A széles öbölben fekvő Vodice a legközelebbi nagyobb várostól, Šibeniktől körülbelül 12 km-re található. Pezsgő éjszakai élete miatt rendkívül népszerű a fiatalok körében, környéke számos látnivalót és kirándulási lehetőséget kínál.Milyen programok várnak rád Vodice-ban? Mutatjuk, milyen nagyszerű lehetőségek közül választhatsz. Vodice-i programok

Ez a cikk áttekintést nyújt a következő témákról:

Programok Vodice-ban: kiváló strandok

Vodice városi strandja lassan mélyül, így kisgyermekes családok számára is megfelelő. Papucs vagy strandcipő használata mindenképpen ajánlott, ugyanis partja egészen aprókavicsos. A strand jól felszerelt, bérelhetsz napernyőt és nyugágyat. Ha nem szeretnél túl sok időt a napon tölteni, a fenyőfák kellemes árnyékot nyújtanak. A közelben vannak bárok, gyorséttermek, a kicsik szórakoztatásáról ugrálóvár, valamint gyermekvasút is gondoskodik. A Prvić-sziget legismertebb és legnagyobb strandja 180 méter hosszú és 10 méter széles. A nagy öbölben fekvő kavicsos fürdőzőhely Prvić Šepurine település mellett található – csodálatos fenyőerdő veszi körül.

Vodice-i programok: hív a természet

Ha felejthetetlen élményre vágysz, látogasd meg a közelben fekvő csodálatos szigeteket és Horvátország két híres nemzeti parkját is.

Prvić-sziget

A szigetet gyönyörű természeti környezet jellemzi: mediterrán növényzet, szőlőskertek és olajbogyó-ültetvények borítják, csodálatos öblökkel is rendelkezik. Területe 2, 4 km2, melyen csak két település, Prvić Luka és Šepurine osztozik. A sziget érdekes látnivalói a régi kőházak, valamint a kulturális-történelmi emlékművek.

Kaprije-sziget

Kaprije körül mintegy 20 öböl található, melyek közül a legnagyobb és leghíresebb a Szent Péter-öböl. Ez a szigettel azonos nevű Kaprije település előtt helyezkedik el – itt van a hajóállomás, valamint a kompok kikötője is. Érdemes még felkeresni a délkeletre található Mala Nozdra-öblöt, ahol egy étterem várja a hajósokat.

Zlarin-sziget

Zlarin leginkább természeti szépségének és nyugodt hangulatának köszönhetően vonzó a turisták számára. Legfontosabb látnivalója a Korallmúzeum, mely a közeli szigetekről is sok látogatót csábít ide. Zlarinon áll a 15. századból származó Raselji Szűzanya-templom, valamint az 1735-ben épült „Nagy Madonna”-templom. A Szent Rókus- és a Szent Simeon-kápolnához is érdemes ellátogatni. A sziget délkeleti részén található két nagyobb öböl, a Zlarinska Luka és a Magarna híres fürdőzőhelyek.

Krka Nemzeti Park

Ez Horvátország 7. nemzeti parkja, melyet 1985-ben alapítottak. Vízesései, sziklái lenyűgöző látványt nyújtanak, különleges állat- és növényvilággal, régi építészeti műemlékekkel is büszkélkedhet. A nemzeti park fő természeti csodája a Skradinski buk, vagyis a Nagy vízesés. Szintén felkapott látványosság a Miljevci környékén található 25 méter magas Roški slap-vízesés, ahol egy vendéglő is működik. A népszerű Visovac-szigeten egy 1445-ből származó ferences rendi kolostor látható. Látnivalók Vodice környékén

Kornati Nemzeti Park

A Dugi Otok-sziget délnyugati részéhez közel helyezkedik el a Kornati Nemzeti Park, mely Horvátország egyik legszebb nemzeti parkja. Területén körülbelül 140 fehér sziklás, lakatlan sziget található. A három legnagyobb: Kornat, Žut és Piskera. A természeti szépségek mellett illír várak, római villaromok teszik még különlegesebbé a szigetcsoportot. Ha rajongsz a vízi sportokért, a nemzeti park a búvárok paradicsoma, gyönyörű merülőhelyeiről híres.

Látnivalók Vodice-ban: fedezd fel a város nevezetességeit!

A festői szépségű kis óváros jelképe a 18. században épült barokk stílusú Szent Kereszt-plébániatemplom. További látnivaló a Corica toranj nevű torony, mely egy egykor ezen a helyen álló várnak állít emléket. Ez Vodice és a környék lakosságának védelmét szolgálta, menedéket nyújtott az ellenséggel szemben. A hangulatos, szűk kis utcácskák kellemes sétára csábítanak. A jachtkikötőben sokféle hajó megcsodálható, a város turisztikai élete is ennek környékére összpontosul.

Hagyományok és események Vodice-ban

Július 16-án rendezik a Kármelhegyi Boldogasszony ünnepét, míg a hónap végén a Jazzfesztivált. Az üdülőhelyen nyáron is tartanak gyermeknapot, melynek során festészettel kapcsolatos tevékenységek és számos egyéb program gondoskodik a kicsik szórakoztatásáról. Programok Vodice-ban

Éjszakai élet

Az észak-dalmáciai Vodice pezsgő éjszakai életéről híres. Különösen ajánljuk a Makina nevű helyet, mely a kikötői sétányon található étterem és bár. A fiatalok körében nagyon népszerű, a nyár folyamán szinte minden este tartanak itt bulikat. A Makina könnyen felismerhető, ugyanis az egész épület kékes színben van kivilágítva. Még több szórakozásra vágysz? A szintén könnyen megközelíthető Hookah bár ugyancsak remek választás. Sőt, Vodice főútja mellett található a Hacienda, mely Horvátország egyik legnagyobb diszkója.

Vodice gasztronómiája

Az üdülőhely konyhájára a dalmát húsos és a tengeri halas ételek egyaránt jellemzőek. A város közelében helyezkedik el a kornati-szigetcsoport, melynek köszönhetően az éttermek friss helyi halakat kínálnak. A vendéglátóhelyeket tekintve különösen ajánljuk a Gušte nevű konobát, mely főleg húsételeiről híres. A grillezett fogásokhoz válassz egy helyi száraz vörösbort. Az Argola étterem a város központjában a tengerparton helyezkedik el, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a kikötőben horgonyzó hajókra. Rendkívül hangulatos, kertjében fügefa alatt is lehetőség van asztalt foglalni. A pizzát a vendégek előtt készítik, egy fatüzelésű kemencében sütik. Kedveled a tengeri ételeket? Választhatsz az étterem akváriumában található halakból, melyet a szakács azonnal el is készít.

Cikkünkben bemutattuk Vodice nagyszerű programlehetőségeit. Ha az észak-dalmáciai várost választod, felfedezheted idilli óvárosát, a közeli szigetek és nemzeti parkok felejthetetlen látnivalókkal várnak.