Az apró félszigeten fekvő település Dubrovniktól körülbelül 20 km-re található. Hangulatos utcáit reneszánsz paloták és kőházak szegélyezik, természeti szépségét ciprusok, fenyők, valamint olajfák fokozzák.Cavtati programok? Mutatjuk a dél-dalmáciai város legjobb programlehetőségeit.Cavtati programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Cavtati programok: Nagyszerű strandok és sportolási lehetőségek

A kavicsos, köves, sziklás és betonos strandok mellett homokos partok is vannak, így mindenki megtalálhatja a leginkább kedvére valót. A település kavicsos Rat nevű fürdőzőhelye kisgyermekes családok számára is ideális választás. Vannak nyugágyak, éttermek, a vízi sportokat tekintve leginkább a sznorkelezést érdemes kipróbálni. A betonos Sustjepan partján a strandolók biztonságáról vízimentők is gondoskodnak.

Ha az aktív nyaralás híve vagy, jól kijelölt ösvényeken érheted el a Stražišće-hegyet, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik. Ráadásul az út során számos endémiás, azaz csak egy adott területen előforduló növény látható – ritka, valamint védett fajok egyaránt. Még több szabadtéri programra vágysz? A Cavtathoz közeli Popovići település kis lovardája a Kojan Koral, ahol fél és egész napos lovas túrákat is szerveznek. A környéken kerékpározásra, quadozásra vagy búvárkodásra szintén van lehetőség.

Látnivalók Cavtatban : Hív a természet

A kis Lokrum-sziget Dubrovnik déli határában fekszik, területe még az 1 km2-t sem éri el. A helyiek és a látogatók kedvenc kiránduló- és fürdőzőhelye, ahol számos turistaút található. A buja, zöldellő sziget mediterrán növények otthona, hatalmas botanikus kertjében láthatsz kaktuszokat, valamint eukaliptuszokat is. A Fort Royal erőd érdekes történelmi műemlék, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a festői szigetre, Dubrovnikra és Cavtatra. A sziget északi részén található Mrtvo More egy sekély, sós vizű tó. Úszni nem tudó turisták és gyermekek is nyugodtan fürödhetnek benne.

Fedezd fel Cavtat látnivalóit!

Cavtat központja az árnyas pálmafákkal szegélyezett vízparti sétány. A gyönyörű épületek mellett hangulatos éttermek, kávézók és kis üzletek vonzzák a vendégeket, a festői halászkikötő is itt található. látnivalók Cavtatban

Szent Miklós-templom

A város egyik első számú nevezetessége a 15. században épült Szent Miklós-templom. Barokk stílusú belsejét híres festők munkái díszítik, képtárában gyönyörű freskókat láthatsz. Az értékes művészeti alkotások között szerepel a Szent Miklóst ábrázoló ikonikus festmény és az alabástrom ereklye.

Havas Boldogasszony-templom

Az egyhajós épület a Szent Miklós-templomhoz hasonlóan szintén a 15. századból származik. Hozzátartozik egy ferences rendi kolostor és annak késő gótikus kerengője, azaz oszlopos, négyszögletes alaprajzú fedett folyosója. A kolostor étkezőjében a pelješaci festő, a ferences rendi Mato Celestin Medović híres alkotásait tekintheted meg. A templomban Bukovac 10 méter hosszú és 3 méter széles, a cavtati kikötőt ábrázoló festménye látható.

Vlaho Bukovac szülőháza

Ugyancsak a sétányon található a leghíresebb horvát festő, Vlaho Bukovac szülőháza. Itt a művész legsikeresebb alkotásaiból álló kiállítást tekintheted meg. A tipikus kőház a 18. század végéről, a 19. század elejéről származik. Az épület igazi különlegességét a falfestmények mellett a lépcsőház üvegajtajai jelentik, melyeket szintén maga Bukovac készített.

Rektor Palota

A part mellett álló 16. századi Rektor Palota ma Városi Múzeumként működik. A 19. századi író és jogász, Baltazar Bogišić gyűjteményének ad otthont. Utóbbi 35 ezer darabból áll, a grafikai, valamint a numizmatikai kollekció különösen értékes. Az épület könyvtára az ország egyik legértékesebb könyvgyűjteményével rendelkezik, ahol szintén számos ritkaság található.

Események Cavtatban

A Cavtat Nyár nevű fesztivál minden évben megrendezésre kerül, június végétől egészen szeptember elejéig tart. Olyan kulturális, valamint szórakoztató programokat tartalmaz, mint a tánc- és zenei show-k, az utcai előadások vagy a klasszikus zenei koncertek. Minden esemény ingyenesen látogatható.

Cavtat gasztronómiája

Az étkezési szokásokat a hal, a sok zöldség, valamint az olíva határozza meg. Számos helyen kemencében sütik a friss hús- és halételeket, melyekhez finom helyi vörösbort szolgálnak fel. A térségre leginkább jellemző fajták a Merlot, a Cabernet Sauvignon, valamint a Plavac. Cavtat egyik leghíresebb étterme a Galija Taverna, melynek kínálatában halételek, garnéla, homár, osztriga, polip, tengeri sün és kagylók is szerepelnek.

Cikkünkben ismertettük Cavtat látnivalóit.Amennyiben ide hajózol, nemcsak változatos strandok, hanem lenyűgöző történelmi emlékek és nagyszerű kirándulási lehetőségek is várnak.