Tortola a Brit Virgin-szigetek legforgalmasabb szigete, és telis-tele van élettel. Számtalan kincset rejt magában, kezdve a természeti szépségekkel, a pompás tengerpartokon át, az ízletes ételekig. Bármit is terveznék utunk során, unatkozni nem fogunk. A következőkben bemutatunk pár izgalmas helyet, amit érdemes megismerni, ha a következő úti célunk Tortola. Programok Tortolán

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Tortolai programok: a legszebb strandok

A Brit Virgin-szigetek méltán híresek strandjaikról. Ez Tortolára is igaz. A sziget bővelkedik pompás tengerpartokban, melyek között találunk nyugodtabbakat és olyanokat is, ahol pörög az élet. Ha belefér az időnkbe, iktassunk be egy pihenőnapot és élvezzük az édes semmittevést.

Smuggler’s Cove

A Smuggler’s Cove Tortola keleti végén fekszik. Ezt tartják a sziget egyik legszebb strandjának. Eléggé félreeső helyen van, így megközelíteni legegyszerűbben gyalog vagy hajóval tudjuk. Szinte sosincs nagy tömeg, ezért nyugodt és festői a part.

Cane Garden Bay

A Cane Garden Bay Tortola leghíresebb és legkeresettebb strandja. Egy gyönyörű öbölben fekszik, a partot tiszta, fehér homok borítja. Pörgős, de mégis családbarát, és van jó pár étterem is. Meseszép a naplemente, éjszakánként pedig a környék bárjai megtelnek élettel. Kötelező látnivaló mindenkinek, aki Tortolára utazik.

Josiah’s Bay

A Josiah’s Bay a sziget északi oldalán fekszik. Az öböl egy farmhoz tartozik, ezért gyakran találkozhatunk napozó tehenekkel a közelben. A helyi szörfösök egyik kedvenc strandja, mivel kevesebben ismerik, és sosincs nagy tömeg.

Long Bay

A Long Bay, ahogy a neve is utal rá, egy hosszú, másfél kilométeres partszakasz, Tortola keleti oldalán. Két része van, a Long Bay East (Beef -sziget felől) és a Long Bay West (Tortola felől). A keleti szakaszon, gyönyörű a táj, békés a tenger, és a helyiek kedvenc strandja. A nyugati rész szintén nagyon szép, egy homokos sétány vezet rajta végig, ami tökéletes egy romantikus sétához. látnivalók Tortolán

Szigetek és kirándulási lehetőségek

A legtöbb embernek Tortoláról a csodaszép partok jutnak eszébe. De a sziget valójában ennél sokkal több. Elképesztő szigetek veszik körül, és kiváló túraútvonalak vannak. Lássunk közülük néhányat.

Az Indians

Az Indians egy kisebb szigetcsoport Tortolától körül-belül hét kilométerre, a Pelican-szigettől nyugatra. Lényegében négy sziklaorom alkotja. Körül-belül harminc méter magasak, és tizenöt méterre magasodnak a víz fölé. Az Indians az egyik legnépszerűbb búvárhely a Brit-Virgin-szigeteken. Nagyon különleges és izgalmas tengeri élet van, a víz felszínhez egészen közel. Van egy vízalatti barlang, amiben zátonyhalak (reef fish) élnek és néha odaköltözik néhány homár is.

A Caves

A Caves a Norman -szigetnél található, a Privateer Bayen. A barlangot mindenkinek látnia kell, aki Tortolára látogat. Falát mindenféle színes tengeri csodák borítják. Az úszás és a búvárkodás is felemelő élmény. A főszezonban gyakran tömeg van, délelőtt tíz és délután négy óra között. Ha szeretnénk ezt elkerülni, érdemes minél korábban érkezni.

Salt -sziget

A Salt -sziget Tortolától délre található, a Peter -sziget és a Cooper -sziget között. A szigeten van egy természetes sólepárló, ahol pár évvel ezelőtt a helyiek még gyűjtötték a sót. Itt vannak a Rhone nevű hajó roncsai is, ezért a sziget nagyon kedvelt búvárhely. A Rhone egy brit királyi gőzhajó volt, ami 1867-ben, egy hurrikán során süllyedt el. A hajó szinte teljes egészében meggmaradt a tenger alatt. Tortolai programok

Sage Mountain

A Sage Mountain a Brit Virgin-szigetek legrégebbi nemzeti parkja és Tortola legmagasabb pontja. Több túraútvonal vezet a kilátó pontig. Van egy meredekebb út, egy mahagóni erdőn keresztül, illetve egy könnyebb túra az óriás fügefáig. Ezek a nemzeti park bejáratától indulnak. Ha az oldalsó útvonalakat választhatjuk, azok is elég változatosak. Többnyire könnyűek, kivéve a déli oldalt, ami helyenként sziklás és csúszós. Természetjáróknak kötelező program.

Bat Cave

A Bat Cave a Brewer’s Baynél található. Kevésbé ismert kirándulóhely, ugyanis eléggé eldugott helyen van. Egy zöld lépcső vezet fel arra a dombra, aminek a végén ez a hatalmas, üreges szikla ül. A Bat Cave-től nagyjából fél kilométerre van egy árnyékos kilátó is, a Shark Bay. Innen csodálatos a panoráma az öbölre.

További látnivalók Tortolán

Tortolának gazdag történelme van. Jó pár létesítmény van a szigeten, melyek a régmúlt idők előtt tisztelegnek. Mutatunk ezek közül is néhányat.

Mount Healthy Windmill

A Mount Healthy nemzeti parkot 1983-ban alapították. A tizennyolcadik században cukornád betakarítás és feldolgozás folyt itt. Ennek az emlékét őrzik a régi szélmalom sértetlen maradványai, illetve a forralóház, a járgányos malom (animal mill) és a szeszfőzde romjai.

Her Majesty’s Prison Museum

A Her Majesty’s Prison Museum 2016-ban nyitotta meg kapuit. A kiállításon fotók, ismertetők és különböző installációk által ismerhetjük meg a bűncselekmények, a társadalmi lázadások és a börtönök izgalmas világát. A belépő öt dollár.

Callwood Rum Distillery

A Callwood Rum Distillery a Karib-térség legrégebbi rumüzeme, ahol négyszáz éve főzik az Arundel rumot. A főzdéhez egy régi kőépületben található lepárló és egy cukornád ültetvény tartozik. A látogatóknak lehetőségük van rumkóstolásra, típusonként mindössze egy dollárért. Négyféle ital közül választhatunk. Van náluk fehér, négyéves, tízéves és fűszeres rum. Igazi zarándokhely azoknak, akik szeretik az italkülönlegességeket.

Road Town, Main Street

A Main Street Road Town bevásárló negyede. Az utcán végig sétálva rengetegféle üzletbe nézhetünk be. Vannak szuveníresek, fűszeresek, borboltok, régiségek, kézműves ékszerek, és helyi művészeti produktumok. De ha nem szeretnénk vásárolgatni, a Main Street az otthona több történelmi nevezetességnek is. Itt van a Britannic Hall, a Virgin -sziget Folk Museum, a Szent György anglikán templom és egy többszáz éves postahivatali épület is. Tortolai látnivalók

Hagyományok és események

Fesztiválok és ünnepek Tortolán

A sziget legnagyobb zenei eseménye a BVI Music Festival , amit minden évben, május végén rendeznek meg. Ezen a háromnapos rendezvényen a Cane Garden Bay zenétől lesz hangos, és homokos partjai táncparketté válnak. Ez a világ legnagyobb calypso-, reggae-, fungi- és jazz zenei seregszemléje. A Brit Virgin-szigetek egyik legnagyobb ünnepe pedig a BVI Emancipation Celebration . A megemlékezést nyár közepén tartják, amikor is vásárral, zenével, parádékkal, gospel-játékokkal és népi bemutatókkal ünneplik a felszabadulást.

Gasztronómia

Ha kifejezetten Tortola saját ízeit akarjuk megismerni, keressük fel a sziget tradícionális helyeit. Ezekben az éttermekben többszáz éves indián receptekkel dolgoznak. Számos autentikus ételt kóstolhatunk meg. Az egyik ilyen különlegesség a roti, ami egy laposkenyér (flatbread), hússal töltve. Ez a helyi street food. A sziget egyik leghíresebb zöldsége az okra, és különböző gyümölcsös desszerteket is találunk az éttermek kínálataiban. Nagyon sokféle halételük van. Az egyik az ’Old wife’, ami egy ízletes halfilé, zöldségekkel és gyümölcsökkel készítve. De ehetünk halas palacsintát, cápát, sügért, wahoo-t, mahi-mahit, tonhalat, sütve, főzve vagy levesbe. Az italok közül a fekete, és a Bush tea a legnépszerűbb, az utóbbit, a szigeten kívül máshol nem igazán lehet kapni. Az alkoholos italok közül a rum a sziget sajátja, melyek közül a Pusser és Cruzan a leghíresebb. Rengetegféle koktélt ihatunk, melyeket legtöbbször a helyi gyümölcsök levéből készítenek. Tortolai programok

BVI Food Fete

Tortola legnagyobb gasztronómiai eseménye a BVI Food Fete. Ez az egyhónapos eseménysorozat minden év novemberében kerül megrendezésre. Ilyenkor a látogatók megismerhetik a nemzetközi konyhaművészeteket és a Brit-Virgin-szigetek egyedi ízeit. Több rendezvényből áll, melyeket más-más szigeteken tartanak (Taste of Tortola, Taste of Virgin Gorda, Cooper -sziget Rum Festival, Anegada Lobster Festival). Továbbá van jó pár kiemelkedő étterem is a környéken. Ha valami „kalózosra” vágyunk, menjünk a Norman -sziget-i William Thornton’s úszó étterembe. A Brit Virgin-szigetek igazi klasszikusa a Pusser’s at Marina Cay ínycsiklandozó ételekkel és autentikus rumokkal várja a tengerészeket. A Cooper -sziget Beach Club pedig egy szabadtéri étterem, ahol a vacsora mellett az öbölre nyíló pazar kilátást is élvezhetjük.
Homokos tengerpartok, zöld hegyek, jachtokkal teli kikötők és óriási hangulat. Ez Tortola, ahol a múlt és a jelen keveredik. Nem véletlen, hogy a sziget évek óta vonzza látogatók ezreit. Ha szeretnénk egy élménydús tengeri nyaralást, akkor irány Tortola!