Ha a nyugodt, természetközeli nyaralást részesíted előnyben, Šolta kiváló úti cél. Splittől mindössze 15 km-re helyezkedik el, tökéletes kiindulópont a közeli Brač-sziget vagy a Drvenik-szigetek meglátogatásához.Soltai programok? Most bemutatjuk, milyen remek programlehetőségek várnak, ha ezt a közép-dalmáciai szigetet választod.Šoltai Programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Šoltai programok:gyönyörű strandok

A közép-dalmáciai sziget legnagyobb fürdőzőhelye a 400 méter hosszú Nečujam strand, mely az azonos nevű településen található. Csodálatos természeti környezetben fekszik, apró kavicsos partját pálmafák szegélyezik. Ha idelátogatsz, a vízi sportokat tekintve leginkább a kajakozást és a kenuzást ajánljuk. A parton van teniszpálya, sőt, pingpongozni is lehet. Érdekesség, hogy a legenda szerint ez a strand volt Diokleciánusz római császár kedvenc pihenőhelye. Környékén megtekinthetőek az egykori falmaradványok, sőt, a búvárok még manapság is felfedeznek a római korból származó edénydarabokat. Šolta legnyugatibb települése Maslinica. Az előtte fekvő öbölben több kisebb strandot is felfedezhetsz, melyeket az itt található apró szigetek kiválóan védenek a szelektől. Šolta legnépszerűbb búvárhelyei közé tartozik a Livka-, Stračinska-, Senjska- és a Jorja-öböl. Mindegyiknél felfedezhetsz korallzátonyokat, a Jorja és Senjska víz alatti barlangokkal is rendelkezik.

Látnivalók Šoltán: hív a természet

Akár gyalog, akár kerékpárral indulsz útnak a szigeten, a lankás vidék különösen ideális a túrázáshoz. Érdemes ellátogatnod Šolta legmagasabb csúcsához, a 238 méter magas Vela Straza-hoz, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a környékre. Fedezd fel a közeli csodálatos szigeteket is!

Brač-sziget

Split kikötőjéből körülbelül háromnegyed órás úttal elérhető a nagy kiterjedésű és csodálatos természeti adottságokkal rendelkező Brač-sziget. Meglátogatását elsősorban az aktív nyaralás szerelmeseinek ajánljuk, ugyanis itt lehetőség van búvárkodásra, úszásra, kirándulásra, valamint kerékpározásra is. látnivalók Šoltán

Drvenik-szigetek

A Drvenik Veli-sziget 12 km2 területű, a kisebb, Drvenik Mali-sziget mindössze 3, 5 km2. Buja, mediterrán növényzet jellemzi őket, fő látnivalóik a kristálytiszta vizű fürdőzőhelyek. A Drvenik Veli-sziget nevét a Makarska melletti Drvenik településről kapta. Az aktív nyaralás kedvelői itt hosszú sétákat tehetnek, kerékpározhatnak, görkorcsolyázhatnak és kipróbálhatják magukat az izgalmas vízi sportokban. A Drvenik Veli, Krknjaš Mali, valamint Krknjaš Veli nevű szigetek között húzódó türkizkék színű Krknjaši strandot Kék Lagúnának is nevezik. A gazdag víz alatti világnak köszönhetően a sznorkelezés szerelmeseinek kedvelt helye. A kis halakon kívül láthatsz tengeri sünöket, rákokat és polipokat is.

Programok Šoltán: látogasd meg a sziget nevezetességeit!

Stomorska olyan látnivalókkal büszkélkedhet, mint a Szent Miklós-templom, a Cindro család várkastélya vagy az eredeti formájukban fennmaradt régi halászházak. Šolta nyugati részén ugyancsak egy híres kastély megtekintését ajánljuk. Története 1703-ra nyúlik vissza, amikor a három Marchi testvér engedélyt kapott a velencei hatóságoktól, hogy kastélyt építsenek a Maslinica-öböl fölé. Ebben az időben gyakoriak voltak a kalóztámadások, így különösen nagy szükség volt az erődítmény mielőbbi elkészülésére. A nemesi család kastélyában napjainkban a Martinis Marchi Heritage Hotel található.

Hagyományok és események Šoltán

A sziget legjelentősebb eseménye a Mrduja-i „huzavona”, mely egy legendás vitának állít emléket. Azaz, hogy a kis Mrduja-sziget Brač vagy Šolta szigetéhez tartozik-e. Ilyenkor számos csónakot kötöznek Mrduja-hoz, melyeket mindenki a saját oldala felé próbál terelni. A barátságos hangulatú vetélkedést egy nagy ünnepség zárja. Ennek helyszíne a gyönyörű Stomorskai-öböl. Šolta kisebb településein halászünnepeket is tartanak, Nečujam koncerteknek ad otthont. Programok Šoltán

Šolta gasztronómiája

A bor és az olívaolaj készítése mellett a méztermelés is kiemelt fontosságú a szigeten. A franciák és az olaszok a világ legjobbjai között tartják számon. A vadon termő rozmaringból készült méz különösen híres.

Šolta legfejlettebb települése Stomorska, ahol számos étterem és bár kínál ízletes fogásokat. Ha a sziget legjobb pizzáját szeretnéd megkóstolni, a Pizzeria Volat nevű helyet különösen ajánljuk. A Pasarela étterem szintén remek választás, ráadásul kiváló elhelyezkedéssel rendelkezik. A vízparton található, mindössze 50 méterre Rogač kikötőjétől. Arra viszont készülj fel, hogy nagyon sokan látogatják. Ha itt jársz, különösen a friss halat, a fekete rizottót és a finom pizzákat érdemes megkóstolni.

Cikkünk a festői Šolta legjobb programlehetőségeit ismertette. Ha ezt a közép-dalmáciai szigetet választod, lélegzetelállító öblök várnak, gyönyörű történelmi épületeket is megtekinthetsz. A helyi fogások és a minőségi borok szintén felejthetetlenné teszik a nyaralást.