A világszerte híres Novi Vinodolski Riviérát a Kvarner- öböl keleti partján találod. Kristálytiszta, természetes tengerpartok, hangulatos belvárosi utcák és remek éttermek várnak rád. Ebben a cikkben a Riviéra központját mutatjuk be Novi Vinodolskit. Lássuk mit rejteget számodra ez a csodás város! Novi Vinodolski-i programok

Ez a cikk áttekintést nyújt a következő témákról:

Novi Vinodolski-i programok: napsütötte strandok

A Novi Vinodolski Riviéra az egyik legnépszerűbb üdülőterület a Kvarner öböl partjain. A hozzá szorosan kötődő városok név szerint Novi Vinodolski, Povile, Klenovica, Smokvica és Sibinj. A Riviéra mintegy 10 ezer vendég befogadására képes és számos ismert személyiség tölti itt a nyaralását. A környék népszerűségének egyik titka a 25 kilométer hosszú csodaszép partszakasz. Kis kavicsos strandok, melyeket zöld erdők ölelnek körül. Kedvelt városi strandok például a Lopar, Lisanj, Skarpun és Povile strandok. Természetesen ezek mellett rengetek kis, eldugott tengerparti rész várja, hogy felfedezd. Akár családias strandokat keresel, melyek tele vannak sport lehetőséggel, esetleg szívesebben lazítasz a természet lágy ölén távol a város zajától, itt mindenképp megtalálod, ami neked megfelel.

Látnivalók Novi Vinodolskiban: a legfontosabb történelmi örökségek

Frankopan kastély

Ez az értékes történelmi emlékmű közvetlenül a város szívében található. A kastély építésének éve ugyan ismeretlen, de a Vinodol kódexből kiderül, hogy már 1288-ban a Frangepán családhoz tartozott. Eredeti megjelenését 1761-ig őrizte meg, ma csak a vár tornyát láthatjuk. A kastély körül sok kellemes kávézót és éttermet találsz.

Church Of St Philip and Jacob

A Szent Fülöp-és Jakab-székesegyház és a hozzá tartozó 36 méter magas harangtorony egy sziklás fennsíkon található és csodálatos, tengerre néző panorámával rendelkezik. A harangtorony egy régi templom helyére épült. A legenda szerint ezt a templomot 24 óra alatt építették, 1551-ben, hogy menedékül szolgáljon a helyieknek a pestis idején. A székesegyházban őrzik a legértékesebb fafaragott műveket, melyek a Frangepán-korszakban készültek. Látnivalók Novi Vinodolskiban

Hagyományok és események Novi Vinodolskiban

Novi Vinodolski-i Nemzetközi Nyári Karnevál

A karneválok fontos szerepet töltenek be, mind az olasz, mind a horvát kultúrákban. A Novi Vinodolski-i Nemzetközi Nyári Karnevál a környék legizgalmasabb nyári eseménye. Több mint 50 maszkos csoportot és több mint 3000 érdekes és különleges maszkot csodálhatsz meg. Garantált a felhőtlen hangulat, valamint a remek ételek és borok. Ha részese akarsz lenni ennek a hangulatos eseménynek akkor mindenképp július első hétvégéjére tervezd a nyaralást. De akkor se csüggedj, ha lemaradnál! A Vinodol-riviérán mindig találsz szórakoztató programokat. A nyári hónapokban például a régi Frangepán kastélyok változatos zenei koncerteknek adnak otthont.

A Vindol rózsa

A Vinodol rózsa egy szép, hagyomány őrző ünnepség, mely minden nyáron megrendezésre kerül. Eredete egészen a Frangepán család uralkodásának idejéig nyúlik vissza. A legszebb és legszorgalmasabb “rózsát” 12 jelölt közül választják ki. A versenyzőknek 9 játékban kell bemutatniuk képességeiket, melyek a szőlővel és borral kapcsolatosak. Az esemény alatt megcsodálhatod a különleges kézműves termékeket. Megismerkedhetsz a tradicionális tárgyak gyártásának és a gasztronómiai különlegességek elkészítésének titkaival. Megkóstolhatod a hagyományos ételeket és a kiváló borokat. Ez az ünnepség fergeteges szórakozást kínál, mind a helyiek, mind a turisták számára.

Programok Novi Vinodolskiban: fedezd fel a helyi borkultúrát

Horvátország rendkívül sokoldalú. A lélegzetelállító tájak mellett történelmileg és kulturálisan is gazdag. A horvát termőföldek egyedi vonásainak köszönhetően az itt készített borok igen jellegzetes zamattal rendelkeznek és évről évre híresebbek. Programok Novi Vinodolskiban

Pavlomir Borház

A híres Pavlomir borház története igen érdekfeszítő. Miroslav Palinkas és családja egészen Vukovárból menekültek Novi Vinodolskiig. Crikvenica önkormányzatától kaptak némi földet, ahol neki is álltak a termesztésnek. Egy kis idő múlva megtudták, hogy a Vinodol-völgy egykor 614 hektárnyi szőlőültetvénynek adott otthon. Ezek a termőföldek 1905-ben egy járvány miatt teljesen kipusztultak. Miroslav és társa azonnal elő is állt a tervvel és 1994-ben megkezdték a völgy revitalizálását. Hamar rájöttek, hogy a Szlavóniában tanult technikák nem teljesen kompatibilisek a horvát termőföldeken, de nem adták fel. Ma több, mint 25 évnyi kemény munka és tapasztalat áll mögöttük. A pincészet 40 ha termőfölddel rendelkezik, ebből 31 ha szőlőültetvényekkel van tele. Jelenlegi kapacitása 250 liter. Ez a komplexum Horvátország egyik legszebb és legfontosabb turisztikai pontja. A pincészetben öt kiváló minőségű bort, három kiváló minőségű pezsgőt és négyféle normál minőségű bort tartanak számon. A 2019 Porecben megrendezett versenyen részt vett hét Pavlomir bor közül hat arany és egy ezüstérmet kapott.

A Novi Vinodolski Riviéra más városokat is magában foglal, mint például Povile, Klenovica, Smokvica and Sibinj. A helyiek vendégszeretete, a friss hegyi szellő, a sok napfény és a csodaszép szőlőültetvények teszik a környéket évről évre népszerűbbé. Látogass el te is!