Ha a nyugodt, természetközeli nyaralást részesíted előnyben, Supetar különösen vonzó úti cél. Kristálytiszta vizű, fenyvesekkel körülvett strandokkal és színvonalas éttermekkel rendelkezik, történelmi nevezetességekben is rendkívül gazdag.Programok Supetarban? Válassz a kihagyhatatlan programlehetőségek közül! Supetari programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Programok Supetarban: a legnépszerűbb strandok

A szélvédett helyen található Banj strand Supetar központjától körülbelül 15 perc sétára fekszik. Sekély vízzel rendelkezik, így meglátogatását gyermekes családok számára különösen ajánljuk. A kiváló strand számos színvonalas szolgáltatást kínál. Vannak bárok, éttermek, zuhanyzókat és öltözőket is találsz. Napernyő, valamint nyugágy kölcsönzésére szintén van lehetőség. A kavicsos-homokos strandot fenyőfák veszik körül, melyek kellemes árnyékot nyújtanak a forró nyári napokon. Ha idelátogatsz, a vízi sportok közül leginkább a sznorkelezést ajánljuk, de vízibiciklizhetsz, kajakozhatsz, kenuzhatsz vagy kipróbálhatod a picigin nevű labdajátékot. A strand közelében, a homokos parton egy röplapdapályát is találsz. A kicsik kikapcsolódásáról vízi csúszda és szórakoztató park gondoskodik. A 200 méter hosszú Vlačica strand a Banjhoz hasonlóan szintén csak néhány percnyi sétára van a városközponttól. Kristálytiszta vizében a gyerekek is nyugodtan fürödhetnek. A strand kavicsos fövennyel rendelkezik, de egy része betonlapos, napozásra alkalmas. A Vlačica szépségét ugyancsak fenyőfák fokozzák, melyek alá be tudsz húzódni a nyári forróság elől.

Supetari látnivalók: hív a természet

Kopačina-barlang

A közeli Donji Humac településtől északnyugatra található barlang a Brač-sziget legősibb lelőhelye, egy különleges régészeti leleteket rejtő turistacélpont. A helyet 1890-ben tárta fel Frano Bulić régész, aki agancsdarabokat, csontból és kőből készült szerszámokat talált. Érdekesség, hogy a barlang az i. e. 8. évezredtől egészen az i. e. 3. évezredig szolgált emberek lakóhelyéül.

Vidova gora-hegység

A Vidova gora az adriai szigetvilág legmagasabb hegye, nagy része átnyúlik a Nerežišća nevű község területére. 778 méter magas pontja a Sutvid, melynek kilátójából tiszta időben nemcsak a Brač-sziget jelentős része, hanem a Hvar-sziget is látható. A Vidova gora-hegység közelében található a 46 méter hosszú Vičja-barlang. A Brač-sziget legmélyebb barlangja, a 285 méter mélységű Matešića stana-barlang szintén a hegység közelében, attól északkeletre fekszik.  Supetari látnivalók

Supetari programok: látogasd meg a város nevezetességeit!

A város nevét a domboldalban található Szent Péter-bazilika után kapta – Szent Péter egyben Supetar védőszentje is. A templom 1773-ban épült, széles lépcsősor vezet hozzá. Oldalában egy barokk kápolna áll, belsejét pedig egy helyi festőművész, Feliks Tironi alkotásai díszítik. Ezek az 1700-as évek második feléből származnak, míg az oltárkép egy ismeretlen velencei művész munkája. Az épület közelében felfedezhetsz néhány régi sírkövet is, balra pedig egy napóra látható. A Főtér további érdekessége a 18. századból származó Angyali Üdvözlet templom, mely egy ókeresztény bazilika romjaira épült. Közelében olyan további látnivalók várnak, mint a Leroy harangtorony, az Egyházi Múzeum és a Szent Viktor-szobor. Sőt, a templom mellett 6. századból származó római mozaikokat is megtekinthetsz.

Supetar öblét a Petrinovic-család neo-bizánci stílusú, fehér kupolás mauzóleuma, azaz síremléke uralja, mely a Szent Miklós-templom melletti temetőben található. Itt két ókeresztény szarkofágot, valamint egy római villa maradványait is megcsodálhatod. A Brač-szigeten fennmaradt 19 román templom egyike, a 11-12. század fordulóján épült Szent Lukács-templom Supetar és Doni Humac között található. Ez leginkább arról nevezetes, hogy Dalmáciában itt tekinthető meg a legkorábbi hajó ábrázolás, melyet a templom belsejében a falra véstek. Látnivalók Supetarban

Hagyományok és események Supetarban

A Brač Nemzetközi Nyári Karnevál fő ismertetője, hogy hét napig tart, és minden nap a sziget egy másik településén zajlik. Barátságos házigazdák, több környező országból érkező vendégek, valamint remek sportjátékok jellemzik az eseményt. Ha még több szórakozásra vágysz, Supetarban több klubot és bárt is találsz. Fedezd fel a Havana, a Paparazzo vagy a Thriller nevű helyet.

Supetar gasztronómiája

Az üdülőhelyen és környékén számos kiváló étterem található, ahol megkóstolhatod a horvát konyha specialitásait. Az Apinelo nevű éttermet figyelmes kiszolgálás, kedvező árak jellemzik, ráadásul csodálatos kilátás nyílik a kikötőre. Ha idelátogatsz, feltétlenül kóstold meg az ízletes hamburgereket is. A Konoba Vinotoka szintén remek hely, ahol barátságos pincérek, finom ételek várják a vendégeket. A grillezett halakat és húsokat különösen ajánljuk. Ha ezt az éttermet választod, érdemes előre asztalt foglalni.

Cikkünkben Supetar legjobb programlehetőségeit mutattuk be. Ha a közép-dalmáciai kikötővárosba látogatsz, kristálytiszta strandok várnak, ráadásul számos vízi sportot is kipróbálhatsz. A történelmi nevezetességek és a horvát konyha specialitásai ugyancsak emlékezetessé teszik a nyaralást.