Biograd na Moru egy jellegzetes dalmát városka. Kövezett szűk utcák, mészkőből szorosan egymás mellé épített alacsony házak, kicsiny terek, kis tömzsi templomok. Sajátos zsúfoltsága adja báját és egyben a kellemes árnyékot is a nagy nyári melegben. Egy könnyed szárazföldi kikapcsolódás a hajózás megszállottjai számára.

 Biograd na Moru-i programok

A cikkben az alábbiakról olvashatsz:

Biograd na Moru-i programok

A 6000 lakosú Biograd na Moru eredetileg a kis Bozana-fészigeten települt több mint ezer évvel ezelőtt. Nevének szó szerinti fordítása „fehér város a tengernél”. A horvát királyok koronázó- és székhelye volt. A múlt dicső nyomait azonban a velencei, majd török dúlás teljesen eltűntette. Így a városkának nem maradtak fenn igazán nevezetes műemlékei, de óvárosa így is csodálatos.

A mediterrán hangulatú városka ideális hely családok számára. Napközben minden korú és igényű turista találhat magának kedvenc strandot, este pedig a nyüzsgő belváros nyújt könnyed kikapcsolódást.

A városnak két, egymásba érő, összesen közel 1000 hajóhelyet adó kikötője (a Marina Kornati és a Marina Sangulin) nagy forgalmú charterbázisok. Víz felőli bejáratuk közös. Felszereltségük kiváló, kikötőhelyeik tágasak. A parti sétány közvetlen mellettük kezdődik, számtalan étteremmel, kávézóval, boltokkal.

Látnivalók Biograd na Moru-ban és környékén

Biograd legöregebb épületei 19. századiak. A kikötő közelében található a hatalmas Szent Anasztázia templom fehér, háromhajós barokk épülete. Mögötte áll az ötszintes harangtorony. Előkertjében 1884-ben állított kút és a névadó szobra látható. A buszpályaudvar melletti téren áll a mindössze 6×4 méteres Szent Rókus-kápolna. Egyetlen érdekessége, hogy építésekor a terület még a 19. század végéig kör alakú tornyokkal megerősített falakkal körbevett településen kívülre esett. Később a falakat lebontották.

A parton áll a Tájtörténeti Múzeum, amelyben két érdekes kiállítás van. Az egyik az Adria, sőt a Földközi-tenger legnagyobb régészeti gyűjteménye, a másik a 16. századi hajók rakományai című. Ez utóbbi a velencei időszak tengerészeti-hadtörténeti emlékeit mutatja be.
Látnivalók Biograd na Moru-ban

Biograd na Morutól délre

Biogradtól délre, Pakostane község mellett kezdődik a 13 km hosszú, 3 km széles, 4 m mély Vranai-tó, amely Dalmácia legnagyobb édesvizű tava. A tó egy része védett madárrezervátum. A környék a horgászok és a vadászok paradicsoma.

Vrana település fő látnivalója egy 11.századi eredetű vár romja.

Vodice igazi vonzereje nyáresti hangulata, a partmenti és óvárosi séták és éttermek csábítása. A településnek igen jól felszerelt kikötője és több jó strandja is van.

Tribunj büszkélkedik az egyik legnagyobb adriai halászflottával, amelynek hajói csodaszép látványt nyújtanak.

Sibenik, ideális adottságainak köszönhetően Horvátország egyik fontos kikötője. A 10. században alapított városban igen sok történelmi látnivaló akad egy kellemes nap eltöltéséhez. A Szent Jakab katedrális mint építészeti remekmű szerepel az UNESCO világörökség listáján. Teljes egészében kőből épült. Legérdekesebb részlete a külső falát díszítő 74 emberi fejet ábrázoló szobor.

Biograd na Morutól északra

Biogradtól északi irányban található Sukosan. Itt van Zadar repülőtere. A városka érdekes látnivalója a zadari érsek 15. században épült egykori palotájának ma már vízben álló romja.

Bibinje kedvelt strandolóhely és az Adria egyik legjelentősebb, több mint 1000 hajó befogadására alkalmas kikötője.

Dalmácia legészakibb városa Zadar. 76.000 fős zsupánsági székhely. Látnivalói egy félszigeten fekszenek, melynek északkeleti részén található a kikötő. Az óváros telis tele van szebbnél szebb történelmi látványossággal. Középkori palota, városkapu, városháza, városi loggia, középkori torony, katedrális, templomok. Zadar szimbóluma a Szent Donát templom. A parti sétány tengeri orgonáját a lépcsőjén játszó hullámok szólaltatják meg, a Nap üdvözlése nevű alkotás napelemei pedig éjjel fényeffektusokkal gyönyörködtetnek.

Programok Biograd na Moru-ban:események, amiket nem szabad kihagynod

Nyáron számos sportverseny és rendezvény van a városban. Részben szabadtéren, részben az Ilirija Szálló melletti uszodában és moziban kerülnek megrendezésre.

A kikötőben minden év októberében megrendezik a Biograd Boat Show-t számtalan kiegészítő rendezvénnyel.

2017. júniusában nyílt meg az első horvát tematikus élménypark a városban. A 4, 5 hektáron elterülő Fun Park Mirnovecben 25 attrakció élvezhető. Három téma került feldolgozásra: a vadnyugat, a kalózváros és az űr.

Sibenik legkedvesebb kulturális eseménye a június utolsó hetében megrendezett gyermekfesztivál zenével, bábszínházzal, felvonulásokkal.

Zadarban júliusban és augusztusban vásárokat tartanak és ilyenkor van a dalmáciai dalfesztivál is.

Élvezetes busztúrák indulnak a városból a Krka-vízesésekhez, sőt akár kenu szafarin is részt vehetünk a Zrmanja-folyón. Programok Biograd na Moru-ban

Biograd na Moru egy élettel teli városka kellemes parti sétánnyal, élőzenés utcai műsorokkal, homokos és kavicsos strandokkal és számtalan kirándulási lehetőséggel. Csodás helyszín az észak-dalmát tengeren hajózóknak! A Biograd Riviéra természeti gazdagsága és változatossága megérinti az ide érkezőket. Pihentesd szemeidet a vakító napfény és víztükör után a nemzeti parkok és történelmi városkák csodás látványán!