Ha kikötöttél Antigua szigetén számtalan kalandos élményben lehet részed. Régi szélmalmok, cukorültetvények, kaszinók, múzeumok várnak rád. A vakítóan fehér homokos tengerpartjain nem csak sütkérezhetsz, legyen szó szörfözésről, vagy búvárkodásról, itt mindent megtalálsz.
Antiguai programok
A cikkben az alábbiakról olvashatsz:

A legjobb helyek, amiket nem érdemes kihagyni

A sziget a rengeteg látnivaló és a kiváló infrastruktúrája miatt szinte minden karibi hajótársaság megállóhelyei között szerepel.

Nagy Madár sziget, ritka állatok a tengerparton

A Nagy Madár sziget mindössze 8 négyzetkilométer alapterületű, csupán három kilométerre fekszik Antigua partjaitól. Hajóval nagyon könnyen megközelíthető. Ez az egyetlen hely a Földön, ahol a világ legritkább kígyófaját, az Alsophis antiguaet vadon lehet látni. Más veszélyeztetett állatoknak is menedékhelye ez a sziget, köztük gyíkoknak, pelikánoknak és trópusi madaraknak is. Az itt fészkelő rengeteg madárról nevezték el az ide érkező tengerészek a szigetet. Ehhez a kiránduláshoz üvegfenekű csónakot érdemes választani, hogy az út során meglehessen csodálni a víz alatti világot is. Ajánlott még a szigetet körbehajózni, hogy minden oldalról újabb és újabb ritka állatokat láthassunk.

Madár les a Lighthouse öbölben

A Lighthouse öbölben több, mint ötezer fregattmadár fészkel. Motorcsónakos túrák indulnak a lagúnába. Az eget ellepi a sok óriási madár, és a csónak a fészkekhez is elég közel megy, hogy lenyűgöző fotókat lehessen készíteni a madarakról.

Nelson admirális kikötője

Az Angol-öböl az egyik legszebb természetes öböl a Karib térségben, amely Nelson admirális biztonságos otthonaként szolgált a napóleoni háborúk idején. A nemzeti park múzeummal, üzletekkel, éttermekkel és csodás kikötővel rendelkezik, amely valódi jacht-mennyország. Egy hajógyár is található itt, amelyben még ma is zajlik a vízi járművek gyártása. A nemzeti park számos tevékenységet kínál a látogatók számára. Az egykori admirális házban található a Hajógyár Múzeum, amely kiállításokon keresztül mutatja meg a látogatóknak a Hajógyár történetét és a sziget jelenlegi régészeti kutatásait is. A dokkban számos csodás hajó van, és rengeteg gyönyörű kikötő kápráztatja el nap, mint nap a látogatókat.

Az esőerdő mélyén

Az esőerdőben függőhidakon, madárleseken és hintázó lépcsőkön át vezet az út. A túra csúcspontja, amikor egy kifeszített kötélen keresztül csúszol át egyik faháztól a másikig, szinte súrolva az alatta húzódó fák lombjait.

Fig Tree Drive, Pattanjunk autóba!

Antigua legszebb autóútja, a Fig Tree Drive, 32 km hosszan vezet a belföldi síkságról a vulkanikus dombokig. Az út esőerdővel, banán-, kókusz-, és mangóültetvényekkel és cukormalmok romjaival van szegélyezve.

A cukormalmok, Betty’s Hope

Ez egy régi cukornádültetvényből lett szabadtéri múzeum. Megnézheted itt az eredeti állapotában helyreállított cukormalmokat és az egykori épületek maradványait is.

Antigua & Barbuda múzeum, St. John’s

A szigetek legöregebb házában, amit 1747-ben építettek rendezték be a szigetcsoport történelmét bemutató múzeumot. Az Arawak indiánoktól és a gyarmati időkből fennmaradt tárgyak vannak itt kiállítva. Ezen felül a cukornádültetvények modelljeit és egy teljes életnagyságban megmintázott Arawak-ház modelljét is láthatod.

St. John Katerális, St. John’s

Eredetileg 1683-ban építették, de azóta többször át kell alakítani, mai formáját az impozáns fehér iketornyokkal 1845-ben kapta. A barokkos templom a város legmagasabb pontján áll, így a kilátás innen a legpazarabb. A déli vaskapu mellett egy-egy oszlopon Keresztelő Szent János és Patmoszi Szent János szobrai állnak, melyek a legenda szerint Napóleon egyik hajójáról kerültek ide.

Antiguai programok: napfürdőzés, szörfözés, a legszuperebb strandok

Antigua mesebeli fehér homokos tengerpartjai nem csak pihenésre, de sportolásra is csábítják az oda érkezőket. Egy évben, akár az összes napot másik strandon tudjuk tölteni, hiszen a sziget 365 különböző stranddal büszkélkedik.
Látnivalók Antiguán

Pigeon Point Beach

A Pigeon Point Beach a sziget egyik legismertebb strandja. Azok számára lehet megfelelő választás, akik szeretik a pörgést, és az aktív pihenést kedvelik. A sziget délkeleti részén helyezkedik el ez a strand, rengeteg bárral és étteremmel, illetve kikapcsolódási lehetőségekkel várja a látogatókat. Tusolók, pelenkázók, játszóterek állnak rendelkezésre. A kalandos természetűeknek lehetőségük van búvárkodni is ezen a partszakaszon.

Dickenson Bay

A gyönyörű homokos strand és a nyugodt tenger rengeteg turistát vonz ide. Óriás szállodák húzódnak végig a part mentén, amelyekben évente a legtöbb szobát adják ki. Éttermek, koktélozók, és vízi sportok szórakoztatják a strandolókat a nap folyamán. A közelben sok kisebb lakatlan sziget, és egy mérföld hosszú korallzátony is található az öböl partján.
(28)

Half moon beach

A Félhold-öböl Antigua talán legszebb és legismertebb tengerpartja. A homok itt elképesztően rózsaszín, a szellő mindig kellemesen hűsít, és tökéletes hely a szörfölésre is.

Ahoy, tengerész

A hajózás kedvelőinek számos kikötő áll rendelkezésére, ahol rengeteg kikapcsolódási lehetőség van.

Jolly Harbour

Egy hatalmas vitorláskikötő, amely Antigua nyugati oldalán helyezkedik el kb. 10 mérföldre St. John’s városától. A kikötőben számtalan üzlet, étterem található és egy nagy társasház komplexum. Ha a hajó javítására lenne szükség, ez egy kiváló hely, ami 70 tonnás emelővel rendelkezik, amellyel megkönnyíti a szárazföldön végzendő javításokat. A boltokban vásárolhatunk pótalkatrészeket is amennyiben szükséges. 155 tágas kikötőhellyel rendelkezik, mindegyik saját árammal. A kikötő felügyelője segítséget nyújt érkezéskor és távozáskor. Éjszaka is jól ki van világítva, így könnyű tájékozódni. 24 órás biztonsági szolgálat van a kikötőben, így bármikor, gond nélkül tehetünk egy sétát a városban.

Falmouth Harbour

Patkó alakú kikötő a sziget déli partján. Maximum 330 láb hosszúságú hajók befogadására képes. 60 horgonyzó hellyel rendelkezik. Minden dokkban van villamos energia, saját víztározó. Alacsony kéntartalmú üzemanyag töltésére van lehetősége azoknak, akik ezt a kikötőt választják. Szelektív hulladék megsemmisítés, egyész napos biztonság, és autó parkoló is található.

St. John’s Harbour

Természetesen a sziget legnagyobb városában van a legnagyobb kikötő. Ez az egyetlen dokk, ami óceánjárók fogadására képes, szóval az itteni korzózás közeben óriás hajókat tanulmányozhatunk. Itt a legnagyobb a hajóforgalom. A folyamatos közlekedés miatt rendkívül biztonságos a kikötő. Többnyire hatalmas yachtok horgonyoznak itt le, de néhány kisebb hajónak van kialakítva hely. A parton rengeteg élelmiszer bolt, friss halpiac van. Ha étteremben szeretnénk enni, tucatnyi vízparti vendéglő közül választhatunk.

Programok, amiket ki kell próbálni Antiguán

Sailing week

A hajózás kedvelőinek a sziget remek programot kínál, hiszen minden évben április végén – május elején megrendezésre kerül az úgynevezett „Sailing week”. 1968-ban kezdődött és azóta is minden évben több 100 hajó és jacht száll versenybe. Ez egy remek program azoknak, akik a hajózás szerelmesei, akik akár nézőként, akár versenyzőként részt vehetnek a rendezvényen.
programok Antiguán

Hajózz, hajózz és hajózz!

Ez a szigetcsoport 3 részből áll, Antigua, Barbuda és Redonda. Az egyik legjobb program lehet körbe hajózni mind a három szigetet. Antigua körüli úton megfigyelhetjük az ott lakók mindennapi rutinját, a turisták nézelődését, ám a másik két helyen emberekkel nem nagyon fogunk találkozni. Barbudát 2017 szeptemberében súlyos vihar károk érték, akkor az összes embert ki kellett onnan menekíteni, így ott megnézhetjük a hurrikán okozta károkat is. Tovább hajózva az igazi lakatlan szigethez érünk, Redondához. Ez egy vulkanikus szikla, melynek legmagasabb pontja 320m.

Shirley Heights Lookout

Itt van a sziget legmagasabban fekvő vízesése, ahonnan káprázatos kilátás nyílik a szigetcsoportra. A körbenézés után egy történelmi sétát is tehetünk, megnézhetjük az 1840 és 1851 között itt elesett katonák obeliszkjét. Ez a hely teljesen elhagyott, csak az itt megpihenő halászokkal találkozhatunk útközben.
Akár aktív, akár passzív pihenést szeretnél, ez a terület mindenkinek kielégíti az igényeit. Ha egy koktéllal a kezedben sütkéreznél egész nap, vagy a hajózás szerelmese vagy, tökéletes választás számodra. Búvárkodás, szörfözés, táncos estek, minden napra más izgalmas program. Ez Antigua.