Szardínia északi területén található Costa Smeralda, amely a sziget egyik legkülönlegesebb helyének számít. Nevét a tengervíz csodálatosan áttetsző smaragd színéről kapta. Costa Smeralda mindig kínál valamit az év valamennyi időszakában! Itt mindent meg lehet találni, ami a teljes kikapcsolódáshoz szükséges. Szárazföld mélyéig benyúló öblök, fehér homokos tengerpartok. A csodálatos mediterrán természeti környezetben, történelmi és kulturális értékekben, strandolási és sportolási lehetőségekben bővelkedő városok a kikötőkből könnyed sétával elérhetőek.

Costa smeraldai programok
A cikkben az alábbi pontokban tekintjük át Costa Smeraldát:

Costa smeraldai programok : Szardínia paradicsoma

Szardínia északi része felé hajózva találhatjuk meg ezt a lenyűgöző 55 km hosszú partszakaszt. A tiszta, fehér, homokos strandok várják az ide érkezőket, amelyek között gazdagok, hírességek, fontos üzleti vezetők is találhatóak.
A területet 1961-ben kezdték el fejleszteni, köszönhetően Karim Aga Khan hercegnek. Róla nevezték el Costa Smeralda egyik strandját (Costa del Principe). Olyan építészek dolgoztak ezen a területen, mint Michele Busiri Vici, Jacques Couëlle, Savin Couëlle és Vietti.
Costa Smeralda. A part menti városokat járva ismert személyiségek nyaralója mellett mehetünk el, nagyon népszerű a gazdagok körében. A területen több város és település található , mint például Porto Cervo, Liscia di Vacca, Capriccioli, Romazzino.
Arzachena közelében szokták megszervezni áprilisban és októberben a Szardíniai vitorlás regatta Kupát. Ezen felül a Tavolara-i filmfesztivált Costa Smeraldán valamint veterán autóversenyeket is szerveznek évente.  Látnivalók Costa Smeraldán

Costa Smeralda szárazföldi csodái

Vedd a Costa Smeralda környékén található szigetek felé az irányt! A tengerről megközelítve a szigetek látképe nem mindennapi. A jellegzetes tengerparti házaikkal, erkélyekkel, kocsmáikkal elragadó látványt nyújtanak. Északnyugati irányban találhatjuk Isole Nibani-t, míg északi irányban Isola delle Bisce-t.
Costa Smeraldán maradva lehetőségünk van megmártózni Földközi-tenger vizében, élvezni a vízi sportok által nyújtott szórakozást (szörfözés, vízisízés, búvárkodás). Pár méterrel a víztől rengeteg éttermet, bárt találhatunk, ahol helyi különlegességeket kóstolhatunk meg. Láthatunk egy-egy ismert személyt, aki épp a családjával megy csobbanni a tenger vízébe.
Abban az esetben, ha a parttól távolabb szeretnénk programot keresni magunknak, megtekinthetjük Costa Smeralda területén található fontos régészeti lelőhelyet, a Li Muri óriások sírját. Emellett van még lehetőségünk múzeumokba menni, mint a La Fortezza di Monte Altura, Monte di Mola Museum, ahol történelmi események maradványait, régészeti leleteit csodálhatjuk meg.

Látnivalók Costa Smeraldán: Városok, települések

Kikötöttünk a hajóval, eleget fürödtünk, sportoltunk. Mit csináljunk még? Szétnézhetünk a térség különböző városaiban, településein. Costa smeraldai programok

Porto Cervo

északra található Costa Smeraldától, ami a fő központja ennek a területnek. Ez a kis település a világ egyik legdrágább üdülőhelye, ahova milliárdosok járnak leginkább. Itt dizájner üzletek, luxusgyógyfürdők, drága éttermek és exkluzív szórakozóhelyek vannak.

Liscia di Vacca

egy öböl, amely csak néhány kilométerre fekszik Porto Cervo-tól északnyugatra. Helyi nyelven ez a név annyit jelent, hogy „tehenek strandja”. Ezt azért kapta, mert régen a pásztorok ide hozták jószágaikat legelészni. Nyári időszakban gyakran fordulnak meg itt turisták, népszerűstrandnak számít.

Capriccioli

híres tengerparti üdülőhely, amely Costa Smeraldán található. Olaszul a hely jelentése: gyerekek. Porto Cervo déli részén található, 15 km távolságban, Arzachenától keletre. Az üdülőhelynek két strandja van, amelyeket gránit sziklák választanak el egymástól. A környező kisebb szigetek (Mortorio, Soffi és Chambers szigetek) teszik még inkább lélegzetállítóvá a festői látványt. A kristálytiszta víz mellett, a gyönyörű arany színű homok és a fák hűsítő árnyéka biztosítják az élvezetes nyaralást.

Romazzino

Ez a partszakasz található a legkeletebbre a többihez képest és sziklás. Ritkán lakott területről van szó. Ez a tengerpart nyugodt és a vize tiszta. Ez a gyönyörű homokos tengerpart a szépsége miatt nagyon népszerű, így júliusban és augusztusban közkedvelt.

Tengerpartok Costa Smeraldán

Costa Smeralda és környezetében több, különleges tengerpart található, amely mind más-más hangulattal várja az odalátogatókat. Programok Costa Smeraldán

La Celvia tengerpart

Délre található ez a mélykék színű, homokos parttal rendelkező fürdőző hely. Napozóágyak és napernyők bérelhetők és vízi sportolási lehetőségek is rendelkezésre állnak.

Capriccioli strand

Keletre a La Celvia tengerparttól található a szép, csendes homokos tengerpart. Akik nyugodt pihenésre vágynak, annak különösen ajánlott ez a partszakasz.

Pevero strand

Az egyik legnépszerűbb strand a környéken. Az északi irányban elterülő, homokos partú. A vízben, nem messze a parttól horgonyzó hajók és luxus jachtok látványa szépíti ezt a festői kilátással rendelkező strandot. A kristálytiszta vizet körbeveszik a környező hegyek.

Principe strand

A strand, amely Karim aga Khan herceg emlékére lett így elnevezve. Gyönyörű, kristálytiszta, azúrkék tenger található itt. A homokos és köves part távol található a forgalmas településektől, ettől függetlenül nagy népszerűségnek örvend a turisták között. Ez nem csoda, hiszen a látvány pazar és a szemlélődőnek olyan érzése támadhat, mintha egy festményt szemlélne.
Smaragdpart az egész világon az egyik legismertebb turistacentrumok közé tartozik. Majdnem egész évben tökéletes helyszín a hajózás szerelmeseinek. Costa Smeralda parti adottságai megannyi élményt nyújtanak, akkor is amikor az időt épp nem a hajón szeretnénk tölteni. Minden hely egyedi és különleges a maga látnivalóival, hagyományaival, programjaival. Zátonyok, rejtett öblök, kékes-zöld lagúnák adnak lehetőséget a varázslatos kalandokra.