Ha Észak-Szardínia városát, Santa Teresa Gallurát választod, számos izgalmas programlehetőség vár. A szeles vidéknek köszönhetően olyan vízi sportokat próbálhatsz ki, mint a vitorlázás, a windszörf vagy a kiteszörf. A szárazföldön pedig kiváló túraútvonalak közül választhatsz, érdekes történelmi emlékeket fedezhetsz fel.Programok Santa Teresa Gallura-ban? Mutatjuk a legjobb lehetőségeket. Santa teresa gallura-i programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Programok Santa Teresa Gallura-ban: változatos vízi sportok

Az üdülőhely strandjai úszáshoz és búvárkodáshoz egyaránt kiválóak. A szeles vidéknek köszönhetően pedig a vitorlázás, valamint a windszörf szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyüknek. Európa egyik leghíresebb windszörf és kiteszörf helyszíne a Szardínia északi csücskében fekvő közeli Porto Pollo, mely Korzikával szemben található. A tengert itt egy keskeny, két öblöt formáló földnyelv szeli ketté. A hullámosabb tengerben a profik szörföznek, míg a másik öböl nyugodt vize kezdők számára is tökéletesen alkalmas.

Látnivalók Santa Teresa Gallura-ban:hív a természet!

Capo Testa hegy

A természeti csoda a várostól néhány kilométerre nyugatra helyezkedik el. Mivel ilyen sok és különleges sziklát egy helyen csak itt találsz, egyedülállónak számít. A szél már évezredek óta formálja őket, melynek köszönhetően egy részük „elsimult”, néhányuk még hullámosabbá vált. Érdekesség, hogy Szardínia egyik leglátványosabb sziklarendszerétől már a rómaiak is elszállították a gránitot. A hely szépségét a gyönyörű öblök, valamint a buja, mediterrán növényzet fokozza. Ha szeretsz túrázni, és pazar kilátásra vágysz, a Capo Testa meglátogatása felejthetetlen élmény lehet. Ráadásul a bouilderezők is hódolhatnak itt szenvedélyüknek. A biztosítás nélküli sziklamászás viszonylag alacsonyabb magasságokban történik, így amatőrök számára különösen ajánlott. Ha a vizek szerelmese vagy, a sziklás part úszáshoz is kiváló. A hely szépségét a Capo Testa körül kialakult medencék fokozzák, melyek lélegzetelállító smaragdszínben pompáznak.

Valle della Luna

A Cala Grande, más néven a Valle della Luna a Capo Testa hegy nyugati részén található. Az eldugott kis öblök sziklás falak és kráterek között helyezkednek el. Utóbbiak leginkább a holdbéli tájra emlékeztetnek. Az öblök kristálytiszta, türkizkék vize erős kontrasztot alkot az aranyszínű sziklákkal.

Limbara- hegy

Ez a Gallura vidék legmeghatározóbb hegysége. Legmagasabb pontja 1359 méter, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a tengerre. Fenyőerdők, különös formájú gránitsziklák és számos túraútvonal vár, ha idelátogatsz. A hegyen mindig 5-10 fokkal hűvösebb van, mint a tengeren, így ezt a túrát a nyári kánikulában is könnyen teljesítheted. Látnivalók Santa Teresa Gallura-ban

Capo d’Orso

Az egész Gallura régió szeles vidéknek számít, melynek köszönhetően számos különleges alakú gránitszikla jött létre. A közeli Palau szimbóluma a 122 méter magas Capo d’Orso, vagyis a medveszikla. Ez nemcsak a szélnek, hanem a kémiai korróziónak is köszönheti lyukacsos felületét. A hatalmas medveszikla „lábaihoz” körülbelül 10 perc gyaloglással juthatsz fel, ahonnan pazar kilátás fogad.

Hagyományok és események Santa Teresa Gallura-ban

Santa Teresa Gallura kulturális naptára évekig olyan fontos eseményt tartalmazott, mint a 2011 óta megrendezésre kerülő Musica sulle Bocche. A nemzetközi jazzfesztivált 2018-ig itt tartották, majd 2019-ben a Szardínia északi részén lévő jól ismert történelmi városba, Castelsardóba költöztették. A rendezvény szervezése Enzo Favata zenészhez és a Jana Projekt egyesület nevéhez fűződik. Nekik köszönhetően a fesztivál már számos nemzetközi csillagot bemutatott a világ minden tájáról. Sőt, a rendezvény fontos jellemzője, hogy nemcsak a jazz, hanem más zenei műfajok fiatal tehetségeinek is lehetőséget ad. A fesztivál minden évben augusztusban kerül megrendezésre. Legfontosabb irányelvei közé tartozik a kíváncsiság és a nyitottság a zene, valamint a művészet különböző műfajai felé.

Éjszakai élet Porto Pollón

A közeli település strandja a főszezonban, esténként a zene és a tánc helyszínévé válik. Este hat órától a bárok „aperitivo”-val, azaz itallal várnak, a jó hangulatról pedig számos alkalommal meghívott zenekarok gondoskodnak. Ha szórakozásra vágysz, késő este és éjszaka strandparty-kon mulathatsz. A heti 2-3 különböző zenei stílusú „festa”, vagyis táncos rendezvény minden korosztálynak kellemes kikapcsolódást nyújt.

Santa Teresa Gallura gasztronómiája

A város éttermeinek többsége a tenger gyümölcseire, a tésztafélékre – különösen a pizzára –, valamint a helyi szardíniai ételekre összpontosít. Ha Santa Teresa Gallurába látogatsz, az Il Grottino az egyik legjobb választás. Itt elsősorban a friss tenger gyümölcseit, a grillezett húsokat és a finom pizzákat ajánljuk. Az éttermet kellemes légkör, valamint barátságos kiszolgálás jellemzi, így a nyugodt környezetet előnyben részesítők kedvelt helye. A város szívében találod a Piazza Vittorio Emanuele I nevű teret, ahol szintén kiváló éttermek, kávézók és fagylaltozók közül választhatsz.

Cikkünkben Santa Teresa Gallura legjobb programlehetőségeit mutattuk be. Ha ezt a kikötővárost választod, nemcsak kiváló túraútvonalak várnak, hanem izgalmas vízi sportokat is kipróbálhatsz. A helyi, kiváló minőségű szardíniai ételek ugyancsak emlékezetessé teszik a nyaralást.