Murter az azonos nevű sziget északnyugati részén helyezkedik el. Olyan kiváló strandokkal rendelkezik, mint a Slanica és a Podvrške, de érdemes felkeresni szép kis templomait is. Mit csinálj Murterben? Mutatjuk a település és a környező szigetek kihagyhatatlan programlehetőségeit.
murteri programok

Ez a cikk áttekintést nyújt a következő témákról:

Murteri programok: a legjobb strandok

Az észak-dalmáciai település legkedveltebb strandja a homokos Slanica. A fiatalok számára is ideális, de lassan mélyülő vizének köszönhetően kisgyermekes családoknak különösen ajánljuk. Jól felszerelt, partján vannak zuhanyzók, vendéglátóegységek, bérelhetsz napágyat. A sportolási lehetőségeket tekintve a Slanica sekély vize kiválóan alkalmas strandröplabdázásra. Ugyancsak remek választás a Podvrške, melyet Murter legszebb strandjának tartanak. Ha szeretnéd elkerülni a tömeget, érdemes a kora reggeli órákban érkezni.

Látnivalók Murterben: hív a természet!

Murter szigete rendkívül közel fekszik a Kornati Nemzeti Parkhoz, melynek köszönhetően a „Kornati kapujának” is hívják. Az olyan környező szigetek, mint Žut és Pašman szintén nagyszerű hajós úti célok.
latnivalok murterben

Kornati Nemzeti Park

A Dugi Otok-sziget délnyugati részéhez közel helyezkedik el a Kornati Nemzeti Park, mely Horvátország egyik legszebb nemzeti parkja. Területén körülbelül 140 fehér sziklás, lakatlan sziget található. A három legnagyobb: Kornat, Žut és Piskera. A természeti szépségek mellett illír várak, római villaromok teszik még különlegesebbé a szigetcsoportot. Ha rajongsz a vízi sportokért, a nemzeti park a búvárok paradicsoma, gyönyörű merülőhelyeiről híres.

Žut

A 15 km2 területű hosszúkás Žut a Pašman és a Kornat szigetek között található. A Kornati-szigetcsoport egyik legcsodálatosabb tagja, olajfaültetvényeiről, kiváló minőségű olívaolajáról híres. Meredek, tagolt tengerpartja mentén számos öböl található, melyek biztonságos menedéket nyújtanak a halászhajók, valamint a vitorlások számára. A Žut-öbölben egy 120 horgonyzóhelyet kínáló jachtkikötő is található, ahol egy étterem várja a hajósokat.

Pašman-sziget

Bár az Ugljan-sziget alatt található Pašman egy kevésbé ismert sziget, ennek ellenére kiváló úti célt jelenthet. Ha itt jársz, mindenképpen érdemes felmászni a 272 méter magas Veli Bokolj-hegy tetején található Norvég-kilátóba. Innen a környék szigetvilágát is teljesen beláthatod. A zöldellő Pašmanon számos szőlő- olíva- és gyümölcsültetvénnyel találkozhatsz. A sziget legdélebbi települése Tkon, melynek nevezetessége Horvátország egyetlen működő bencés kolostora, a Szent Kozma és Damján. Ez a Ćokovac nevű domb tetején áll, 95 méter magasan. Érdekesség, hogy a kolostor 1125-ben épült egy bizánci erőd és egy ókeresztény templom alapjaira.

Programok Murterben: fedezd fel a település látnivalóit!

Az 1770-ből származó Szent Mihály-plébániatemplom csodálatos barokk oltáráról ismert. A település feletti Vršina-hegyen áll a Szent Rókus-kápolna, mely 1760-ban épült. Lépcsősor vezet hozzá, pazar kilátás nyílik innen Murterre és Betinára. A Raduč-hegyen egy az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből származó erőd maradványa látható. Érdekel a hajókészítés? Akkor feltétlenül látogass el a szomszédos Betinára. Itt megnézheted, hogyan készültek több száz évvel ezelőtt. Egyedülálló módon még mindig a hagyományos módszer szerint, vagyis fából ácsolják össze a hajókat.

Események Murterben

Az üdülőhelyen nyári mozi, múzeum, koncertek és magánkiállítások is várják a turistákat. Murter nagy fesztiválját minden év szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén tartják. A település védőszentjének ünnepnapja szeptember 29-e, amikor tradicionális vitorlásversenyt rendeznek. Az esemény 1998-tól kezdve hagyomány, a látogatók számos más programon – előadásokon, kiállításokon, filmvetítéseken – is részt vehetnek.

Murter Gasztronómiája

A kikötőhöz közel található Boba konoba összesen 50 belső és további 80 szabadtéri hellyel rendelkezik. Az ételek első osztályú, friss alapanyagokból készülnek, a hagyományos, valamint a modern irány találkozása jellemzi őket. A mediterrán kertben a konyha nyitott része található, ahol a vendégek bepillantást nyerhetnek a főzési folyamatba. Az étterem kiváló borok rendkívül széles választékát kínálja. Ha Murterbe látogatsz, a Skalinada konoba nevű helyet is ajánljuk. Figyelmes kiszolgálással és ízletes ételekkel vár, a friss tengeri fogásokat mindenképpen érdemes megkóstolni. A vendéglátóhely minőségi borválasztékkal is rendelkezik.

Cikkünkben ismertettük Murter legjobb programlehetőségeit. Az észak-dalmáciai település gyönyörű strandokkal és templomokkal büszkélkedhet, a közeli szigeteknek köszönhetően nagyszerű kirándulási lehetőségekkel is várja a látogatókat.