Hvar szigetének legnagyobb települése az azonos nevű város, melynek tengerparti sétányát pálmafák és 7. századi városfalak szegélyezik. A fehér kőházak igazi középkori atmoszférát kölcsönöznek a gyönyörű településnek. Hvari Programok? Mutatjuk a legjobb programlehetőségeket.Hvari programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Hvari programok: A legszebb strandok

A hvari strandok főként sziklásak és apró kavicsosak, vizük rendkívül tiszta. A várostól körülbelül 2 km-re fekszik a Pokonji Dol, de a Mekićevica szintén kiváló választás. Ez ugyancsak a közelben, Hvartól mintegy 2, 5 km-re helyezkedik el. Gyönyörű strandok az öböl bejáratánál fekvő Pakleni-szigeteken is találhatóak. A Jerolim, a Ždrilica és a Palmižana nevű fürdőzőhelyeket különösen ajánljuk. A Pakleni-szigetek nemcsak a strandolók, hanem a búvárok kedvenc célpontja is. Az egyik legjobb hely merülésre a Sika od Vodnjaka terület, mely a Veli Vodnjak szigetecskétől keletre található. Jellegzetes látnivalója a 46 méter mélyről emelkedő Kampanel-szikla.

Látnivalók Hvaron : hív a természet

A kikötőből hajótaxikkal is meg lehet közelíteni a csodálatos Pakleni-szigeteket. A mintegy 20 kisebb-nagyobb szigetből álló szigetcsoportot a helyiek csak „Forski školji” néven emlegetik. A hvariak és a turisták kedvelt úti célja, szigetei közül a legnagyobb az 5, 3 km2 területű Szent Klement. A gyönyörű fenyő-, kaktusz-, rozmaring- és babérerdők miatt különösen érdemes ide ellátogatni. Az évszázadok során meghonosodó különleges növényeket egykor Eugen Meneghello botanikus ültette. Ha csendre és nyugalomra vágysz, a szigeten számos eldugott, kristálytiszta vizű öblöt találsz. Szent Klement három települése Momića Polje, Vlaka és Palmižana, de a lakók csak a nyári szezon ideje alatt tartózkodnak itt. Palmižana mellett kedvelt kirándulóhely még Zdrilica, a Szent Jerolim-sziget, valamint Marinkovac. Látnivalók Hvaron

Fedezd fel a város látnivalóit

A gazdag történelmi múlttal rendelkező város lenyűgöző épületekkel büszkélkedhet, az alábbi templomok és további érdekes helyek meglátogatását különösen ajánljuk.

Fortica-erőd

A napjainkban Fortica-ként emlegetett erődöt Tvrđava Španjola-nak is nevezik. 1278 után kezdték építeni citadella alakzatban, miután a Hvar-sziget velencei fennhatóság alá került. Az építmény a városfalakkal együtt jelentős védelmi szerepet töltött be. A 16. században a régi erőd helyére újat építettek, mely 1571-ben a török támadás idején a helyiek menedékéül szolgált. A Fortica jelenlegi formáját számos változtatás után nyerte el. A puskaporraktár felrobbanása után 1579-ben restaurálták, majd a francia és az osztrák uralom alatt is bővült. Napjainkban az erőd kiemelkedő turisztikai látványosság, ahonnan csodálatos kilátás nyílik nemcsak Hvarra, hanem a környező szigetekre is. Ráadásul jelentős középkori, valamint még régebbi tárgyak kiállításának helyszíne. A város másik erődje az 1811-ből származó Napóleon-erőd, mely az északkeleten fekvő Szent Miklós-dombon áll. A középkorban tengeri megfigyelő pontként működött, ahol egy kápolna is helyet kapott. Napjainkban egy csillagvizsgáló obszervatórium található benne.

Főtér

A város szívében fekvő 4500 m2 nagyságú Pjaca Dalmácia legnagyobb tere, melyet egykor kertek vettek körül. Olyan épületeket láthatsz itt, mint a Szent István-katedrális, a Püspöki Palota vagy a Kormányzói Palota. A tér közepén, a katedrális előtt egy 1520-ban épült kutat is megcsodálhatsz.

Szent István-katedrális

A reneszánsz-barokk stílusú katedrális Hvar legkiemelkedőbb építészeti műemléke. A főtér keleti felében található, egy 6. századi keresztény templom és a Szent Mária bencés apátság alapjaira épült. A 16-17. századból származik, de belső tere csak a 18. századra készült el. 11 barokk oltára közül az egymással szemköztiek azonosak, ezeket velencei mesterek készítették.

Szent Márk-templom

Az egykori dominikánus kolostor első említése 1312-ben történt, napjainkban is megtekinthető maradványai a 16-17. századból származnak. Mivel régen itt üléseztek Hvar arisztokratái, így az egykori nemesi családok számos oltára és síremléke is megtekinthető. Régészeti gyűjteménye több mint 2500 darabból áll: kövek, csontok, cserépedények, fémből készült dísztárgyak, domborművek, valamint olajlámpák láthatóak. Hvari látnivalók

Loggia és az óratorony

A főtér északi felében található loggia, vagyis a félig nyitott, árkádos csarnok mellett egy 15. századi óratorony áll. Az egykori Kormányzói Palota maradványai szintén itt találhatóak. A törökök 1571-ben lerombolták a loggiát, melyet a 17. század elején Trifun Bokanić horvát kőműves mester épített újjá reneszánsz stílusban. 1868 óta kávéház szerepét töltötte be, napjainkban pedig fogadó- és kiállítóteremként működik.

Színház

A festői Hvar különlegessége, hogy 1612-ben itt jött létre Európa első közösségi színháza. Az Arsenal, vagyis a fegyverraktár második szintjén működik, jelenlegi neobarokk formáját a 19. század közepén nyerte el. Előcsarnokában egy kis múzeum található, ahol a modern festők hvari témájú képeit láthatod. Két nagy méretű freskója 1819-ből származik.

Hagyományok és események Hvaron

Hvar szigetén tartják a körülbelül 100 napig tartó Hvari Nyári Játékokat, melyet zenés, színházi és folklór programok színesítenek. Ilyen a június második felében megrendezésre kerülő Lavanda Fesztivál, a közeli Velo Grablje népszerű eseménye. A sziget minden településének van halász estje. Ezeken a zene és a hal mellett a kenyér, a bor, valamint az olívaolaj is kiemelt szerepet tölt be. Ugyancsak kihagyhatatlan program a legjobb hvar-szigeti borok hagyományos rendezvénye, a Borfesztivál, melyet a közeli Jelsa-n tartanak.

A legjobb szórakozóhelyek

A mediterrán környezetben fekvő Hvar számos szórakozási lehetőséget kínál. Egyik legjobb bulihelye a Hula Hula Bár, mely a várostól nyugatra, a Hotel Croatia előtt található. Érdemes ellátogatni a pakleni-szigeteki Carpe Diem partra is, ahol szintén lehetőség van nappal bulizni. Ilyenkor könnyed, latin ritmusok, míg esténként igazi diszkóhangulat várja a szórakozni vágyókat. Utóbbiról minden szombaton híres DJ-k is gondoskodnak. A fedett Pink Champagne nevű szórakozóhely szintén kiváló választás, ezt leginkább a luxus és a csillogás jellemzi.

Hvar gasztronómiája

Az üdülőhelyen számos étterem közül választhatsz, ahol a hagyományos horvát ételek mellett a nemzetközi konyha remekei várnak. Az ízletes fogások kísérő italaként érdemes egy üveg bort is rendelni. Mivel a Hvar-sziget – elsősorban déli – lejtői állandó napsütésnek vannak kitéve, így a bortermelés egyik legkiválóbb területe. A Plancic mellett a különleges frissítőt, a juh- vagy kecsketejjel elkevert vörösbort is megkóstolhatod.

A népszerű város egyik leghíresebb vendéglátóhelye a Dalmatino, melyet minőségi étel- és italkínálat, kellemes légkör, valamint udvarias kiszolgálás jellemez. Ha ezt az éttermet választod, tanácsos előre asztalt foglalni. Ugyancsak remek választás a családi tulajdonban lévő Luna Grande, melynek különlegessége a hangulatos tetőterasz. A fogásokat tekintve itt elsősorban az ízletes helyi halételeket ajánljuk.

Cikkünkben Hvar legjobb programlehetőségeit mutattuk be. Ha ezt a kikötővárost választod, nemcsak kristálytiszta strandok várnak, hanem gyönyörű történelmi épületeket is megcsodálhatsz. A helyi, kiváló minőségű dalmát specialitások és borok ugyancsak emlékezetessé teszik a nyaralást.