A több mint 2400 éves történelemmel büszkélkedő Stari Grad nemcsak a Hvar-sziget, hanem egyben Horvátország legöregebb települése is. Gyönyörű természeti környezetben helyezkedik el, olívamezők, szőlőültetvények és tölgyfaerdők veszik körül. Programok Stari Gradban? Most bemutatjuk, milyen nagyszerű programlehetőségek várnak, ha ezt az üdülőhelyet választod.Stari gradi programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Stari gradi programok: kiváló strandok

A település számos gyönyörű fürdőzőhellyel büszkélkedhet, ahol napozhatsz, úszhatsz, vagy egyszerűen csak pihenhetsz a százéves fenyőfák árnyékában. A legnépszerűbbek közé tartozik a város központjától 500 méterre található kavicsos Banj és a körülbelül 800 méterre lévő Lanterna. A homokos strandok szerelmeseinek kiváló választás az Olive, valamint a központtól 2 km-re fekvő Maslinica. A Paklena, a Zavala vagy a Žukova nevű fürdőzőhelyek meglátogatását ugyancsak ajánljuk.

Látnivalók Stari Grad környékén: hív a természet

A Hvar-sziget folyamatosan művelt, gondozott tájai Horvátország legszebb látványosságai közé tartoznak. A Stari Grad-síkság 2008-ban az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. Olívaligetek, szőlőföldek és gyönyörű levendulamezők között tehetsz sétát, biciklitúra keretében pedig könnyen bejárhatod a környező területeket. A Glavica nevű dombról nemcsak Stari Gradra, hanem a közeli Brač-szigetre is csodálatos kilátás nyílik. A városból induló túra körülbelül 20 percet vesz igénybe, az út csodálatos mediterrán fenyves erdőkön keresztül vezet.

Látogasd meg Stari Grad nevezetességeit!

A római korokból számos emléket őriz a város, így megcsodálhatsz padlómozaikokat, falmaradványokat és fürdőromokat is. A görög időkből csak néhány látnivaló maradt meg, ilyen a 11 méter hosszú görög, vagyis keleti fal. Mutatjuk Stari Grad további kihagyhatatlan nevezetességeit. Látnivalók Stari Gradban

Hektorović-palota

A város fő látnivalója az 1520-ban épült „Trvdalj” vagy más néven Hektorović-palota, mely egykor Petar Hektorović költő nyári lakhelye volt. Az épület falain latin és horvát nyelvű felirat olvasható. Ha itt jársz, megcsodálhatod a palota kertjének ékességét, a több mint százéves magnóliafát, valamint a tengervízzel feltöltött halastavat. A kert márvány asztalai, padjai a Hektorović Múzeum részét képezik. Utóbbi emeletén egy képtár található, míg a halastó melletti épületben egy kis néprajzi gyűjteményt tekinthetsz meg.

Szent Rókus-templom

A Hektorović-palota bal oldala mellett áll a Hektorovićok reneszánsz-barokk stílusú magánkápolnája, a Szent Rókus-templom. Főoltárát maga Szent Rókus, míg a bal oldali mellékoltárát egy 18. századi Madonna-kép díszíti. A templom kazettás famennyezettel rendelkezik, díszes muránói üvegcsillárral is büszkélkedhet. Utóbbi szintén a 18. századból származik. Stari gradi látnivalók

Domonkos kolostor

A Szent Rókus-templomon túl, a Hektorović-palota kertje mögött található a várszerűen megerősített egykori domonkos kolostor, mely a 15. századból származik. Érdekessége, hogy Ulus Ali török kalóz még 1571-ben felégette, és csak az 1800-as évek vége körül építették újjá. Belsejében megcsodálhatod a „Krisztus siratása” című képet, mely Leonardo Corona olasz festő műve – egyesek Jacopo Tintoretto-nak tulajdonítják. A kolostor épületében egy kis helytörténeti múzeum is helyet kapott.

Események Stari Gradban

A többi dalmáciai városhoz hasonlóan ez az üdülőhely is számos szórakoztató programmal várja a látogatókat. Minden nyáron megrendezésre kerül a Stari Grad Nyár nevű zenei fesztivál, ahol kiváló koncertek, gasztronómiai programok közül választhatsz. Kulturális és ifjúsági fesztiválokat, sporteseményeket is tartanak a településen.

A stari gradi gasztronómia

Stari Grad éttermeiben kiváló tengeri ételeket és olyan híres horvát borokat ízlelhetsz meg, mint a Zlatan Pavac. Az egyik legjobb választás a Konoba Batana nevű vendéglátóhely, ahol finom ételek, udvarias kiszolgálás várja a vendégeket. A tonhalat, valamint a szarvasgombás tésztát különösen ajánljuk. Ugyancsak színvonalas étterem az Antika, melyet az ízletes fogások mellett kellemes hangulat és kiváló ár-érték arány jellemez. Itt elsősorban a tenger gyümölcsei tésztát érdemes megkóstolni. Ha egy finom italra vágysz, a Lampedusa bár kiváló koktélokkal vár.

Cikkünkben Stari Grad kihagyhatatlan programlehetőségei közül válogattunk. A Hvar-sziget városa csodálatos épületeket rejt, az aktív kikapcsolódást kedvelők gyönyörű természeti környezetben kirándulhatnak. Látogasd meg te is!