Nassau nem csupán névlegesen a Bahamák fővárosa. Elhelyezkedésének köszönhetően mindig is a szigetcsoport legfejlettebb városa volt. Ragyogó utcák, gyönyörűszép strandok és olyan különleges atmoszféra fogadja a látogatókat, ami egyszerre nosztalgikus és modern. A tengerben száguldó motorcsónakok, a színes épületek, a kaszinókban töltött éjszakák a James Bond filmek világára emlékeztetnek. A város tele van látnivalókkal, és könnyedén eljuthatunk a Bahamák érintetlen külső szigeteire (Out islands) is. A következő cikkben Nassau legszebb helyeiből mutatunk be jó néhányat.
A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Nassaui programok: a legnépszerűbb strandok

A Karib-tenger strandjai világszerte ismertek. A csillogó türkiz víz és a meleg fehér homok évtizedek óta vonzza ide az embereket a világ minden pontjáról. Nassau gyakran csak átjáróként szolgál a közelben fekvő szigetek érintetlen strandjaihoz. De ez nem azt jelenti, hogy New Providence-en ne lennének csodálatos partok és fürdőhelyek. Ha a szigeten is maradunk, ugyanúgy átélhetjük azt az idilli nyaralási élményt, amiért annyira szeretjük a Bahamákat.

Junkanoo Beach

A Western Esplanade néven is ismert Junkanoo Beach nem messze fekszik Nassau belvárosától. A partot belepő homok finom puha, a víz pedig kristálytiszta. Ha napozás közben megéheznénk vagy megszomjaznánk, magunkhoz vehetünk egy frissítő italt, vagy más egyéb finomságot a tengerparti kunyhók valamelyikében. A strand élete különlegesen pezsgő, a helyiek gyakran tartanak itt különböző adománygyűjtő rendezvényeket, például főzőversenyeket. Magával ragadó légköre miatt ez az egyik legnépszerűbb strand Nassau környékén.

Cable Beach

A Cable Beach egy majdnem öt kilométer hosszú strand, Nassautól nyugatra. A part tökéletes egy csendes sétához, ami közben élvezhetjük a melengető napsütést és az óceán felemelő látványát. De ha egy kis adrenalinlöketre van szükségünk, kipróbálhatjuk a strand kínálatában szereplő extrém vízisportok bármelyikét. A parton van röplabdapálya, amit bárki igénybe vehet, és mindenkit szívesen befogadnak, akár csak egy rövid játékra is.

Cabbage Beach

A Cabbage Beach Paradise Island egyik legismertebb strandja. A környék legizgalmasabb attrakciója a siklórepülés. Szállni az óceán felett, és a magasból végignézni, ahogyan a nap a víz alá merül, leírhatatlan élmény. De ha magányra vágyunk, és csak úsznánk egyet, menjünk picit keletebbre. Itt általában kevesebb az ember, míg a part ugyanolyan csodálatos.

Programok Nassauban: fedezd fel a város történelmi emlékeit!

Az egyik legjobb dolog Nassauban, hogy a modernkori pompa mellett gondosan őrzik történelmi örökségüket is. Az óváros telis-tele van a gyarmati építészet remekeivel, élénk virágoskertekkel és múzeumokkal. Ha szeretnénk belemélyülni a Bahamák történelmébe, ellátogathatunk a Nassau Public Library and Museumba, vagy a Heritage Museum of Bahamasba. Vagy tehetünk egy felfedező történelmi gyalogos túrát, érintve a Parliament Square-, a Fort Fincastle-t vagy a Government House-t.

Fort Fincastle és Queen’s Staircase

A Fort Fincastle, egy hatalmas építmény, a Nassau szívében fekvő Bennet’s Hill tetején. 1793-ban, John Murray kormányzása alatt építették. Az erőd mészkőből készült, formája egy gőzhajóra emlékeztet. Eredetileg kilátóként szolgált, segítvén a kikötő felé hajózó fosztogatók elleni védelmet. Később az 1800-as években világítótoronynak használták. Az erődítményhez tartozik egy víztorony, amihez a híres Queen’s Staircase vezet. Itt van a sziget legmagasabb pontja, harmincnyolc méterrel a tengerszint felett. A lépcsősor tetején csodálatos kilátás nyílik az óceánra.

Gregory’s Arch

A Gregory’s Arch egy több mint száz éves boltív, tetején egy rövid híddal. Nevét John Gregory, egykori kormányzó után kapta. A híd köti össze a Market Streetet a Duke Streettel, és választja el Nassau belvárosát a sziget többi részétől. A boltozat alatti alagút vezet az ’Over the Hill’ nevű kerületbe, valamint Grant’s Townba és Bain Townba. Az egész építmény olyan, mintha egy festői átjáró lenne Nassau különböző világai között, a múlt és a jelen között.

Government House & Statue of Christopher Columbus

A Fitzwilliam-hegyen, egy tízhektáros telken áll a Bahama-szigetek kormányzójának hivatalos rezidenciája. A rózsaszín-fehér épület 1801-ben épült. Jellegzetes színeivel, kecses oszlopaival és széles, köralakú felhajtójával kiváló példája a bahamai és brit építészet keveredésének. Az épülethez vezető lépcsősor tetején Kolumbusz Kristóf híres szobra áll. A szobrot a felfedező 1492-es partraszállásának emlékére állították. 1830-ban hoztak át Londonból, és azóta szüntelenül figyeli a várost.

Pirates of Nassau

Nassau múltjához szorosan kapcsolódnak a kalózok. A Pirates of Nassau Museum azoknak az időknek állít emléket, amikor a Bahamák vizeit ezek a tengerjáró bűnözők uralták. Az interaktív kiállítótérben megtudhatjuk, hogy milyen is lehetett a tengerész élet a hírhedt fosztogatók évszázadaiban. Felszállhatunk egy kalózhajóra, miközben történelmi elbeszélésekből ismerhetjük meg a régmúlt idők legizgalmasabb történeteit. A látogatói élményt hangeffektusok és a sziget legvéresebb eseményeinek reprodukciói teszik még színesebbé.

További látnivalók Nassauban

Ha már eleget süttettük a hasunkat a parton, és mindent megtudtunk Nassau történelméről, további izgalmas kikapcsolódási lehetőségek közül válogathatunk. Szerencsét próbálhatunk a sziget valamelyik fényűző kaszinójában, bulizhatunk, és megkóstolhatjuk a sziget gasztronómiai különlegességeit is.

John Watling’s Distillery

A Karib-térség ízletes rumjai az egész világot meghódították. Egy igazi autentikus rumkóstoláshoz Nassau a legjobb hely. A Buena Vista Estate héthektáros birtokán található a John Watling’s, a sziget elsőszámú szeszfőzdéje. Csodálatos kikötőre néző kertje van, melyet többszáz éves olajfák tesznek még ékesebbé. A raktárban több mint ezer fehér tölgyfahordóból árad a rum mámorító illata. Ugyanitt betekintést nyerhetünk az italok hagyományhű palackozásába, ahogyan a helyi csinálják évtizedek óta. Az italkóstoláson megízlelhetjük a főzde híres italait: az Amber és Buena Vista rumokat, az eleutherai rózsaszín homokon átszűrt Red Turtle vodkát, és a híres androsi gint.

Atlantis

A Paradise Island leghíresebb látványossága az Atlantis. A hatalmas szórakoztató-komplexum tele van elegáns éttermekkel, luxus üzletekkel és kaszinókkal. Jelképe az égbetörő Royal Towers épületegyüttes, melynek legérdekesebb része az alsó szinten található az elsüllyedt város témájú akvárium. Ez a halakkal teli alagút vezet az Aquaventure nevű víziparkhoz, ami a komplexum legnépszerűbb része. A park száznegyvenegy hektáros, és óriás csúszdákkal van beépítve. A legkedveltebb a hatemeletes Maja Templom, ahonnan négy különböző méretű csúszda indul. A Leap of Faith névre keresztelt toronyból szinte függőlegesen zuhanhatunk egy cápákkal teli medencébe. Persze mindez teljesen biztonságos, a ragadozók gondosan el vannak zárva a látogatóktól. A park ünnepnapokon zsúfolásig megtelik, amikor is, ilyenkor készüljünk fel hosszas sorban állásra egy-egy csúszás előtt.

Hagyományok és események Nassauban

Junkanoo Summer Festival

A Junkanoo Summer Festival egy nagyszabású utcai parádé, mely a ghánai és elefántcsontparti „Akan” népcsoport hagyományaiból ered. Minden évben, júliusban rendezik meg, a fő helyszín Nassau. Látványos, jelmezes felvonulásokkal, zenével és tánccal ünneplik a Bahama-szigetek egyedi hagyományait és színes kultúráját. A fesztivál programja nagyon izgalmas és színes, amit a turisták és a helyiek együtt élveznek.

Randol Fawkes Labour Day (First Friday in June)

A Labour Dayt Sir Randol Fawkes, bahamai politikus indította útjára 1961-ben. Ezen az ünnepen a különböző szakszervezetek és politikai pártok tartanak látványos felvonulást, színes egyenruhában. Az ünnepséget június első péntekén tartják Nassau belvárosában. A menetelőket általában élő zene kíséri. Az ünnepség a Southern Recreation Groundson fejeződik be, a szakszervezetek és pártok beszédeivel.

Creative Nassau Market

A Creative Nassau névre keresztelt vásárt kéthetente rendezik meg. A vásáron igazi helyi termékek széles választékát sorakoztatják fel és mutatják be. Eladásra kerülnek a bahamai kézművesek legkülönfélébb termékei, ékszerek, ruhák, festmények, kerámiák, a különleges helyi élelmiszerek is.

Nassau gasztronómiája

Nassau nyaralásunk során ne hagyjuk ki a bahamai konyha specialitásait se. Nem meglepő, hogy a bahamai konyhaművészet elsőszámú alkotóelemei a tengergyümölcsei. A környező vizek bőségesen ellátják a szigetet friss tengeri alapanyagokkal. A legnépszerűbb ezek közül a „conch” nevet viselő kagyló, amit rengetegféle módon készítenek, rántva, levesbe, salátába. További különlegességek a roston sült tüskés homár, a sült csattogóhal vagy a grillezett sügér. Az üdítők közül a Goombay Punch és a Bahama Mama leghíresebb helyi sajátosság. Ha pedig édesszájúak vagyunk, próbáljuk ki a rumtortát, vagy a guava duffot.
Nassau sokszínűsége egészen magával ragadó. Bármi is legyen érdeklődésünk középpontjában, biztosan fogunk találni olyan elfoglaltságot, ami közel áll a szívünkhöz. Ne gondolkodjunk tovább, legyen a következő nyaralásunk célpontja Nassau.