Pula az Isztriai-félsziget legnépesebb városa, mely évről évre turisták ezreit vonzza. A környék varázsa nem csak a gyönyörű strandokra korlátozódik. Kedvednek megfelelően választhatsz elfoglaltságot, egész napos túrákat. Kultúrális, történelmi, természet és sportkedvelő programokon vehetsz részt. Legjobb programok Pulában?Tedd emlékezetessé az utazást és tervezz előre! Pulai programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Pulai programok: történelmi gyöngyszem

Pula igen hosszú múlttal rendelkezik, pontosan ezért kedvelt állomása a történelem szerelmeseinek. A környéken már több mint 1 millió éve éltek emberek. Maga a város nagyjából háromezer éves hagyományokkal rendelkezik. Történelme során ugyan sok kéz alatt megfordult, de ennek ellenére is sikeresen meg tudta őrizni főbb műemlékeit, melyek az ókori Rómából maradtak vissza. Mindenképp érdemes legalább egy délelőttöt rászánni, hogy megcsodáld a főbb építészeti remekműveket.

Amfiteátrum

Ez a turisták által a leglátogatottabb történelmi monumentum. Az egyik legjobb állapotban megőrzött ókori műemlék Horvátországban. Időszámításunk előtt 27-14 között épült. Fénykorában 23 ezer néző befogadására volt alkalmas. A középkorban a lakosok rengeteg követ elloptak a város házainak építéséhez, de szerencsére az épület szerkezetében ne tettek kárt. Ma a 6. legnagyobb fennmaradt római aréna. Elsősorban gladiátor viadalokat rendeztek, de harcászati, vadászati bemutatók és nyilvános törvénykezések helyszíne is volt. A középkorban lovagi játékokat és vásárokat tartottak. Ma sok sporteseménynek, film fesztiválnak, kulturális és zenei előadásnak ad otthont. Az egyik fő attrakció a Pulai Gladiátor Napok nevű rendezvény. Az amfiteátrum pincéje is megér egy látogatást, itt egykoron a gladiátorok vártak a küzdelemre, most azonban kiállítási térként működik. látnivalók Pulában

Sergius diadalív (Aranykapu)

A gazdag pulai Sergius család három testvérének tiszteletére emelték i.e. 27-ben, ezzel jelképezve a Római Birodalomban betöltött fontos szerepüket. A diadalív eredetileg részét képezte a városfalnak, melyet sajnos a 19. században közlekedési szempontok miatt le kellett bontani.

Augustus-templom

A római kori főtéren, másnéven a Fórumon áll a templom. Pula fénykorát Augusztus császár uralkodásának ideje alatt élte. Ezzel az épülettel tisztelegtek a császár előtt, melyet a római Mars-templom mintájára készítettek. A rómaiakat követő évszázadokban több funkcióváltáson is átesett: egy időben katolikus templomként szolgált, de csűrként is használták. Ma múzeumként működik.

Az ikerkapu / Porta Gemina

A kettős kapu a második századból való. Egykoron a városfal részét képezte, mely összesen 10 kapuval rendelkezett. Kora ellenére remek állapotban van és nem messze található a város legrégebbi kapujától, ami Herkulesről lett elnevezve. A Herkules-kapu két torony között bújik meg és névadója Pula védőistene volt.

Látnivalók Pulában: fedezd fel a félsziget csodáit!

Nemcsak történelmileg bővelkedik a város a látnivalókban. Földrajzi adottságai legalább annyi érdeklődőt vonzanak évente. A város 7 domb között húzódik meg, egy jól védett széles öböl és kikötő tartozik hozzá. Tökéletes kiindulópont, hogy felfedezzük az Adriai tengeren található kisebb szigeteket és városokat. Ugyanakkor nagyszerű lehetőségek vannak Pula és környéke megismerésére is. Az itt megemlített tevékenységek, túrák a turisták legkedveltebb formái a természeti kincsek felfedezésére. Akár szárazföldön, akár vízen.

Kajak

Ez a fajta vízisport igen kedvelt Pula környékének nyugodt vizein. Több különböző kajak-túra közül lehet választani, de bármelyik mellett is döntesz az biztos, hogy csodálatos emlékekkel gazdagodsz. Rengeteg rejtett kincs, barlang található az Isztriai- félsziget eldugott részein, melyeket a szárazföldről nem láthatunk.

Biciklire fel!

A biciklitúra az egyik legjobb formája a szárazföld kincseinek felfedezésére a térségben. Sok természetvédelmi terület van, ilyen például a Kamenjak-félsziget. Ezeket a helyeket érdemes biciklivel körbejárni, hogy minél több részt láthass. Az út végén pedig lehetőség van a felfrissülésre egy kellemes borkóstoló formájában, ugyanis út közben több pincészet is akad.

Naplemente

A verudelai naplemente lélegzetelállító és a turisták szerencséjére a helybeliek jól tudják, hogyan tehetnék ezt a pillanatot még emlékezetesebbé. Rendelkezésre állnak különböző kajaktúrák, de egy romantikus vacsora is kitűnő választás. Egy nem hétköznapi lehetőség azonban az állva evezés szörfdeszkán. Ez a nagyjából 2 órás program az egyik legkülönlegesebb formája a naplemente megcsodálásának.

Programok Pulában: gyermekeknek is tökéletes

Adrenalin park

Ha élvezed az aktív pihenést akkor ez a park lesz az egyik kedvenced. Több mint 30 szórakoztató program közül válogathatsz. Vannak különféle akadályok, sziklamászás, függő hidak és még négy zip (cipzár) vonal is. A gyerekek imádják, de akár barátokkal vagy pároddal is részt vehetsz az izgalmas tevékenységeken. Az egész napos kaland után érdemes egy kellemes sétát tenni a Lungomáre sétányon. Szerencsére a Valsaline beach pont ennek az útnak a végén található, így akár megmártózhatunk a vízben is.

Akvárium

Csupán 3 kilométerre Pula belvárosától a Verudela-erődben kialakított akvárium az egyik legjobb családi program az erre járóknak. A kisgyerekek kedvence. A látogatók az Adriai-tenger élővilágába nyerhetnek betekintést és nagyjából 200 fajta állatot lehet szemügyre venni. A belépőjegy a felnőtteknek 100 kuna, 7-17 éves kor közöttieknek 70 kuna, 3-7 éveseknek 50 kuna. programok Pulában

Gasztronómia és fesztiválok

Gasztronómia

Horvátország konyháját nem lehet egy kategóriába besorolni, mivel történelme, valamint földrajzi fekvése miatt a különböző régiók más ízeket és elkészítési módokat használnak. Az Isztriai-félsziget tengerpari fekvése miatt inkább a mediterrán konyhára emlékeztet. Tipikusak a halételek, hallevesek melyet szívesen kísérnek dalmáti vörösborral.
Az egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő étterem a Konoba Batelina, Pula belvárosától 5 kilométerre. Mindig friss és kifogástalan minőségű tenger gyümölcseivel várja a turistákat.
A pizza és tészta kedvelők sem maradnak éhesek, hiszen a TiVoli étterem a belvárosban igazi olasz ízekkel vár szeretettel mindenkit. A kiszolgálás gyors és kifogástalan. A glutén érzékenyek is bőven találnak az étlapon kedvükre valót. What to do in Pula
Az édesszájú látogatóknak mindenképp be kell térniük a Pulacinka nevű palacsintázóba. Izgalmas elfoglaltság a hozzávalókat kiválogatni, így a végeredmény is tökéletes. Nem csak az ízlelőbimbókat kápráztatja el, de még a látvány is egyedülálló. Csupán pár percre helyezkedik el az amfiteátrumtól és árban is megfelelő.

Fesztiválok

Film Fesztivál az Arénában

Horvátország legrégebbi film fesztiválja stílusosan az egyik legrégebbi épületben, az Amfiteátrumban kerül megrendezésre minden nyáron. Nem csupán kellemes elfoglaltság, hanem fontos nemzeti esemény is. Az összes abban az évben elkészített kisfilmet levetítik majd értékelik. A fesztivál végén pedig kiosztják az Arany Aréna nevű nemzeti filmipari díjakat.

Outlook Fesztivál

Az egyik leglátogatottabb pulai zenei fesztivál. A house, drum&bass és dubstep kedvelőinek ez lesz a kedvence! Az előadók nem csak a színpadon lépnek fel, a fesztivál speciális hajópartikkal is készült, amin egyedülálló módon élvezhetjük mind a tenger, mind a zene hullámait.

Az alábbi cikkben megismerkedhettél pár kihagyhatatlan programmal Pula és környékén. Mint azt láthatod, az Isztriai-félsziget tele van számtalan kalanddal. Tökéletes a kalandozni vágyóknak. Fedezd fel te is!