Amorgos nagyrészt sziklás szigete két jelentősebb kikötővel várja a hajósokat. Változatos strandokat, máshol nem fellelhető gasztronómiai sajátosságokat és számos régészeti ásatást találhatsz itt. Főszezonban sincs zsúfoltság Amorgos-ban, így bármikor nyugodtan látogathatod! Amorgosi programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Amorgosi programok : homokos strandok

Amorgos számos igen változatos stílusú strandot rejt. Többségük a sziget északi felén található. Ha teljes körű ellátásra és kényelemre van szükséged, akkor Katapola vagy Aegiali strandjait keresd fel! Ha háborítatlan csendre vágysz, Paradisia partját vagy Gramvousa szigetét tudjuk javasolni. Amorgos strandjai jellemzően homokosak, de akad pár kavicsos és sziklás szakasz is.

Látnivalók Amorgoson:fedezd fel a sziget nevezetességeit

Nézz körbe Katapola-ban!

A sziget két kikötője közül Katapola a nagyobb. A kikötőt körülölelő falu kükladikus építészeti stílussal rendelkezik. Számos éttermet, bárt és tavernát próbálhatsz itt. A faluból gyalogúton mehetsz fel a közeli dombra. Érdemes megtekintened a minószi romokat és az öbölre nyíló csodás kilátást.

Látogasd meg Aegiali-t!

Az északra fekvő Aegiali kikötője köré egy nyugodt, családbarát falu épült. Pár éttermet, bárt és kisboltot találsz itt. Még játszóteret is építettek ide, így a gyerekek is kiszórakozhatják magukat!

Látogasd meg: Monastery of Panagia Hozoviotissa-t

A sziget fővárosa mellett találod ezt a jellegzetes kolostort. 300 méterrel a tengerszint fölé, szirtoldalba épült. Fehérre meszelt falai élesen elütnek a környező szirtektől. Ez a második legrégebbi kolostor Görögországban. A 11. században épült. 300 fokos lépcső vezet a kolostor főbejáratához. A belsejét ingyen megtekintheted, de elfogadnak adományokat. Látnivalók Amorgoson

Programok Amorgoson: hív a természet

Túrázás

Amorgos szigete remek hely, ha szereted a közepesen nehéz túraútvonalakat. A sziget faluit jelölt turistaútvonalak kötik össze. Ezeken az utakon már az ókorban is közlekedtek, bár akkor még nem turisztikai célból. Hét fő útvonalat kínál a sziget, az átfedések miatt ezeket szabadon ötvözheted. A rövidebb útvonalak általában 1-2 óra alatt megtehetők.

Filmtúra: The Big Blue

Legnagyobbrészt Amorgos szigetén forgatták az 1988-as The Big Blue című kalandfilmet. Ha rajongója vagy ennek a kultusz filmnek, nézz körbe a hozzá kapcsolódó helyszíneken! A sziget fővárosában, Chora-ban nőttek fel a filmbeli gyerekek. Az Agia Anna öbölben búvárkodott Jacques Mayol. A sziget déli részén megtalálod azt a hajóroncsot, amelynél Jacques megmentett egy amerikai katonát.

Amorgos gasztronómiája

Amorgos egyedi, kecsketejből készült sajtjairól híres. Népszerűek még a sziget gyógynövényei is, melyekből főleg gyógyteák készülnek. Ha szereted az alkoholt, két igencsak egyedi helyi italt érdemes megkóstolnod. Egyik az aperitifként felszolgált Psimeni Raki. Ezt házilag készítik, mézes ízesítéssel. A másik Rakomelo névre hallgat, ezt melegen isszák.

Amorgoson kikötve változatos terepen túrázhatsz, illetve nyugodt környezetben fürdőzhetsz. Nem számít, hogy milyen strandokat szeretsz leginkább, Amorgos-on megtalálod a neked valót!