Az olajfákkal és szőlővel körülvett Bol a Brač-sziget déli partjának legnagyobb települése. Elsősorban Zlatni Rat nevű strandjáról híres, de értékes műemlékekkel, valamint pezsgő éjszakai élettel is rendelkezik. Mik a legjobb programok Bolban? Mutatjuk, milyen remek lehetőségek várnak, ha idelátogatsz.Boli programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Bol-i programok: strandok és vízi sportok

A híres Zlatni Rat a közép-dalmáciai Brač-szigeten található, Bol nyugati felén. Az adriai szigetek legmagasabb hegycsúcsának, a Vidova gorának a lábánál terül el. Az 500 méter hosszú, apró kavicsos strandot gyönyörű természeti környezet jellemzi: fenyőfákból, tölgyfákból, valamint más növényekből álló erdő övezi. Mivel alakja és helyzete a széliránynak megfelelően állandóan változik, így a legkülönlegesebb természeti látványosságok közé tartozik. A Zlatni Rat nemzetközi Kék Zászló minősítéssel rendelkezik, vagyis rendkívül tiszta itt az Adria vize. A szörfözésen kívül ideális búvárkodáshoz, kajakozáshoz, wakeboardozáshoz, vízisíeléshez és jet-skizéshez. A Murvica strand az azonos nevű kis tengerparti faluban található, Boltól nem messze. Kavicsos partjáról pazar kilátás nyílik a környező szigetekre, míg a szárazföld felőli oldalon szőlőtőkékkel borított dombok látványában gyönyörködhetsz. Ha megéheznél, a strand közelében van egy vendéglő, ahol érdemes megkóstolnod a régió ízletes specialitásait.

Látnivalók Bolban: programok a természetben

Az adriai szigetvilág legmagasabb hegye a Vidova gora, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik. A megjelölt hegymászó utaknak köszönhetően ideális túrázásra. Ha Bolból indulsz, a jelzések a Kármelhegyi Boldogasszony-templomnál kezdődnek. A hegy 778 méter magas csúcsát körülbelül 2 óra alatt érheted el. Itt van egy kis vendéglő, ahol a túra után megpihenhetsz. Az út során szinte nincs is árnyék, így készülj fel a nagy forróságra, és vigyél magaddal elegendő vizet. A Bol melletti Murvica közelében helyezkedik el a Zmajeva špilja, vagyis a Sárkány-barlang. Mindössze 20 méter hosszú, négy részre oszlik. Belsejében egy kápolna falainak maradványai találhatóak és az elmúlt századokban itt élő szerzetesek lakásai. A barlang csak szervezett csoportok számára látogatható, előzetes bejelentés alapján, vezető kíséretével. Látnivalók Bolban

Programok Bolban: fedezd fel a település látnivalóit!

A gyönyörű, mediterrán környezeten kívül Bol értékes műemlékekkel is várja a látogatókat. A falu keleti szélén, a Glavica-félszigeten áll az 1462-ben alapított dominikánus kolostor. Építése csak később, 1475-ben kezdődött el. Napjainkban egy múzeum található benne, mely barokk festményeket, valamint őskori, ókori régészeti leleteket egyaránt őriz. A liturgikus tárgyakat tekintve különösen értékes Jacopo Tintoretto velencei mester „A Madonna a gyermekével és szentekkel” című oltárképe. A 16. századi Blaca kolostor már Boltól messzebb, egy dombon található. A településről hajókirándulást követően fél órás gyalogúton közelítheted meg. A napjainkban üresen álló kolostor múzeumként működik. Ez a Brač-sziget egyik legérdekesebb kirándulóhelye, melyet 2007-ben Világörökségi címre is jelöltek.

Hagyományok és események Bolban

A nyári szezon első és utolsó napján úgynevezett „Üdvözlégy nyár” és „Viszlát nyár” fesztivál kerül megrendezésre. Ezeken halételekkel, borral, valamint élőzenével várják a turistákat, az esemény tűzijátékkal zárul. A nyár során klapa esteket, színi előadásokat és modern zenei koncerteket is tartanak. A klapa ének egy olyan eredeti dalmát zenei forma, melyet többszólamú éneklés jellemez. Ha egy finom koktélra vágysz, válaszd a csodálatos környezetben lévő Bolero koktél bárt. A kikötőnél és a központban további hangulatos szórakozóhelyek várnak.

Bol gasztronómiája

A Bol területén is termő olíva a dalmát gasztronómia egyik leggyakrabban használt alapanyaga. A horvátok még az olyan egyszerűbb ételt is ízletessé varázsolják vele, mint a szardella saláta. A marenda a babgulyáshoz hasonló fogás, mely császárszalonnával, prsuttal, azaz dalmát sonkával és kolbásszal készül. Nem tartozik a kifejezetten mediterrán ételek közé, de mindenképpen érdemes megkóstolnod. A helyiek előszeretettel grillezik a halat, a szárnyasokat, sőt, a disznóhúst is. A blitva egy répához hasonló növény, melynek leveleit megfőzik és olívaolajjal leöntik. Köretnek használják, burgonyával, valamint hallal kínálják. Mivel íze leginkább a spenóthoz hasonló, így püré is készíthető belőle. A mišanca nem termesztett, azaz vadon termő növényekből álló keverék, melyet ételek mellé vagy salátaként fogyasztanak. Ha utóbbit választják, kapri- és olívabogyóval, szardellával, valamint tojással gazdagítják. Programok Bolban

A legjobb éttermek

Ranc Restaurant

A kikötőtől 15 perc gyaloglásra található Ranc nemcsak Bol, hanem a sziget egyik első számú étterme is. Ízletes ételek és kiváló kiszolgálás jellemzi, mindezt megfizethető áron. Kiülős részéről csodálatos kilátás nyílik a tengerre. Mivel rendkívül népszerű, így érdemes előre asztalt foglalni. Az étterem este nyit ki, tehát itt csak vacsorázásra van lehetőség.

Konoba Mendula

Ez szintén Bol egyik legjobb étterme, a Ranc-kel egy utcában található. Finom és nagy adagok, első osztályú kiszolgálás vár, ha idelátogatsz. Az éttermet kiváló ár/érték arány jellemzi, ingyen salátabárt is kínálnak.

Arguola Sandwich Bar

Gyorsan szeretnél valami finomat enni? Látogass el a Bol tengerparti sétányán elhelyezkedő Arguola Sandwich Bar-ba. Itt a nagy méretű, friss szendvicseken kívül kávé és sör is van. A kenyeret helyben sütik.

Cikkünkben bemutattuk the best things to do in Bol. A Brač-sziget legrégebbi települése Európa híres strandjával, számos vízi sportolási lehetőséggel és kihagyhatatlan gasztronómiai fogásokkal vár.