Eleutherában minden megvan, amit egy tengeri nyaralástól várhatunk. Nyugodt strandok a Karib-tenger mentén, és pulzáló vad vizek az Atlanti-óceán felől. Gyönyörű rózsaszínű homokkal fedett tengerpartjai és lélegzetelállító sziklás részei vannak. A Bing Traveltől megkapta a „Sexiest Beach Escapes” címet, és rajta van a Forbes Traveler „25 Sexiest Beaches in the World” listáján. Eleutherai programok
A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Eleutherai programok: homokos strandok

Eleutherán nem kell sokáig keresgélnünk ahhoz, hogy eltölthessünk egy szép délutánt egy igazi bahamai strandon. Nagyon sok kiváló partja van, hiba lenne bármelyiket is a legjobbnak titulálni. A következőkben ezekből mutatunk be párat.

Pink Sand Beach

A Pink Sand Beach a Harbour -sziget keleti oldalán található. A bennszülöttek Brilandnek hívják. A sziget a rózsaszínű homokkal borított tengerpartjairól híres. A helyi monda szerint azért ilyen a homok, mert Isten meghintette vattacukorral, hogy így különböztesse meg a világ többi partjától. A tudományos magyarázat viszont ennél kevésbé romantikus. Valójában ez az izgalmas jelenség a Foraminifera nevű apró tengeri lényeknek köszönhető. Amikor ezek az élőlények elpusztulnak, héjuk maradványait a hullámok szétzúzzák, majd a partra mossák. Ott megolvadnak, és ez keveredik a homokkal. A Pink Sand Beach a legismertebb ezek közül, és a Bahama-szigetek egyik legjobb strandjaként tartják számon. Több mint öt kilométer hosszú, és harminc méter széles. A homok szinte mindig hűvös, így bármikor szabadon sétálhatunk mezítláb is. A zátonyoknak köszönhetően nyugodt a víz, biztonságos az úszás és a búvárkodás. A Pink Sand Beach 2005-ben megkapta a The Travel Channel a „The Best Sand Beach” címét.

French Leave Beach

A French Leave Beach, vagy másnéven Club Med Beach Eleuthera középkeleti részén fekszik. Ez egy másfél kilométeren elnyúló, rózsaszín homokos strand. Pompás látvány, ahogy a part élénk színe találkozik a türkizkék vízzel. Noha a tenger itt nem mindig nyugodt, ám ha kedvezőek a feltételek, felfedezhetjük a víz alatt rejlő burjánzó élővilágot.

Gaulding Cay Beach

A Gaulding Cay Eleuthera nyugati partjával szomszédos. Apálykor egyszerűen át tudunk sétálni erre a kicsi casuarina fákkal borított homokzátonyra. De a strand önmagában is nagyon szép. Kellemes délutánt tölthetünk el itt, úszással, búvárkodással, piknikezéssel.

Lighthouse Beach

A Lighthouse Beach, Eleuthera egyik legszebb gyönyszeme. A sziget legdélibb pontján található. A part egy takaros, elhagyatott világítótoronyról kapta a nevét. Lenyűgöző homokdűnék és sziklák veszik körül, a bejárata egy mélyedésekkel teli földút. Az odajutás is egy igazi kaland és a strand szinte érintetlen. Gyönyörű a kilátás az Atlanti-óceánra, valamint az alig húsz kilométerre fekvő Half Moon Cay-re. Egyedülálló hely, ugyanis ezen a ponton találkozik az Exuma Sound (Karib-tenger) és az Atlanti-óceán. Látnivalók Eleutherán

Kirándulási lehetőségek Eleutherán

Bár Eleuthera leginkább a strandjairól híres, bőven akad azért látnivaló a szárazföldön is. Nagyon szép eldugott helyeken kirándulhatunk, miközben az anyatermészet lélegzetelállító csodáit fedezhetjük fel.

Eleuthera barlangjai

Eleutherán nagyon sok megbúvó barlang van. Ilyen például a Hatchet Bay Cave, a Smugglers Cave, a Rum Bottle Cave vagy a Spider Cave. Mindegyik nagyon érdekes, bonyolult alagútrendszerekkel, különleges természeti képződményekkel és titkos zugokkal. A legismertebb és legkeresettebb kétségtelenül a Preacher’s Cave. A hely történelmi emlék, ugyanis ez nyújtott menedéket a sziget első telepeseinek, a Devil’s Backbone csatornán elszenvedett hajótörésük után. Érdemes zseblámpát vinni magunkkal és óvjuk a sziklaüregekben élő állatokat.

Blue Holes

A Blue Hole egy nagyon izgalmas geológiai jelenség. Ezek a fantasztikus, feneketlen víznyelők a tenger mélyén fekvő barlangokhoz vezetnek. Eluthera két ilyen víznyelőnek ad otthont. A Sapphire Hole-t északon, az Ocean Hole-t pedig a Rock Soundnál, délen találjuk. Semmihez sem fogható élmény megmártozni ezekben, ráadásul úgy tartják, hogy gyógyító erejük van.

Leon Levy Native Plant Preserve

A Leon Levy Native Plant Preserve volt az első nemzeti park Eleutherán. A rezervátum a bahamai történelem élő része. Ez egy környezetvédelmi oktató központ és egy menedékhely az őshonos növények megőrzésére, szaporítására. A közel harminchektáros területen a látogatók hatalmas sétákat tehetnek, miközben megismerhetik a környék bámulatos élővilágát. Több mint háromszáz fajta növény, és harmincféle madár él itt, valamint van egy száz fajból álló gyógynövény-gyűjteményük is.

További látnivalók Eleutherán

Glass Window Bridge

Eleuthera egyik legkeskenyebb pontján, néhány kilométerre Gregory Towntól találjuk a Glass Window Bridge-t. A híd a sziget közép és északi részét köti össze. Eredetileg ez egy a természet által létrehozott kő boltív volt. A bahamai tengerészek nevezték el „üvegablaknak”, ugyanis átláttak rajta az Atlanti-óceánra. Az eredeti kőív 1940-ben egy vihar során elpusztult, azóta többször újjáépítették betonból. Felemelő látvány a híd alatti tomboló sötétkék óceán és az általában nyugodt Bahama bank kontrasztja. Eleutherai látnivalók

Gregory Town

Gregory Town John Gregory kormányzó után kapta nevét. Számos érdekes látnivalóval büszkélkedhet ez az alig négyszáz fős kisváros. Kevesen tudják, hogy a bahamákon termesztettek először kereskedelmi célra ananászt. A gyümölcs népszerűségéről Eleutherán bizonyosodhatunk meg leginkább. Annyira meghatározó része az ananász a Gregory Town-i mindennapoknak, hogy a helyiek „Pineapple City-nek” hívják. Ezen a kicsi településen ellátogathatunk a csodás gyümölcsmezőkre és megkóstolhatjuk a világ legédesebb ananászát.

Hagyományok és események Eleutherán

Pineapple Festival

A Pineapple Festivalt először 1988-ban rendezték meg. Azóta minden évben ezzel az ünnepséggel tisztelegnek az eleuthera-i ananásztermesztés hagyománya előtt. A látogatók különböző programokon vehetnek részt, melyek mind-mind valamilyen módon a gyümölcshöz köthetők. Van ananászevő-verseny, főzőverseny, sportjátékok, éjszakába nyúló bulik élőzenével, és természetesen helyi ételkülönlegességek.

National Heroes Day

A korábban Discovery Day néven ismert National Heroes Day alkalmával a bahamaiak történelmük legfontosabb szereplőiről emlékeznek meg. Ennek keretein belül rendezik meg Észak-Eleutherán az éves vitorlásversenyt (regatta). A megmérettetés az Eleuthera és Harbour -sziget közötti vizeken zajlik, több kategóriában. A rendezvény ingyenes és bárki benevezhet, aki úgy érzi, készen áll a próbatételre, de nézőként is épp oly látványos. Az ünnepség nagyjából egy hétig tart és általában október második hétfőjén kezdődik.

Eleuthera gasztronómiája

A bahamai konyhaművészet, így az Eleuthera-i is, a környéken előállított ételeket, italokat kínálja. Hal –és kagylóféléket, rákot, homárt és különböző trópusi gyümölcsöket. Ízesítéshez gyakran használnak, chilit, lime-ot, fahéjat, rumot és kókuszt. Az egyik nevezetes helyi étel a conch. Ez egy fehérhúsú, narancsos árnyalatú, puha textúrájú csiga, amit rengetegféle módon készítenek el. Egy másik különlegesség a souse. Ez egy olyan egytálétel, ami félúton van a leves és a pörkölt között. Ha édesszájúak vagyunk, próbájuk ki a piskótaszerű, dzsemmel töltött guava duff-ot, vagy a rumos kuglófot. A Bahama-szigetek legnépszerűbb frissítője a Bahama Mama. Ez egy rumalapú koktél, amihez kávélikőrt és frissen préselt ananász-, valamint citromlevet kevernek. Tökéletes kísérője a tengerparti pihenőknek.
Eleuthera egy elképesztően magával ragadó hely. A sziget települései színesek, és nagyon gazdag a történelmi, illetve kulturális örökségük. Beszippant a régi idők varázsa és a tomboló óceán tiszta szépsége, és mindeközben szabadon élhetjük meg a tenger iránti szenvedélyünket.