A festői Slano-öböl és az azonos nevű település az Adriai-tenger partján található, mindössze 26 km-re a világszerte híres Dubrovniktól. Buja, mediterrán növényzetéről, számos strandjáról és kellemes éghajlatáról ismert, gyönyörű épületekkel is büszkélkedhet. Slanoi programok?Mutatjuk, milyen felejthetetlen élményekben lehet részed, ha idelátogatsz. Slanoi Programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Slanoi programok: aprókavicsos strandok

A 2 km hosszan elterülő Slano aprókavicsos strandokkal rendelkezik. Különösen ajánljuk a 150 méter hosszú és 15 méter széles Sv. Jeronim-ot, mely közvetlenül a kikötőnél található. Partján van zuhanyzó, nyugágy, vize az úszás mellett sznorkelezésre is kiválóan alkalmas. A Koceljevići strand 300 méter hosszú és 5 méter széles. Ha az aktív kikapcsolódás híve vagy, vannak sportpályák, míg a gyermekek szórakoztatásáról játszótér gondoskodik. A strand partján találsz kávézót, éttermet is. A Karmelska 400 méter hosszú és 3 méter széles, a Koceljevićihez hasonlóan szintén rendelkezik sportpályákkal. Ha Slanóba látogatsz, a Banja, a Grgurići, valamint az Osmine nevű strandokat ugyancsak ajánljuk.

Látnivalók Slanó környékén: Programok a természetben

Elafit-szigetcsoport

Az Elafit-szigetcsoport a legközelebbi nagyobb várostól, Dubrovniktól északnyugati irányban helyezkedik el. 13 szigetből áll, melyek közül mindössze három lakott: Šipan, Lopud és Koločep.

Šipan

Šipan az Elafit-szigetcsoport legnagyobb tagja, területe 16, 5 km2. Növényzete jellegzetesen mediterrán: láthatsz fenyveseket, ciprusfákat, pálmákat, bokrokat és szedreseket. A szigeten 30 templom található, némelyik már csak romos állapotban. A Šipanska Luka nevű település legfőbb látnivalói a Szent Mihály-templom és egy bencés kolostor maradványai. A sziget keleti részén fekvő Suđurađban egy 14. századi erődítményt tekinthetsz meg. Utóbbi a Stjepović-Skočibuha híres tengerészdinasztia nevéhez fűződik. Még több érdekes műemlékre vágysz? Látogass el az 1563-ból származó Pakljena-toronyhoz és a Szentlélek-templomhoz. Látnivalók Slano környékén

Lopud

Az elsősorban homokos strandjairól ismert Lopud az Elafit-szigetcsoport második legnagyobb szigete. Nevezetessége egy erőddé alakított kolostor, melyet 1483-ban a ferences-rendiek építettek. Ennek egykori temploma, az Öbölbéli Miasszonyunk-templom csodálatos oltárképeiről híres. Ha kellemes sétára vágysz, látogass el a Đorđić-Mayneri-parkba, ahol a hatalmas fenyők, valamint a pálmák hűsítő árnyékot nyújtanak. Innen nem messze láthatod a híres 16. századi kereskedő és hajós, Miho Pracat palotájának a romjait is.

Koločep

Ezen a szigeten, Šipanhoz hasonlóan szintén két település található: Gornje Čelo és Donje Čelo. Utóbbi legfőbb nevezetessége a 13. századból származó Mária Mennybemenetele-templom. A falut elhagyva megtekintheted a 15. századi Szent Antal-templomot is. A sziget délkeleti részén fekvő Gornje Čelo-ban a Páduai Szent Antal-templom áll, mely a 11-12. században épült óromán stílusban. Szintén itt található az óhorvát stílusú Szent Miklós-templom – ennek napjainkban már csak az alapjait láthatod.

Trsteno-i Arborétum

A Trsteno-ban található arborétum Horvátország első botanikus kertje, 28 hektáron terül el. 1498-ban a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia hozta létre a Gučetić-Gozze család segítségével, akik a növénygyűjtemény jelentős részét biztosították. Az arborétum fő látnivalója a 18. század közepén épült barokk stílusú szökőkút. Ez Neptun istent ábrázolja, két oldalán a vízköpő nimfák láthatóak. Érdekesség, hogy a reneszánsz parkban az eredeti villaépület 1667-ben egy földrengésben súlyosan megsérült, így ma helyén egy másik villa áll. Bár az arborétum nagy része elpusztult a délszláv háború idején, napjainkra sikerült helyre állítani. Sőt, a környék egyik első számú turisztikai célpontjává vált.

Programok Slanóban: a település legfőbb nevezetességei

Szívesen megtekintenél gyönyörű épületeket? Slano legfőbb nevezetessége a 15. századi Szent Hieronymus ferences templom és a Dubrovnik Köztársaság idejéből származó Rektori palota. Ha itt jársz, az Ohmučević család nyári rezidenciája szintén kihagyhatatlan látványosság. Ők a Raguzai Köztársaság idején híres tengerészek és hajótulajdonosok voltak.

Slano gasztronómiája

A Kolarin egy családi kézben lévő étterem és szálloda, mely a Slano-öböl szívében, a kikötővel szemben található. Itt nemcsak a helyi, hanem a nemzetközi konyha ízletes fogásait is megkóstolhatod, kellemes légkör, barátságos kiszolgálás vár. A Maestral étterem szintén remek választás, ahol elsősorban a tenger gyümölcsei spagettit és a fekete rizottót érdemes választani. Ha a legfinomabb pizzát szeretnéd megkóstolni, a Pizzeria Lavanda nevű helyet különösen ajánljuk.

Cikkünkben Slano és környéke legjobb programlehetőségei közül válogattunk. Ha idelátogatsz, aprókavicsos strandokon fürödhetsz, festői szigetekre kirándulhatsz, ráadásul csodálatos történelmi épületeket is megtekinthetsz.