A közép-dalmáciai Hvar Horvátország negyedik legnagyobb szigete. Természeti szépségei mellett csodálatos strandokkal, kiváló gasztronómiával és figyelemre méltó történelemmel is rendelkezik. Ha kíváncsi vagy, milyen változatos programok várnak a népszerű szigeten, olvass tovább.Hvar-szigeti programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Hvar-szigeti programok: strandok és sportolási lehetőségek

A sziget strandjai alapvetően sziklásak és apró kavicsosak, de felfedezhetsz homokos partszakaszokat is. Az északi részén található Hvar egyik legjobb fürdőzőhelye, a lassan mélyülő, homokos Grebišće. Szintén népszerű a Dubovica, mely Hvar délnyugati részén fekszik. Gyönyörű apró kavicsos partjának és kristálytiszta vizének köszönhetően sokan a sziget legszebb strandjának tartják. Mivel kissé félreeső helyen van, így előnye, hogy kevésbé zsúfolt. Ha megéheznél, egy kis éttermet is találsz. A sziget déli partján fekszik Sućuraj, ahol magas fenyőfákkal körbevett, homokos strand vár. Gyakran még a Makarska Riviéráról is ide, a Perna-ra járnak át fürödni a kisgyermekes családok. A Hvar előtt fekvő Pakleni-szigeteken olyan gyönyörű strandokat találsz, mint a Jerolim, a Ždrilica és a Palmižana.

A vízi sportokat tekintve leginkább a búvárkodást, a csónakázást, a szörfözést vagy a vízisíelést érdemes kipróbálni. Az egyik legjobb hely merülésre a Sika od Vodnjaka terület, mely a Veli Vodnjak szigetecskétől keletre található. Jellegzetes látnivalója a 46 méter mélyről emelkedő Kampanel-szikla. Inkább szárazföldi sportot választanál? Hvar déli részén egy sziklamászó központ van, ahol a mászás kezdők számára is ajánlott. A kerékpározás vagy a hosszú séták a festői szigeten szintén kellemes időtöltést jelenthetnek. Látnivalók Hvar-szigeten

Látnivalók Hvar-szigeten: programok a természetben

Perivoj Park

Dalmácia egyik legnagyobb és legszebb parkja a sziget északi partján fekvő Jelsában található. 1870 óta létezik, láthatsz itt többek között pálmákat, nyárfákat, fenyőket, akáciákat, leandereket, valamint babérfákat is. A parkban található Nikola Duboković kapitány szobra, melyet 1923-ban tiszteletből és hálából állítottak fel. A helyet 1950-ben továbbfejlesztették, ekkor gazdagodott a híres zeneszerző, Antun Dobronić szobrával.

Pakleni-szigetek

A felkapott Hvar város kikötőjéből hajótaxikkal is meg lehet közelíteni a csodálatos Pakleni-szigeteket. A mintegy 20 kisebb-nagyobb szigetből álló szigetcsoportot a helyiek csak „Forski školji” néven emlegetik. A hvariak és a turisták kedvelt úti célja, szigetei közül a legnagyobb az 5, 3 km2 területű Szent Klement. A gyönyörű fenyő-, kaktusz-, rozmaring- és babérerdők miatt különösen érdemes ide ellátogatni. Az évszázadok során meghonosodó különleges növényeket egykor Eugen Meneghello botanikus ültette. Ha csendre és nyugalomra vágysz, a szigeten számos eldugott, kristálytiszta vizű öblöt találsz. Szent Klement három települése Momića Polje, Vlaka és Palmižana, de a lakók csak a nyári szezon ideje alatt tartózkodnak itt. Palmižana mellett kedvelt kirándulóhely még Zdrilica, a Szent Jerolim-sziget, valamint Marinkovac. Programok Hvar-szigeten

Šćedro-sziget

Az erdővel borított Šćedro-sziget Hvar déli partja mentén helyezkedik el. Érintetlen természetéről ismert, számos rejtett öböllel büszkélkedhet. A 900 hektár nagyságú területen nemcsak illír sírok találhatóak, hanem az 1465-ben épült Irgalmas Szűzanya dominikánus kolostor romjai is.

Programok Hvar-szigeten: látogasd meg a sziget legfőbb nevezetességeit!

Hvar

A közép-dalmáciai Hvar történelmi emlékekben rendkívül gazdag, megcsodálhatod a velencei építészet kiváló állapotban megmaradt épületeit. Ráadásul nemcsak Horvátország, hanem egész Európa egyik legrégebbi települése, Stari Grad is itt található. Ha érdeklődsz a történelmi látnivalók iránt, feltétlenül látogass el a következő helyekre.

Fortica-erőd

A napjainkban Fortica-ként emlegetett erődöt Tvrđava Španjola-nak is nevezik. 1278 után kezdték építeni citadella alakzatban, miután a Hvar-sziget velencei fennhatóság alá került. Az építmény a városfalakkal együtt jelentős védelmi szerepet töltött be. A 16. században a régi erőd helyére újat építettek, mely 1571-ben a török támadás idején a helyiek menedékéül szolgált. A Fortica jelenlegi formáját számos változtatás után nyerte el. A puskaporraktár felrobbanása után 1579-ben restaurálták, majd a francia és az osztrák uralom alatt is bővült. Napjainkban az erőd kiemelkedő turisztikai látványosság, ahonnan csodálatos kilátás nyílik nemcsak Hvarra, hanem a környező szigetekre is. Ráadásul jelentős középkori, valamint még régebbi tárgyak kiállításának helyszíne. A város másik erődje az 1811-ből származó Napóleon-erőd, mely az északkeleten fekvő Szent Miklós-dombon áll. A középkorban tengeri megfigyelő pontként működött, ahol egy kápolna is helyet kapott. Napjainkban egy csillagvizsgáló obszervatórium található benne.

Szent István-katedrális

A reneszánsz-barokk stílusú katedrális Hvar legkiemelkedőbb építészeti műemléke. A főtér keleti felében található, egy 6. századi keresztény templom és a Szent Mária bencés apátság alapjaira épült. A 16-17. századból származik, de belső tere csak a 18. századra készült el. 11 barokk oltára közül az egymással szemköztiek azonosak, ezeket velencei mesterek készítették. Hvar-szigeti látnivalók

Stari Grad

Hektorović-palota

A város fő látnivalója az 1520-ban épült „Trvdalj” vagy más néven Hektorović-palota, mely egykor Petar Hektorović költő nyári lakhelye volt. Az épület falain latin és horvát nyelvű felirat olvasható. Ha itt jársz, megcsodálhatod a palota kertjének ékességét, a több mint százéves magnóliafát, valamint a tengervízzel feltöltött halastavat. A kert márvány asztalai, padjai a Hektorović Múzeum részét képezik. Utóbbi emeletén egy képtár található, míg a halastó melletti épületben egy kis néprajzi gyűjteményt tekinthetsz meg.

Szent Rókus-templom

A Hektorović-palota bal oldala mellett áll a Hektorovićok reneszánsz-barokk stílusú magánkápolnája, a Szent Rókus-templom. Főoltárát maga Szent Rókus, míg a bal oldali mellékoltárát egy 18. századi Madonna-kép díszíti. A templom kazettás famennyezettel rendelkezik, díszes muránói üvegcsillárral is büszkélkedhet. Utóbbi szintén a 18. századból származik.

Hagyományok és események Hvar-szigeten

Hvar szigetén tartják a körülbelül 100 napig tartó Hvari Nyári Játékokat, melyet zenés, színházi és folklór programok színesítenek. Ilyen a június második felében megrendezésre kerülő Lavanda Fesztivál, a közeli Velo Grablje népszerű eseménye. A sziget minden településének van halász estje. Ezeken a zene és a hal mellett a kenyér, a bor, valamint az olívaolaj is kiemelt szerepet tölt be. Ugyancsak kihagyhatatlan program a legjobb hvar-szigeti borok hagyományos rendezvénye, a Borfesztivál, melyet a közeli Jelsa-n tartanak. A sziget legrégebbi városában minden nyáron megrendezésre kerül a Stari Grad Nyár nevű zenei fesztivál, ahol kiváló koncertek, gasztronómiai programok közül választhatsz. Kulturális és ifjúsági fesztiválokat, sporteseményeket is tartanak a településen.

A legjobb szórakozóhelyek

A mediterrán környezetben fekvő Hvar számos szórakozási lehetőséget kínál. Egyik legjobb bulihelye a Hula Hula Bár, mely a várostól nyugatra, a Hotel Croatia előtt található. Érdemes ellátogatni a pakleni-szigeteki Carpe Diem partra is, ahol szintén lehetőség van nappal bulizni. Ilyenkor könnyed, latin ritmusok, míg esténként igazi diszkóhangulat várja a szórakozni vágyókat. Utóbbiról minden szombaton híres DJ-k is gondoskodnak. A fedett Pink Champagne nevű szórakozóhely szintén kiváló választás, ezt leginkább a luxus és a csillogás jellemzi.

Hvar-sziget gasztronómiája

A gyönyörű sziget elsősorban halételeiről híres, melyeket a helyiek számtalan formában készítenek el. A fogásokat általában főzik, párolják, így nemcsak ízletesek, de rendkívül könnyűek is. Az ételek mellé köretként zöldségeket kínálnak. Fűszerként a helyi növényeket választják, a sütéshez pedig olívaolajat használnak.

Az egyik leghíresebb vendéglátóhely Hvar városban a Dalmatino, de remek választás a családi tulajdonban lévő Luna Grande is. Stari Grad kiváló tengeri ételeket kínáló éttermei közül leginkább a Konoba Batana-t és az Antika-t ajánljuk. Hvar-szigeti látnivalók

A legnépszerűbb italok

A festői Hvar híres borai mellett más alkoholos italairól is ismert. Ilyen a Dalvin cseresznyepálinka, mely egy jellegzetes dalmát rövidital. Alapja a maraszkínó cseresznye, kellemes zamata a helyi alapanyagoknak és az évszázados receptúrának köszönhető. Az Amaretto Donatello egy különleges mediterrán italféleség, míg a Dalmatinska Lozovača csak bizonyos szőlőfajtákból előállítható szőlő-brandy. A Dalmatinska Travarica alapja szintén a szőlő, de ebben olyan gyógyfüvek is vannak, melyek a sziklás területeken teremnek. Egész Dalmáciában nagyon népszerű, aperitifként szolgálják fel. Íze kellemes, gyomorbántalmak esetén gyógyhatású szerként is használják.

Cikkünkben Hvar szigetének kihagyhatatlan látnivalóiból, érdekességeiből válogattunk. Akár nyugodt, idilli körülmények között szeretnél pihenni, akár szórakozásra, pezsgő éjszakai életre vágysz, nagyszerű úti cél.