Az Exumák a Bahama-szigetek egyik legszebb és legegyedibb szigetlánca. Telis tele van olyan természeti szépségekkel, amikhez hasonlót keresve sem találnánk. Több ezer kilométernyi nyugodt, fehér homokos tengerpart vár minket, melyeket hajóval és gyalog is felfedezhetünk. Esténként pedig betérhetünk a helyi éttermek valamelyikébe, ahol ínycsiklandozó tengeri ételekkel és koktélokkal kényeztethetjük minden érzékünket. Exuma-szigeteki programok
A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Exuma-szigeteki programok: a legszebb strandok

Az Exumák legfőbb vonzereje kétségtelenül a meseszép tengerpartokban rejlik. Mindegyik szigetnek megvan a saját pompás strandja, némelyiknek több is. Bármelyiket is választjuk, nem lesz más dolgunk, csak élvezni a hatalmas fehér homoktakarót és a végelláthatatlan türkiz tengert.

Tropic of Cancer Beach

A Tropic of Cancer Beach az Exumák egyik legszebb strandja, hivatalos nevén Pelican Beach. Little Exumán, Williams Town közelében található. A strand bejáratánál egy kicsiny kunyhó áll, ahonnan egy rövid lépcsősor vezet a partra, a Tropic of Cancer Beach felirattal. Érintetlen fehér homok, elektromos kék víz, valamint nyugtató magány. Így tudnánk röviden jellemezni, ezt a meseszép partot, ahol a búvárkodás is csodálatos élmény.

Forbes Hill Beach

A Forbes Hill Beach a Little Exumát és Great Exumát összekötő híd végénél fekszik. A félhold alakú partvonal egészen lélegzetelállító, hisz ez a környék egyik leglátványosabb partszakasza. A kék a minden árnyalatát megcsodálhatjuk. Egyik oldalát a felszín fölé emelkedő mészkő képződmények veszik körül, mellette a türkiz víz lágyan omlik rá a homokora. Míg a másik oldalon már az óceán festői partján találjuk magunkat, ahonnan gyönyörű a kilátás minden irányba. Nyugodt és káprázatos környék, ahol felfedezhetjük a rejtélyes sziklaalakzatokat, pihenhetünk a puha homokban, és játszhatunk a hömpölygő tengerben. Programok az Exuma-szigeteken

Coco Plum Beach

A Coco Plum Beach Great Exuma északi részén található. A strand egy igazi kis gyöngyszeme a szigetláncnak. Sétálhatunk az apálykor felbukkanó homokpadokon (sandbar), vagy kutathatunk tengeri kincsek után. Hiszen a part tele van gyönyörűszép pasztellszínű kagylókkal, tengeri csillagokkal, és különleges clypeasteroidákkal (sand dollar). Nagyon kedvelt búvárhely, de kipróbálhatjuk az egyre népszerűbb kiteboardingot is.

Saddle Cay

A Saddle Cay az Exuma szigetlánc északi csúcsánál található. Figyelemreméltó már az alakja is, ugyanis a többi hosszúkás szigettel ellentétben, ez a sziget inkább egy patkóra hasonlít. Megközelíteni csupán hajóval lehet, ezért a modern világ alig tudott bejutni ide. Csodaszép partjai vannak, ahol elbújhatunk a tömeg elöl, és pár órára megszabadulhatunk minden gondunktól. Remek horgász- és búvárhelyek vannak, és megcsodálhatjuk a különleges dajkacápák seregét. Itt találjuk az Exumák egyik legszebb homokpadját. Ez a különleges tengerparti képződmény egy olyan kisebb szárazföldi terület, ami csupán apálykor látható. Amikor visszajön a víz, eltűnik a tenger alá.

Thunderball Grotto

A Thunderball Grotto egy lenyűgöző vízalatti barlangrendszer a Staniel Cay közelében. Szinte kötelező látnivaló mindenkinek, aki az Exumákra utazik. Itt forgattak két James Bond filmet, innen ered a barlang neve is. Élővilága nagyon egzotikus és izgalmas, a búvároknak és a sznorkelezőknek amolyan zarándokhely. Tele van élénkszínű korallokkal, csattogóhalakkal, angyalhalakkal, korallsügérekkel és különböző ízeltlábú élőlényekkel. A barlang közepén, és falán beszűrödő napsugarak kaleidoszkópszerű hatást keltenek. Mesebeli a látvány.

Látnivalók az Exuma-szigeteken: a szigetlánc különlegességei

A pompás strandokon kívül számos más látványossággal büszkélkedhetnek az Exumák. Különleges szigeteket és kirándulóhelyeket barangolhatunk be, és megismerkedhetünk a terület különleges lakóival is.

Big Major Cay/ Pig Beach

A Big Major Cay a szigetlánc északi részén fekszik, Staniel Cay szomszédságában. Különleges fogadtatásban lesz része a látogatóknak, ugyanis a sziget lakosai nem mások, mint a híres bahamai úszómalacok. Több elmélet létezik arról, hogy miként kerültek az állatok a szigetre. Egyesek szerint egy matróz csapat felejtette itt őket, akik később akartak visszatérni disznósütésre. Mások szerint a malacok túléltek egy hajótörést. Mindenesetre mára elfoglalták a partot, és az exumai turisták egyik legkedveltebb látnivalójává váltak. A sertések nagyon, sőt néha túlságosan barátságosak és módfelett szeretnek enni. Olyannyira, hogy gyakran még fel is másznak a hajókra élelem után kutatva. Ugyanez igaz a partra is. Ha ennivalót látnak nálunk, biztosan odajönnek majd hozzánk. Kezünkkel integetve jelezhetjük nekik, hogy nincs nálunk semmi. Nagyon aranyosak és izgalmas látni, ahogyan a vízben úszkálnak ezek a nem mindennapi állatok.

Allen’s Cay

Az Allen’s Cay Great Exumától körül-belül tíz kilométerre fekszik. A sziget vonzerejét leginkább az itt élő iguanáknak köszönheti. Ők a világ legvédettebb gyíkjai és egy különleges védelmi programnak hála, jelenleg a szigeten nagyjából ezren laknak. Hatalmas méretűek, a nagyobbak akár tíz kilogrammot is nyomnak. Nagyon hozzászoktak a turistákhoz, így gyakran megesik, hogy egyszerűen odajönnek hozzánk és ennivalót kérnek. Legjobban a gyümölcsöket szeretik, de ha etetni szeretnénk őket, csakis olyan ételt adjunk nekik, ami megengedett. Barátságosak, merészek, és van, hogy felmásznak az emberre. Látnivalók az Exuma-szigeteken

Shroud Cay

A Shroud Cay az Exumák északi részén fekszik. A szigeten hatalmas mangrove-erdők nőttek, melyek sötét színe éles kontrasztot hoz létre a fehér homokkal és a kék tengerrel. A parton egy tizenöt méteres domb magasodik a tenger fölé, aminek a tetején az úgynevezett Camp Driftwoodot találjuk. A hely egy Ernest Scholtes nevű remetének köszönheti hírnevét. Ő építette a dombra felvezető lépcsőt, és egy kellemes piknikező helyet alakított ki. A szigeten egy folyó folyik keresztül, aminek áramlatai természetes pezsgőfürdőt hoznak létre. Ezek a természetes szépségek teszik egyedivé ezt a kicsi szigetet.

Exuma Land and Sea Park

Az Exuma Land and Sea Park a világ egyik első és legnagyobb tengeri parkja. Az Exuma-szigetek egy jó része a parkhoz tartozik. Központja a Waderick Wells Cay-en található, ahol sokszínű programokon, ökotúrákon, sétákon vehetnek részt a látogatók. A centrumban egy patkó alakú csatorna húzódik, amit meseszép strandok vesznek körül. Egy homokpad is van a közelben, ami apálykor kiváló hely egy kellemes piknikezésre. Tudunk bérelni kajakot, amivel bejárhatjuk a park egész területét. Az Exuma Land and Sea Park a Bahamák legszebb védett területe.

Egyéb látványosságok az Exuma-szigeteken

George Town

George Town az Exumák fővárosa. Great Exumán található és mintegy kétezerötszáz lakosa van. Érdekesség, hogy a Ráktérítő pont a városon halad át, de valójában a színes múltjának köszönheti népszerűségét. A tizenhetedik században több arisztokrata ültetvénytulajdonos otthona volt. Az Elizabeth Harbor a brit haditengerészet egyik bázisaként szolgált, és állítólag több kalózsereg használta rejtekhelyként a városi kikötőt. Továbbá George Town az egyik kedvenc célállomása a vitorlás közösségnek is. Az éves regatta az egyik legnagyobb esemény a környéken. Van itt egy hatalmas piac is, illetve több szép stranndal is büszkélkedik a város. programok az Exuma szigeteken

Musha Cay

A Musha Cay az Exuma szigetlánc közepén fekszik, Great Exumától nagyjából harminc kilométerre. A sziget az illuzionista, David Copperfield magántulajdona, aki egy luxus üdülőhelyet építtetett ide. Bérelhetünk motorcsónakot, paddleboardot, van náluk gőzfürdő és masszázsszalon. Van egy másik, kevésbé fényűző érdekessége is a szigetnek: a mellette fekvő, több mint három kilométeres, nyereg alakú homokpad. Bámulatos látvány, ahogy apálykor előbújik. A homokpadon töltött délután életre szóló emlék lesz, hisz megtapasztalhatjuk a tenger sokszínűségét.

Hagyományok és rendezvények az Exuma-szigeteken

Bahamian Music and Heritage Festival

Az éves bahamai zenei és örökségi fesztivált általában március közepén tartják. Családi programok széles választéka várja a látogatókat, kezdve a koncertekkel, az irodalmi előadásokon át, a cukornádhámozásig és kagylótörésig. Van egy hagyományőrző része a fesztiválnak, ami a bahamai történelmet mutatja be, valamint tradicionális kézműves termékeket is árusítanak. Mint minden nagyszabású fesztiválon, itt is nagy hangsúlyt fektetnek a konyhaművészetre, ahol előtérbe kerülnek az igazi bahamai ízek.

National Family -sziget Regatta

A National Family -sziget Regatta a bahamai hajóépítők és tenegerészek legfontosabb seregszemléje. 1954 óta rendezik meg, április utolsó hetében. Rengeteg vitorlás gyűlik ilyenkor össze, hogy megszerezzék a „Bahamák legjobbja” címet. Igazán izgalmas nézőként is részt venni a versenyen, mivel igen látványos, ahogy ez a sok hajós egyszerre szeli a habokat. A megmérettetésen túl, többféle programmal készülnek a szervezők, vetélkedőkkel, sporteseményekkel, bulival és természetesen helyi gasztronómiai különlegességekkel.

Az Exuma-szigetek gasztronómiája

Az exumai konyhaművészet nagyon hasonlít a bahamaihoz, lényegében annak egy külön variánsa. A legnépszerűbb ételek a tenger gyümölcseiből készült fogások, és a friss helyi gyümölcsök, gyümölcsös frissítők. A menükön a legkülönfélébb halfélélket fogjuk találni, mint a barracuda, a sügér, a jakabhal, vagy a csattogóhal. De halásznak kagylóféléket és homárt is. Van egy különleges hely Great Exumán, ahol jó áron kóstolhatjuk meg az igazi autentikus exumai ételeket. Ez a Fish Fry George Townban. A hely magába foglal több kisebb éttermet, ahol a sziget legfinomabb ételeit készítik. Nagyon sokszínű a kínálat, és a helyiek életében épp úgy szeretik, mint a turisták. Ha tehetjük, ne hagyjuk ki.
Az Exuma-szigeteki élet szinte teljes egészében a tengerről szól. Első ránézésre mindez egyhangúnak tűnhet. De ha ellátogatunk ide, rá fogunk jönni, hogy mennyi egyedi csodát rejt magában a Bahamáknak ez a kis szeglete.