Ha szeretnél akár több napot is eltölteni egy gyönyörű tengerpartokkal és csodás természeti környezettel rendelkező szigeten, akkor Naxos remek választás. Méretének köszönhetően a főszezonban sem zsúfolt, ráadásul számos programot és kirándulási lehetőséget kínál. Ha szereted a természetet, mindenképpen tölts el itt pár napot! Naxosi Programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Naxosi programok: Homokos és kavicsos strandok

Az Égei-tenger legnagyobb szigete számtalan kisebb-nagyobb, jellemzően finom fehér homokos partszakasszal büszkélkedik. Néhol találsz kavicsos és köves szakaszokat is, bár ezekből jóval kevesebb van, mint homokosból. Naxos fővárosába megérkezve a kikötő közelében egyből megtalálhatod a homokos Saint George strandot. Lassan mélyülő, sokáig sekély vizének köszönhetően remek választás gyerekes családok számára. Ha megéheznél vagy szomjaznál, számtalan hajnaltól késő estig nyitva tartó éttermet és bárt találhatsz közvetlenül a homokos parton. Így még a víztől se kell túl messze menned.

A fővárostól délre számos partszakaszt találhatsz, egyik legnépszerűbb közülük az Agios Prokopios nevű. Ezen a majdnem 6 kilométeres szakaszon számos nyugágyat és napernyőt találsz. Ez alól északi része kivétel. Ott már nincsenek éttermek és bárok, ezért jóval kevesebb a turista is. Ha széltől védett parton szeretnél időzni, válaszd az Aliko-ban lévő Agios Georgios partot. A tömeg elkerüli ezt a szakaszt, ezért csendes és nyugodt környezetben fürdőzhetsz itt. Északkeleten hasonló a Panermos partszakasz, ahol még SUP-deszkát is bérelhetsz.

Látnivalók Naxoson: kirándulási lehetőségek

Lovastúrák Naxos szigetén

Szinte az egész szigetet bejárhatod lóháton. Ha nem szeretnél hangos bérautóval vagy motorkerékpárral utazni a szigeten, akkor válaszd a lovas túrák egyikét. Ne ijedj meg akkor sem, ha még sosem ültél lóháton: pár óra alatt, biztonságos helyen megtanítják a lovaglás alapjait.  Látnivalók Naxoson

Lélegzetelállító szigetek a környéken

Naxos elhelyezkedéséből adódóan ideális kiindulási hely a környék szigeteinek felfedezésére. Innen akár komppal, akár saját bérelt hajóddal átmehetsz számos környékbeli szigetre. Ezek közül Paros, Santorini és Mikonosz a legismertebbek, azonban helyettük meglátogathatod a kisebb déli szigeteket is.

Kis-kükládok

Naxos-tól délre találod a Kis-kükládok nevű szigetcsoport három tagját. Ezek közül Iraklia, Schinousa és az igazából három szigetet magában foglaló Koufonisia tekinthetők lakottnak. Naxos-tól északkeletre találod Donousa szigetét, amely szintén ehhez a szigetcsoporthoz tartozik. A kis-kükládok szigetein felhőtlen nyugalmat élvezhetsz, mivel turisták ritkán jönnek ide.

Gyönyörű kilátóhelyek

Naxos legmagasabb pontja az 1000 méteres Zeusz-hegy, ahonnan szinte az egész szigetet beláthatod. A hegy csúcsáról jó időben akár a Kis-kükládok szigetcsoportig is elláthatsz. Naxos fővárosára csodás kilátást nyújt a város kastélya.

Fedezd fel a sziget legfőbb látnivalóit!

Programok Naxoson

Kirándulás és túrázás

Naxos szigetén összesen több száz kilométernyi turistaútvonalat és ösvényt találsz, ezek bejárásával akár heteket is eltölthetnél. Ezek az útvonalak régen a sziget falvai közötti szállításra voltak használva. Napjainkban turisták járnak rajtuk, szinte minden útvonal végén valamilyen látványosság várja őket. Templomokat, kápolnákat, középkori őrtornyokat, vízimalmokat és hasonlókat láthatsz bejárásuk közben.

Búvárkodás

Búvárok számára igazi aranybánya Naxos szigete. Számtalan part környékét fedezheted fel ilyen módon. Az sem gond, ha még sosem búvárkodtál: több oktatóközpont is rendelkezésedre áll, ahol megtanítják az alapokat. Modern felszereléssel és tapasztalt oktatókkal várják a tanulni vágyókat. Miután túlestél a kiképzésen, számos érdekes látnivaló felé tudnak útmutatást adni. A különböző nehézségi szintű látnivalók között hajóroncsokat, egy 2. világháborús brit repülő roncsát, valamint a tengeri élővilág megfigyelésére alkalmas helyeket is találhatsz.

Vízisportok

A különféle vízisportok kedvelői körében nagyon népszerű Naxos. Ennek oka főleg a folyamatosan szeles időjárás, amely kedvez ezeknek a sportágaknak. A szörfözés különféle válfajai kezdők és haladók körében egyaránt népszerűek itt. Az Agios Georgios partszakaszon és környékén többek között vízisíeléssel vagy wakeboard-ozással töltheted idődet. De ha csak úszkálni szeretnél, azt szinte bármely partszakaszon zavartalanul megteheted.

Naxos gasztronómiája

Remek ételekkel és italokkal vár Naxos szigete! Főleg burgonyájáról híres ez a sziget, és nem véletlenül. Az itt termesztett krumpli külön fogalom Görögországban, ezért semmiképp se hagyd ki a belőle készült ételeket, melyekhez itt juthatsz a legkönnyebben. A sziget italkülönlegessége a kitron, melyből számtalan ízesítésű változatot kínálnak. Ha betérsz egy boltba kitronért, nagy eséllyel végigkóstoltatják veled őket. Így segítenek a neked legjobban ízlő kiválasztásában.

A fentiekben részletesen bemutattuk, hogy Naxos milyen szórakozási és kirándulási lehetőségeket rejt magában. Ha ezt a gyönyörű szigetet választod, a görög konyha egy igen egyedi szelete és számos kirándulási lehetőség várnak rád.