Ha a sportos, természetközeli nyaralást részesíted előnyben, Stomorska kiváló választás. Splithez való közelsége különösen vonzóvá teszi, a Brač-szigetre vagy a Drvenik-szigetekre is elhajózhatsz. Látnivalók Stomorskán? Mutatjuk, milyen változatos programlehetőségek várnak, ha idelátogatsz. Stomorskai programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Stomorskai programok: idilli strandok

A közép-dalmáciai település egyik legjobb fürdőzőhelye a 200 méter hosszú és 5 méter széles Veli Dolac strand. Kavicsos partján találsz nyugágyakat, étkezésre is van lehetőség. Családok számára különösen ajánljuk a strandot, a vízi sportokat tekintve leginkább a sznorkelezést érdemes kipróbálni. Ha Stomorskára látogatsz, a Pulenat szintén kiváló választás. Gyönyörű természeti környezetben fekszik, sűrű fenyveserdő veszi körül. Ez a strand kisebb, 30 méter hosszú és 5 méter széles, partja kavicsos-sziklás. Lassan mélyül, így a gyermekek is nyugodtan fürödhetnek benne. A csodálatos víz alatti világ nagyszerű sznorkelezést tesz lehetővé.

Látnivalók Stomorskán: kirándulási lehetőségek

Brač-sziget

Split kikötőjéből körülbelül háromnegyed órás úttal elérhető a nagy kiterjedésű és csodálatos természeti adottságokkal rendelkező Brač-sziget. Meglátogatását elsősorban az aktív nyaralás szerelmeseinek ajánljuk, ugyanis itt lehetőség van búvárkodásra, úszásra, kirándulásra, valamint kerékpározásra is. Látnivalók Stomorskán

Drvenik-szigetek

A Drvenik Veli-sziget 12 km2 területű, a kisebb, Drvenik Mali-sziget mindössze 3, 5 km2. Buja, mediterrán növényzet jellemzi őket, fő látnivalóik a kristálytiszta vizű fürdőzőhelyek. A Drvenik Veli-sziget nevét a Makarska melletti Drvenik településről kapta. Az aktív nyaralás kedvelői itt hosszú sétákat tehetnek, kerékpározhatnak, görkorcsolyázhatnak és kipróbálhatják magukat az izgalmas vízi sportokban. A Drvenik Veli, Krknjaš Mali, valamint Krknjaš Veli nevű szigetek között húzódó türkizkék színű Krknjaši strandot Kék Lagúnának is nevezik. A gazdag víz alatti világnak köszönhetően a sznorkelezés szerelmeseinek kedvelt helye. A kis halakon kívül láthatsz tengeri sünöket, rákokat és polipokat is.

Fedezd fel a település látnivalóit

A horvátországi település legfőbb nevezetessége a 19. században épült Szent Miklós-templom. A spliti Cindro és a tugari Novaković család erődített nyári kastélya szintén itt található. További érdekes látnivalónak számítanak az eredeti stílusukban megmaradt halászházak, míg a régi iskolaépület napjainkban különféle rendezvények, kiállítások helyszínéül szolgál. stomorskai látnivalók

Hagyományok és események Stomorskán

A festői Šolta-sziget legjelentősebb eseménye a Mrduja-i „huzavona”, mely egy legendás vitának állít emléket. Azaz, hogy a kis Mrduja-sziget Brač vagy Šolta szigetéhez tartozik-e. Ilyenkor számos csónakot kötöznek Mrduja-hoz, melyeket mindenki a saját oldala felé próbál terelni. A barátságos hangulatú vetélkedést egy nagy ünnepség zárja. Ennek helyszíne a gyönyörű Stomorskai-öböl. Šolta kisebb településein halászünnepeket is tartanak, Nečujam koncerteknek ad otthont.

Stomorska gasztronómiája

A tengerparti üdülőhelyen még mindig nagy hagyománya van a halászatnak és a mezőgazdasági termelésnek. A parton vehetsz friss halakat, több háznál saját készítésű mézet, olívaolajat, valamint bort árulnak. Ismerkedj a helyi ízekkel, az ajándékokat is ezekből a termékekből érdemes választani.

Šolta legfejlettebb települése Stomorska, ahol számos étterem és bár kínál ízletes fogásokat. Ha a sziget legjobb pizzáját szeretnéd megkóstolni, a Pizzeria Volat nevű helyet különösen ajánljuk. Ugyancsak remek választás a kikötőben található Konoba Nevera, ahol a friss tenger gyümölcsei kihagyhatatlan fogások. A vendéglátóhely finom és nagy adagokkal, rendkívül figyelmes személyzettel várja a vendégeket. A Konoba Škoj étteremben a tenger gyümölcsei mellett a halat, valamint a tésztaételeket is érdemes megkóstolni.

Cikkünkben a közép-dalmáciai Stomorska legjobb programlehetőségeit ismertettük. Ha Šolta szigetének ezt a települését választod, kellemes strandok várnak, nagyszerű gasztronómiai élményekkel is gazdagodhatsz.