottak ki és érdekessége, hogy itt van a világ leghosszabb, 250 méteres kikötőhelye is. Bár ilyen méretekkel rendelkező magánjacht egyelőre még nem készült. A Porto Montenegro területén számos létesítmény található, sőt az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből származó fűrésztelepet is felújították. Utóbbinál a tengerészeti örökség gyűjteménye, múzeumi kiállítás kapott helyet. Programok Tivatban

Hagyományok és események Tivatban

A májusban megrendezésre kerülő Ifjúsági napot gazdag kulturális- és szórakoztató program jellemzi, a késő esti órákig tart. Tivat másik fontos eseménye az a nyári rendezvény, mely július elejétől augusztus közepéig vagy végéig zajlik. Az érdeklődők többek között kiváló színházi előadásokat, irodalmi esteket, valamint képzőművészeti kiállításokat láthatnak. A közeli Kotorban az olyan nyári rendezvényeket, mint a Bokeljska Noć vagy a Nyári Karnevál több ezer turista látogatja. Utóbbinál színes álarcot és ruhát öltenek az emberek, majd ebben vonulnak végig a városon, hogy végül a part mentén elűzzék a „gonoszt”.

Éjszakai élet Kotorban

Ha szeretsz szórakozni, Kotor kiváló úti cél. Az óvárosban számos pub van, néhány kiváló night clubot is találsz. Utóbbiak közül remek választás a Maximus, melynek megnyitásával ismét a montenegrói partvidék éjszakai életének a középpontjába került Kotor. A szórakozóhely tekintélyes méretekkel rendelkezik, ugyanis több mint 4000 ember befogadására képes.

Tivat gasztronómiája

A helyi konyhát tekintve mindenképpen érdemes megkóstolni a Tivat környékén tenyésztett, sajátságosan ízesített fekete kagylót. Ha a városba látogatsz, különösen ajánljuk az Al Posto Giusto éttermet, mely tágas belsővel, valamint vízparti terasszal is rendelkezik. Többek között rizottók, tészták, friss hal- és húsételek, továbbá remek pizzák szerepelnek az étlapon. Az olasz ihletésű étterem a Porto Montenegro kikötőben található, így érdemes előre asztalt foglalni. Ugyancsak remek vendéglátóhely a One, melyhez egy tágas terasz tartozik. A minőségi, helyi alapanyagokból készült fogások mellett az italokat is fontos megemlíteni. Borlistája az ország legszélesebb rozéválasztékát kínálja, valamint olyan kiváló pezsgőt is, mint a Cristal.

A lenyűgöző kikötőjéről híres Tivat kiváló úti cél. Közelében remek kirándulási lehetőségek, valamint csodálatos strandok várnak, ráadásul a helyi gasztronómia remekeit is érdemes megkóstolni.