Ha a felkapott üdülőhelyekkel szemben inkább a nyugalmat, a pihenést részesíted előnyben, Korčula meglátogatását különösen ajánljuk. Ez Horvátország egyik legszebb szigete, ahol középkori házak, szűk sikátorok és gyönyörű természeti környezet vár. A változatos programoknak köszönhetően életre szóló élményekkel gazdagodhatsz. Korčula-szigeti programok
A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Korčula-szigeti programok: Homokos és kavicsos strandok

A dél-dalmáciai sziget gyönyörű homokos és kavicsos strandokkal büszkélkedhet. Változatos árnyalatú, kristálytiszta vízzel csábítja a látogatókat. A homokos Vela Pržina Lumbardában található, ez Horvátország egyik legnépszerűbb strandja. Ha szeretnéd meglátogatni, érdemes minél korábban érkezni.

A szintén homokos Bilin Žal különösen népszerű a gyermekes családok körében. A parton bérelhetsz napernyőt, a közelben találsz kávézót, éttermet és szupermarketet is.

Korčula település városi strandja a kavicsos Banje, mely számos létesítménye miatt gyermekes családok számára is ideális. A Vela Pržina-hoz hasonlóan a főszezonban viszonylag zsúfolt, így meglátogatásához leginkább a kora reggeli órákat javasoljuk.

A homokos partú Istruga az azonos nevű öbölben található, Brna település közelében. Ha nem szeretnél túl sok időt a napon tölteni, a fürdőzőhelyet szegélyező fenyőfák kellemes árnyékot nyújtanak. A közelben van egy pálya, ahol strandröplabdázásra is van lehetőség. Szívesen gazdagodnál kulináris élményekkel? Nem messze van egy hangulatos étterem, mely házias tengeri ínyencségekkel vár.  Látnivalók Korčula-szigeten

Látnivalók Korčula-szigeten: Kirándulási lehetőségek

Lélegzetelállító szigetek

Proizd-sziget

A paradicsomi szigeten nem szoktak sokan tartózkodni, így elsősorban a nyugalmat előnyben részesítők ideális helye. Partja sziklás, kristálytiszta vize a kék és a zöld gyönyörű árnyalataiban pompázik. Itt találod Horvátország egyik legszebb strandját, az úszás mellett a sznorkelezést is érdemes kipróbálni.

Skoji-szigetek

A szigetcsoport 19 apró szigetből áll, melyek Korčula keleti végénél, Korčula óvárosától nem messze helyezkednek el. A legközelebb eső, első sziget Badija, ahol egy 1392-ből származó monostort és egy 15. századi kápolnát láthatsz. Vrnik a második legnagyobb sziget, nevezetessége Korčula legrégebbi és leghíresebb – még a római korból származó – kőfejtője. Vrnikon mindössze néhány család él, egy azonos nevű város is található itt. Sutvara szigetén a szőlőskerteken kívül van egy apró strand, míg Majsan-on egy régi, 5. századi templom maradványait fedezheted fel. Sestrica két szigetből áll: a kisebb Mala Sestrica, a nagyobb Vela Sestrica. Utóbbi látnivalója egy 1871-ben épült, ma már elhagyatott világítótorony.

Mljet-sziget

Mljet Horvátország nagyobb szigeteit tekintve a legdélebbi és egyben a legkeletebbi is. Természeti szépségeinek köszönhetően az egyik legszebb helynek tartják. Nemzeti parkjának jelentős részét erdők borítják, melynek köszönhetően zöld szigetnek is nevezik. Különleges panoráma jellemzi, két gyönyörű tóval büszkélkedhet. Utóbbiak valójában a tenger részei, további érdekességük, hogy az egyik sós, míg a másik édesvízzel rendelkezik. A sziget a nyugalomra vágyók ideális úti célja, ahol lehetőség van hegymászásra és biciklitúrákra is.

Lastovo-sziget

Lastovo Korčulától 13 kilométerre délre, számos kis szigetecske között fekszik. Utóbbiakkal együtt természetvédelmi területnek számít. Lastovo Korčula mellett az Adria egyik legerdősebb szigete, ahol számos középkori kőtemplomot és kápolnát tekinthetsz meg. Az azonos nevű Lastovo települést gótikus, reneszánsz, valamint barokk épületek jellemzik, a díszített kémények is érdekes látnivalók. A sziget híres, kiváló minőségű bora a Maraština.  Korčula-szigeti látnivalók

Gyönyörű kilátóhelyek

Korčula szigetén található Európa egyik leghíresebb őskori barlanglakása, a Vela Spila, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Vela Luka-öbölre. Ugyancsak pazar panoráma jellemzi a Hum-dombon álló Fortecát, mely egy 19. századból származó osztrák–magyar erőd volt.

Fedezd fel a sziget legfőbb látnivalóit!

Érdekesség, hogy Korčulában, az óváros körül még megtalálható az eredeti városfal, valamint annak több bástyája. Emiatt „mini Dubrovnik” néven is emlegetik.

Szent Márk-katedrális

A gyönyörű sziget egyik fő látnivalója és legnagyobb épülete a gótikus-reneszánsz Szent Márk-katedrális. A nevezetesség Korčula óvárosában, a Fő téren található. Bár 1301-től építették, csak a 15. századra készült el. A templom szép szobrainak és az olasz festő, Tintoretto oltárképének köszönhetően Korčula egyik szimbóluma.

Marco Polo szülőháza

A helyiek szerint a híres velencei kereskedő, utazó és író, Marco Polo Korčula szigetén született. Ha itt jársz, Korčula városában meg is tekintheted feltételezett szülőházának maradványait. Az épület három szintből és egy kilátóból áll, a helyen Marco Polóról, valamint felfedezéseiről szóló fényképeket, térképeket láthatsz. A torony legfelsőbb szintjéről gyönyörű kilátás nyílik. Innen nemcsak Korčulát, hanem a környező szigeteket is megcsodálhatod.

Hagyományok és események Korčula-szigeten

Amennyiben Korčulára látogatsz, feltétlenül nézd meg a sziget hagyományos játékát, a Moreškát. Az eredetileg spanyol vagy arab táncjáték érdekessége, hogy a középkorban szinte az összes mediterrán országban űzték. Napjainkban viszont Korčula az egyetlen hely a világon, ahol még mindig megtekinthető, ráadásul valódi kardokkal mutatják be. A Moreška mellett más, karddal vívott táncjátékokat is láthatsz, ilyen a Moštra vagy a Kumpanjija. Programok Korčula-szigeten

Korčula-sziget gasztronómiája

A csodálatos sziget konyhájában kiemelkedő szerepet töltenek be a halak, a tenger gyümölcsei, a zöldségek és a gyümölcsök. A helyiek szívesen használják az olívaolajat, valamint a friss zöld fűszereket, számos zöldségköret közül lehet választani. A saláták is rendkívül népszerű fogások, ízletes sajt-, polip- és halsaláták várják a látogatókat. A halat, illetve az olyan húsféléket, mint a bárány vagy a szárnyasok általában grillezve készítik, de mindig változatos ízesítéssel. Ha szereted az édességeket, különösen ajánljuk a klašuni-t, mely egy mandulával töltött sütemény vagy a krokan-t. Utóbbi tulajdonképpen őrölt mandula megpirítva, cukorral. A hrostule, azaz az olajban sült fánk és a kotonjata, vagyis a birsalmasajt szintén kedvelt finomságok. A helyiek desszertként a fügét vagy a saját maguk által termelt idénygyümölcsöket is szívesen fogyasztják.

Legnépszerűbb borok

A kitűnő minőségű Grk nevű fehérbort Lumbarda falujában készítik. Emellett Dalmácia büszkesége, a Pošip Korčula legismertebb szőlő- és borfajtája. Nemcsak Horvátországban, hanem nemzetközi versenyeken is számos díjat nyert. A száraz fehérbor színe arany, gyümölcsös illat és íz jellemzi. Horvátország legfinomabb borai között még mindig élen jár a Pelješac-félsziget vörösbora, a Plavac, mely Korčula szigetén is megtalálható.

A fenti cikk ismertette the best things to do in Korčula. Ha ezt a festői szigetet választod, a számos programlehetőség mellett nagyszerű ételek és Horvátország legjobb borai várnak.