Bar Montenegró legfontosabb, és egyben legnagyobb déli kikötővárosa. Kereskedelme napjainkban is fontos, de mára már a turizmus valamelyest előtérbe került. Innen indul a legtöbb, menetrend szerinti járat, az olaszországi Anconába és Bariba is. Déli elhelyezkedésének köszönhetően Közel 270 napsütéses nap van egy évben így Bar a Földközi-tenger egyik legnaposabb városa. Bar városa minden Montenegróban hajózó számára szinte kötelező látnivaló: gazdag történelmi múlt, igazi mediterrán nyüzsgés, balkáni hangulat. A várost gyakran nevezik az olíva ligetek városának, hiszen a környéken hatalmas kiterjedésű olíva ültetvények találhatók. Bar ad otthont a világ legidősebb oliva fájának is, amely már több mint 2000 éves.
 Bar-i programok

Cikkünk az alábbi témákat foglalja össze:

Bar-i programok: a legfelkapottabb strandok

Közvetlenül Bar városában, a kikötő hatalmas kiterjedése miatt sajnos nem ad otthont a legizgalmasabb strandoknak, egy- egy rövidebb partszakaszt, és a városi strandot leszámítva. Azonban nem kell messzire mennünk, ha a strandolással szeretnénk egybekötni a Bar városlátogatást. Közvetlenül a part mentén haladva, Bar városából 20 különböző strand érhető el, amelyek összesen 9 kilométeres partszakaszon nyúlnak el.

Bar

Bar városi strandja a városközpont előtt terül el. A parton szalmatetős napernyőket találunk. A strand partja apró kavicsos. A part mögött egy hosszú sétány fut végig. Itt bárok és éttermek sokasága várja a strandolókat. A sétány mögött egy szállodasor található, amely teljesen körülöleli az egész strandot.

Sutomore

Sutomore egy igazi nyüzsgő strand, csak egy karnyújtásnyira Bar városátol, ahol több mint egy kilométeres, apró kavicsos partszakasz várja az idelátogatókat.

A Vörös strand

A Vörös strand sem maradhat ki a listánkból, hiszen igazán egyedülálló élményben lehet részünk a különleges, vörös homokkal borított parton.

A Királynő strandja

A Királynő strandja kissé távolabb, Bar-tól szintén északi irányba található, amelyet csak hajóval lehet megközelíteni. Bátran ajánljuk mindenkinek, akik egy picit eldugottabb strandon szeretnének pihenni vagy éppen romantikázni. látnivalók Bar-ban

Programok Bar-ban: az aktív pihenésre vágyóknak

Természetesen a strandok többségén számtalan vízi sportot kipróbálhatunk. Búvárkodás, snorkle, vízi sí, banánozás, jetski, vagy éppen a mindenfelé nagy népszerűségnek örvendő flyboard űzhető a parton.
Amennyiben a természetet szeretnéd inkább felfedezni, Montenegró és Bar környéke számtalan túrázási lehetőséggel vár. Lássunk ezek közül néhányat:

A Skalár tó

A skalár tó Könnyedén elérhető Bar városából, és szinte kötelező is, hogy ha igazi természeti kincsre vágysz. A Skalár tó gyönyörű látványa miatt egyértelműen felkeresni való látványosságként említendő. A földrajzi elhelyezkedése és a szubmediterrán éghajlatának köszönhetően, a Nemzeti Park a mocsári madarak egyik legfontosabb élőhelye Európában. A tó területén körülbelül 280 madárfaj él, köztük egy ritka pelikán faj, amely a nemzeti park védjegyévé vált. A Skalár tó a Balkán legnagyobb tava, és egyben 1983- óta egy természetvédelmi terület is.Így fantasztikusan őrzi a természetes báját.

Biogradska Gora Nemzeti Park – Esőerdő és Gleccsertó

Bar városától egy kicsit messzebb merészkedve, érdemes lehet felkeresni ezt az igazán egyedülálló természetvédelmi területet, hiszen itt található Európa egyetlen esőerdője. Ha egyedül vagy kisebb csapatban nem szeretnénk nekivágni, akkor lehetőség van rá, hogy szervezett túra keretein belül, nagyobb csoporttal fedezzük fel, ezt az igazán lélegzetelállító Nemzeti Parkot.

Látnivalók Bar-ban: a történelem szerelmeseinek

Bar óvárosa

Bar óvárosát a számtalan velencei stílusú épület mellett alapvetően a bizánci, török hangulat a jellemzi az óváros. Az óvárosban elhelyezkedő királyi palota, a velencei uralom idején épült. Az erőd bejáratánál egy nagy őrtornyot és a velencei uralomra emlékeztető Szent Márk oroszlánját csodálhatjuk meg. A palota belsejében lakóépületeket, egy kápolnát és egy télikertet is kialakítottak. Programok Bar-ban

Nikola (Miklós) Kastély

A városban tett séta alkalmával érdemes meglátogatni a Nikola (Miklós) király kastélyát, amelyet 1885-ben, a tenger partján építettek. Maga az épület egy nagy kastélyból, egy kisebb kastélyból, kápolnából, őrtoronyból és télikertből áll, így a látogatás, egy igazán komplex élményt nyújt. Ma itt található a helytörténeti múzeum amely számos régészeti leletet őriz ebből a térségből.

Stari Bar

Bar egyik legérdekesebb látnivalója, ami mindössze 4 kilométerre található Bar központjától. Tulajdonképpen Stari Bar az óváros várfalakkal körülvett központja. Ez a világ egyik legnagyobb erődített régészeti lelőhelye. Stari Bar erőd típusú felépítése a mai napig jól felismerhető. Stari Bar a 19. század folyamán vált lakatlanná, viszont a piacon még a mai napig jelen vannak a Bar- ból érkező helyi árusok. Számtalan finomságot, saját készítésű, kézműves sajtokat, borokat, pálinkát és olíva készítményeket vásárolhatunk tőlük.

Legyél természetkedvelő, vagy városlátogató, aktív, vagy passzív pihenésre vágyó, Bar környékén biztosan megtalálod a számodra ideális programot Olvass tovább ha vitorlázás Barban, vagy hajóbérlés Barban érdekel.