Virgin Gorda a Brit Virgin-szigetek része, a szigetcsoport harmadik legnagyobb szigete. Úgy tartják, hogy nevét (Virgin Gorda annyit tesz, kövér szűz) Kolumbusz Kristóftól kapta 1493-ban, amikor a felfedező másodszor utazott az „Új Világba”. A sziget a terület legszebb helyeinek ad otthont, mint például a The Baths, a Gorda Peak, vagy a Valley csodás strandjai. Félreeső kis szigeteivel és a különböző tengerparti programokkal minden egy helyen van ahhoz, hogy kicsit belekóstoljunk az igazi karibi kultúrába.  Virgin Gordai programok
A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Virgin Gordai programok:meseszép tengerpartok

Virgin Gorda telis-tele van álomszép strandokkal. A sziget bármelyik részére mehetünk, biztosan találni fogunk egy félreeső, fehér homokos tengerpartot, amit színes zátonyok ölelnek körül. A Devil’s Bay a sziget déli csücskénél található, és ez az egyik legszebb part a környéken. Már a megközelítése is egy igazi kaland, ugyanis az idevezető úton, bozótokon és sziklákon kell átmászni. Innen délre van a Stoney Bay , egy csodás strand, ahol az Atlanti-óceán a Karib-tengerrel találkozik. A látvány, ami itt vár ránk, festői és vad. A Pond Bay és a Savanna Bay a sziget nyugati odalán fekszik. Mindegyik egy csendes és békés tengerpart, ahol csodálatos korallokat és különleges víziállatokat fedezhetünk fel. A keleti part egyik legszebb része a Brechers Bay , azon belül is a Biras Creek. Esténként a kikötő előtti nyílt vízen gyönyörködhetünk a tükröződő holdban, vagy a naplementében. Mindegyik nagyon romantikus hangulatot teremt. Látnivalók Virgin Gordán

The Baths

A Baths kétségkívül Virgin Gorda egyik leghíresebb nevezetessége. Ez egy hatalmas sziklás terület, ahol úszhatunk, mászhatunk, amit csak szeretnénk. A hely fantasztikus sziklaképződményei úgy születtek, hogy az olvadt vulkáni kőzet közvetlenül a tengerpartra került, és ott hűlt ki. Ezek aztán hatalmas gránitalakzatokká dermedtek. Ez azért történt, mert a Virgin Gorda-i partokat vulkáni tevékenységek formálják. A sziget középpontjában levő völgy pedig egy vulkáni kráter. A Baths-nál elszeparált kristálytiszta tengeri medencék várnak, amiket ezek a hatalmas kőzetek választanak el egymástól. Érkezhetünk hajóval, vagy átúszhatunk a szomszédos öblökből, de a sziklák tetején van egy kijelölt gyalogos útvonal is.

Szabadidős és sport tevékenységek

Pazar búvárhelyek

Ha valaki rajong a vízalatti kalandokért, Virgin Gordán rengeteg sekélyvízű búvárhely vár ránk. A két zátony védi, és nyugodt vize miatt ideális hely a kezdők számára. A Spring Bay a Baths-tól kissé északra fekszik és ugyanazt a sziklás, tengeri élettel teli élményt nyújtja, mint a Baths, csak nincs akkora tömeg. Virgin Gordától körül-belül húsz kilométerre találjuk a Chikuzen hajó roncsait . Ezt a helyet viszont csak tapasztalt oktatókkal látogassuk. Jelenleg nagymennyiségű homok borítja, és nagyon gazdag a körülötte lévő élővilág. Megfordulnak erre barrakudák, sügérek, ráják, dajkacápák. A Dog -szigetek egy kisebb szigetcsoport Virgin Gordától nyugatra, ami az egyik legszebb búvárhely a Brit Virgin-szigeteken.

Izgalmas vízisportok

Virgin Gordán nem csupán strandolni és búvárkodni tudunk. Rengeteg különböző vízisportba kóstolhatunk bele, mint például a windsurfing vagy a kiteboarding. Ezekhez a legjobb hely a North Sound, ugyanis csodaszép a tenger és a zátonyok némileg csillapítják a tengert. A Leverick Bay-en további izgalmas dolgokat próbálhatunk ki, többek között a flyboardingot, vagy bérlehetünk jet ski-t és kajakot is. Mindegyik egy igazi adrenalinbomba.

Kirándulási lehetőségek Virgin Gordán

A természet szerelmesei számos szárazföldi program közül választhatnak. Virgin Gorda nemzeti parkjai teljesen érintetlenek és a régmúlt idők emlékei őrzik. Lássunk ezek közül néhányat.  Programok Virgin Gordán

Oil Nut Bay

Az Oil Nut Bay Virgin Gorda északi csücskében fekszik. Ezen a négyszáz hektáros területen hat különböző nehézségű túravonal van. Drámai a táj, csodálatos állat- és növényvilággal, amit akár egy könnyedebb sétával, vagy egy komolyabb hegymászós túrán fedezhetünk fel.

Gorda Peak National Park

A Gorda Peak National Park egészen kicsi, ehhez képest nagyon sok ritka és védett növény, valamint állat él itt. Ilyen a ritka cserjeféle, a billbush, amivel csak a Virgin-szigeteken találkozhatunk, vagy a Virgin Gorda-i gekkó, ami a világ legkisebb gyíkja. Két kijelölt ösvény vezet a hegycsúcson levő kilátóhoz, az egyik egy rövidebb, ám meredekebb és van egy kanyargósabb, könnyebb. A hegytetőről csodálatos a kilátás a North Soundra, és ha tiszta az idő elláthatunk egészen Anegadáig.

Copper Mine National Park

A Copper Mine National Park Virgin Gorda délkeleti részén fekszik, és egy tizenkilencedik századi rézbánya romjait őrzi. A rézbányát 1837-ben építették, ahol huszonnégy éven át bányászták az ércet. 1862-ben az épületet bezárták és soha többet nem nyitott meg újra. Ma már csak főépület egy része és a motorház maradt meg.

Saba Rock

Virgin Gorda északkeleti részén, a North Soundon fekvő Saba Rocknak igen izgalmas története van. Bert Kilbride, az Introductory SCUBA Course alapítója, a hatvanas években érkezett Saba Rockra és tette a helyet saját bázisává. Az évek során megnyitotta a Pirates Pub nevű bárt. Majd kialakított pár horgonyzóhelyet, és idővel ez a kicsiny szárazföld a hajósok „menedékévé” vált. Később mindezt felvásárolták tőle, és egy komplett üdülőhelyet építettek ide. A rögzítőhelyeket megtartották, és a hely fő vonzereje azóta is a vitorlásközpontú hozzáállás. A szigeten nyitottak egy tengerészeti múzeumot is, ahova érdemes benézni.

Fesztiválok és gasztronómia

Az igazi karibi hangulathoz hozzátartoznak a vérpezsdítő bulik, a finom ételek és a mámorító koktélok. Ha egy emlékezetes estére vágyunk, Virgin Gorda nem fog csalódást okozni.

Fesztiválok és rendezvények Virgin Gordán

Virgin Gorda egyik legnagyob karneválját húsvétkor tartják. Ez a Virgin Gorda Easter Festival. Ilyenkor Spanish Town szinte életre kel. A többnapos rendezvényen megtelik a város mocko jumbie-kal, valamint koncertekkel, utcai parádéval, calypso versennyel és hatalmas éjszakai bulikkal várják az érdeklődőket. A sziget másik nagy eseménye, a Spanish Town Fisherman’s Jamboree március végén, április elején kerül általában megrendezésre. Ezen a rendezvényen a halászatot ünneplik, horgászversenyekkel, tengeri ételekkel és persze élőzenével.

Gasztronómia

Bár Virgin Gordán a legtöbb étterem menüjén nemzetközi ételek szerepelnek, mégis megvannak a sziget saját specialitásai. Ilyenek a különböző tenger gyümölcsei ételek, mint a különleges halleves, a chowder, az ehető kürtös csiga, a kagyló pite (mussel pie) vagy a kagyló pörkölt (conch stew). Egy másik különlegesség a Roti, egy kelet indián péksütemény, amit különféle töltelékekkel készítenek. Persze ha evésről beszélünk, ne feledkezzünk meg az egzotikus gyümölcsökről sem. Kóstoljuk meg frissen a papayát, a mangót, vagy a guavát. A környék legnépszerűbb itala – tengerészek lévén – természetesen a rum, és a rumalapú koktélok. A helyi rumok közül a Pusser’s a leghíresebb, amit eredetileg a Királyi Haditengerészetnek készítettek.
Csupán néhány dolgot emeltünk ki azon programok közül, amik Virgin Gordán várnak. Ezek alapján viszont biztosak vagyunk abban, hogy akik a víz közelében érzik magukat a legjobban, odalesznek az egész szigetért.