A Kükládok nem véletlenül az egyik legnépszerűbb turistacélpont Görögországban. Ezek a szigetek szinte minden üdülni kívánó igényét kielégíthetik, mert nagyon változatos szórakozási és kikapcsolódási lehetőségeket nyújtanak. Bulizós, aktív éjszakai életet élő típus Ön? Látogassa meg Mikonosz-t vagy Santorini-t! Csendes környezetben nyaralna? Serifos-t, Paros-t vagy akár Milos-t is nyugodtan kiélvezheti!

Kükládok Legjobb Programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Programok a Kükládokon: Homokos és kavicsos strandok

Mivel hajóval fogod bejárni a szigetcsoportot, semmiképpen ne hagyd ki a strandokat! Szinte mindegyik szigeten találsz strandolásra alkalmas szakaszokat. Csak néhány igen apró, lakatlan vagy csak időszakosan lakott szigeten nincsenek ilyen területek. Szinte minden igényt kielégít a szigetcsoport strand-kínálata. Ha bulizós-pörgős nyaralást szeretnél, részesítsd előnyben a népszerűbb szigeteket! Mikonosz-on a Paradise partot semmiképp se hagyd ki! Siros szigetén a főváros melletti strandon is igen aktív az éjszakai élet. Ha csendes, nyugodt zugokat szeretnél, azokban aztán bővelkednek a szigetek! Ilyen helyeket főleg a turisták körében kevésbé népszerű szigeteken találhatsz. A Kükládok strandjainak nagy része homokos, de azért akadnak kavicsos és sziklás partok is. A homokos szakaszok közül különösen ajánljuk a lassan mélyülőket, mert ezek családbarát helyek. A városokban és falvakban, valamint közvetlen közelükben található strandok többé-kevésbé rendezettek. Ilyen helyeken nyugágyakat, tavernákat és bárokat találsz a part mellett.

Látnivalók a Kükládokon: fedezd fel a város nevezetességeit!

Nézelődj a szigetek fővárosaiban!

Mindegyik nagyobb szigetnek van egy fővárosa, ezek neve általában Chora (görögül várost jelent) vagy a sziget nevével megegyező. Ez alól kivétel például Siros, ahol a főváros neve Ermoupolis, vagy Paros, ahol Parikia a főváros. Mindegyik szigeten érdemes körülnézned ezekben. Általában a fővárosokban találod meg a legtöbb látnivalót, múzeumot, valamint a helyi finomságokat nagyobb mennyiségben kínáló boltokat és éttermeket.

Látogasd meg az ókori romokat!

Ha érdekel a régészet és az ókori városok maradványai, menj el az egyes szigeteken megtalálható ókori romokhoz! Amorgos szigetén egy mükénéi korszakból fennmaradt várost tekinthetsz meg. Milos szigetén egy még napjainkban is használt ókori szabadtéri színházat találsz. Majdnem minden nagyobb szigeten találhatsz hasonlókat, ezekről és látogathatóságukról előzetesen tájékozódj!

Élvezd ki a természet szépségét!

Főleg a kevésbé látogatott szigeteken találsz gyönyörű természeti környezetet. Ha szeretsz túrázni, lovagolni vagy biciklizni, akkor számos érdekes helyet fedezhetsz fel a szigeteken. Paros szigetén a Pillangók Völgyét érdemes megnézned, itt tavasszal és nyáron gyönyörű pillangókat láthatsz. Santorini délkeleti részén, valamint Syros-on lovastúrákat kínálnak. Gyalogos túraútvonalakat is bejárhatsz, ilyenekben bővelkedik például Naxos és Amorgos. Ha szereted a magas kilátóhelyeket, mászd meg Naxos szigetén az 1000 méter magas Zeusz-hegyet!

Kükládoki programok: szórakozási lehetőségek

Éjszakai élet

Bizonyára hallottál már Mikonosz pörgős éjszakai életéről. Nem véletlenül lett népszerű a sziget Paradise partja: rengeteg neves DJ és zenész lép fel itt a nyári estéken. Említésre méltó még Ermoupolis városa Syros-ban, itt is igencsak pezsgő bulikat találhatsz. Ha szerencsédet is próbára tennéd, itt találod meg Görögország kevés kaszinóinak egyikét. Ha szeretnél kicsit nosztalgiázni, vagy átélni az 1980-as évek diszkóhangulatát, ki ne hagyd az Antiparos fővárosa mellett található La Luna diszkót! A majdnem 40 éve működő szórakozóhelyen mintha megállt volna az idő. A dekorációktól kezdve a zenéig minden az 1980-as évek stílusát idézi.

Vízisportok és búvárkodás

Számos szigeten találsz búvárközpontot. Ezekben akár még teljesen kezdőként is megtanulhatod a búvárkodás alapjait. Ha felkészültnek érzed magadat, búvárfelszerelést kölcsönözve nekiláthatsz a szigetek körüli víz alatti világ felfedezésének! Számos hajóroncsot, tengeri barlangot és hasonló víz alatti helyet fedezhetsz fel.

Nyáron észak-északnyugat felől fúj a meltemi. Ez az állandó szél remek vízisport-lehetőségeket biztosít. Számos parton szörfölhetsz, vízisíelhetsz vagy wakeboard-ozhatsz. Ha kevésbé extrém vízisportokra vágysz, akkor kipróbálhatod a SUP deszkát, a kenuzást vagy a csónakázást. Antiparos szigete az egyik legjobb vízisportos hely, a Psaraliki partnál sok egyéb mellett szörfözni is megtanulhatsz.

A Kükládok gasztronómiája

Nagyon változatos gasztronómiával várnak a Kükládok. Minden szigeten megtalálod az olyan hagyományos görög ételeket, mint a szuvlaka, a töltött zöldségek vagy a gyros. Ezeken felül mindenhol találsz helyi különlegességeket. Ezekről érdemes előre tájékozódnod, mi csak néhányat emelünk ki közülük. Antiparos szigete például borászatáról híres, legalább 40 borfajtát kóstolhatsz meg itt. Naxos a kitron nevű likőrről, valamint burgonyatermesztéséről híres. Syros és Amorgos hatalmas sajt-kínálattal rendelkeznek. Serifos-on pedig számos halfélét kóstolhatsz meg.

A fentiekből láthatod, hogy a Kükládok szigetei minden téren nagyon változatosak. A szigetek közötti alacsony távolságnak köszönhetően bármilyen nyaralást is tervezel, rugalmasan alakíthatod útvonaladat.