A lenyűgöző város az Orjen és a Lovćen hegyek lábainál, a Kotori-öbölben helyezkedik el. Építészeti értékeinek, műemlékeinek köszönhetően nemcsak a régióban, de európai viszonylatban is egyedülállónak számít.Kotori programok? Most bemutatjuk, milyen változatos programlehetőségek várnak, ha ezt az üdülőhelyet választod.Kotori Programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Programok Kotoron: kiváló strandok

Mivel sziklás területen járunk, a város fürdőzőhelyei a hegyek lábainál találhatóak. Az öböl strandjait a hegyi patakok táplálják, melynek köszönhetően itt jóval hidegebb a víz a nyílt tengerhez képest. A Kotor közelében található Orahovac strandot a környezete teszi igazán különlegessé, ugyanis buja, mediterrán növényzet veszi körül. A kavicsos strand 1000 méter hosszú, így mindig találhatsz szabad helyet. Tivat Plavi Horizonti nevű strandja szintén kiváló választás. A Kék zászló minősítéssel rendelkező fürdőzőhely partját aranyszínű homok borítja, meglátogatását kisgyermekes családok számára is ajánljuk. Ha szeretsz sznorkelezni, kristálytiszta vizében számos különleges halat láthatsz.

Látnivalók Kotoron: hív a természet!

Lovćen Nemzeti Park

A gyönyörű park a mediterrán és a szárazföldi klíma határán található. A 900 km2-nyi területen többek között 200 madárfajt és 85-féle lepkét tekinthetsz meg. Továbbá Montenegró gazdag növényvilágának 1300 faja képviselteti itt magát. Az állat- és növényvilágon kívül számos kulturális, valamint történelmi jelentőségű építményt is felfedezhetsz a parkban. Ilyen II. Petar Petrović-Njegoš mauzóleuma, azaz lenyűgöző síremléke, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik. Ő volt az ország első érseke, aki Montenegrót független állammá tette, és az egyik legkiválóbb szerb költőnek is tartják. A mauzóleumban megcsodálhatod az Il Petar Petrovicsot ábrázoló kőszobrot, valamint az azt körülvevő nagy köveket. Utóbbiak Montenegró történelmét és kultúráját mutatják be. A nemzeti park területén több, táblákkal jól ellátott gyalogos ösvény segíti a tájékozódást.

A Kotori-öböl szigetei

Érdemes elhajózni a Kotori-öböl közepén található két aprócska szigethez. Az egyik a Gospa od Škrpjela, vagyis a Szirti Madonna nevű mesterséges sziget, melyen egy templom áll. Utóbbihoz egy múzeum és ajándékbolt is tartozik. A másik sziget a Sveti Đorđe, azaz a Szent György nevet viseli. Itt a Szent György-kolostor mellett egy régi temető is van. latnivalok Kotoron

Kotori programok: fedezd fel a város látnivalóit!

Kotor óvárosát az egész mediterrán térség legjobban megőrzött, fallal körülvett városának tartják. A 20 méter magas falak ugyanis több mint ezer éve épültek. Ha itt jársz, fedezd fel a szűk sikátorokat, valamint a hangulatos, macskaköves utcácskákat. Kotor lenyűgöző épületekkel rendelkezik, az alábbi templomok és további érdekes helyek meglátogatását különösen ajánljuk.

Fegyver tér

A városnak három régi bejárata van, melyek közül az egyik a Tengeri Kapu, azaz a Főkapu. Ezen belépve juthatsz a Fegyver térre, a város legnagyobb terére. Nevét onnan kapta, hogy a középkorban, a velenceiek idején a kereskedők itt árulták a kiváló minőségű, értékes fegyvereket. Utóbbiak javításának szintén ez volt a helyszíne. A teret a város olyan szimbolikus épületei veszik körbe, mint az Óratorony, a Napóleon Színház vagy a Rektori Palota. Szépségét velencei épületek fokozzák, melyek aljában hangulatos kávézók és éttermek csábítják a látogatókat. latnivalok Kotoron

Szent János erőd

Kövesd az óvárosban a jelzőtáblákat, melyek az erődhöz vezető útvonalat mutatják. Bár több mint 1000 lépcsőfok vezet felfelé, a középkor építészetének egyik remekművéhez, a fentről eléd táruló kilátás minden fáradozást megér. A 260 méter magasságban álló erőd építészetét több kultúra – a bizánci, velencei – is befolyásolta.

Szent Trifun-katedrális

Az óváros szívében található római katolikus Szent Trifun-katedrális az 1100-as években épült. A térség legnagyobb és legszebb épülete, a román stílusú építészet remek példája. Érdekesség, hogy az ásatások során felfedezték itt egy korábbi, 9. századi templom alapjait is. A mostani épületet a város védőszentjéről nevezték el, ahogyan azt a teret szintén, ahol a templom áll. Belépőjeggyel a belsejét is megcsodálhatod. A templom legfőbb látnivalói közé tartoznak a korinthoszi oszlopok, valamint a 14. századból származó főoltár feletti oltárszekrény.

Szent Lukács-templom

Az aprócska bizánci-román templom a 12. században épült. Ez az óváros egyetlen olyan épülete, mely valamennyi földrengést sértetlenül át tudta vészelni. A templom katolikus és ortodox oltárai kiváló bizonyítékai a régióra jellemző vallási toleranciának.

Szent Miklós-templom

A Szent Lukács téren található Kotor legfontosabb ortodox temploma, melyet jellegzetes fekete kupoláiról könnyen felismerhetsz. Míg a város templomainak többsége több száz éves, addig a Szent Miklós-templom csak a 20. század legelején épült. Megtekintheted benne az ikonok, vagyis szentképek gazdag gyűjteményét, míg a kis múzeumban jobban megismerheted a közösség kultúrtörténetét.

Montenegró Tengerészeti Múzeuma

A múzeumnak egy barokk palota ad otthont, mely az 1900-as években a Grgurina család tulajdonában állt. Az épületben a „Boka Marine” szövetség által talált tárgyaknak a gyűjteménye látható. Továbbá megismerkedhetsz Montenegró belföldi hajózásával, és tengeri kereskedelmének történelmébe is betekintést nyerhetsz.

Hagyományok és események Kotoron

Az olyan nyári rendezvényeket, mint a Bokeljska Noć vagy a Nyári Karnevál több ezer turista látogatja. Utóbbinál színes álarcot és ruhát öltenek az emberek, majd ebben vonulnak végig a városon, hogy végül a part mentén elűzzék a „gonoszt”.

Éjszakai élet

Ha szeretsz szórakozni, Kotor kiváló úti cél. Az óvárosban számos pub van, néhány kiváló night clubot is találsz. Utóbbiak közül remek választás a Maximus, melynek megnyitásával ismét a montenegrói partvidék éjszakai életének a középpontjába került Kotor. A szórakozóhely tekintélyes méretekkel rendelkezik, ugyanis több mint 4000 ember befogadására képes.

Kotor gasztronómiája

A montenegrói konyhára jellemző, hogy főleg az olaszok, valamint a közeli mediterrán országok inspirálták. Az egyik legjobb étterem a városban a Galion, mely Kotor déli végén található. Különlegessége, hogy egy visszaforduló „földnyelv” végén van, így a teraszáról lenyűgöző kilátás nyílik az óvárosra és a kikötőre. Ha Kotorba látogatsz, a helyi borok közül a Vranac-ot vagy a Pro Corde-t mindenképpen érdemes megkóstolni.

Az óvárosi piac

A kicsi, de felkapott piacot könnyű megtalálni, ugyanis a városfalakon kívül helyezkedik el. Friss termékekből rendkívül széles a választék, többek között zöldséget, gyümölcsöt, húst, halat, sajtot, fűszert, olajbogyót és bort is vehetsz. Mivel a piac rendkívül kedvelt, érdemes még a reggeli órákban, minél korábban meglátogatni.

Cikkünkben Kotor kihagyhatatlan programlehetőségei közül válogattunk. Ha itt kötsz ki, fedezd fel történelmi emlékekben gazdag óvárosát, ahol pezsgő éjszakai élet és ízletes helyi ételek is várnak.