Csodálatos indulási hely vagy végcél lehet a Kvarner-öbölben hajózók számára Opatija, ez a békebeli hangulatot árasztó üdülőhely. Klimatikus gyógyhely, ahol télen-nyáron kellemes az éghajlat. Horvátország egyik legelőkelőbb városa, melynek látványa is lenyűgöző. Az itt eltöltött idő arisztokratikus elit világba röpíti a látogatót. A gyönyörű növényzetben emelkedő patinás épületekkel rendelkező Abbáziát a horvát Monte Carlóként, vagy az Adria Nizzájaként is emlegetik. Nem véletlen!Opatijai programok

A cikkben az alábbiakról olvashatsz:

Opatija, a hajósok elegáns, történelmi hangulatú úti célja

Opatija, amely az Opatija Riviéra fővárosa, földrajzi szempontból ugyan az Isztriai-félszigeten helyezkedik el, hajózási szempontból a Kvarner-öbölhöz sorolják. Az Ucka-csúcs megvédi a települést a téli hideg szelektől, a tenger viszont melegíti a keskeny partvidék levegőjét. Ez a szép, harmonikus város egy dombra épült, ami szép kilátást tesz lehetővé a környékre. A tenger felől közelítve csodás látványt nyújt a tenger szerelmesei számára.

Az opatijai turizmus igazán nagy hagyományokkal rendelkezik. A kezdetek 1844-re nyúlnak vissza, amikor megépült a villa Angolina, az első panzió, és a legelső szálloda Horvátországban, a Hotel Kvarner. Aztán sorra épültek a szanatóriumok, fürdőhelyek és sétányok. Az egykori nyugodt kis halászfaluból nagyvilági fürdőhely alakult ki. A városnak nagy kiterjedésű, csodálatos és a térségben egyedi virágokkal rendelkező parkjai vannak. Az egykori pompás villák közé modern szállodák épültek. Ezek az új építmények a parkok szépségében semmilyen csorbát nem ejtenek.

A parton egy sétány épült, a Lungomare. 12 km hosszúságban húzódik Voloskótól Lovranig. A sétány mentén díszkertek vannak. Csodás villái, elegáns szállodasora a legmagasabb igényeket kielégítő turisztikai kínálattal várja a látogatókat. Mindez pompás természeti környezettel, kellemes mikroklímával, színvonalas és gazdag kulturális- és szórakoztató programokkal párosul.

Látnivalók Opatija-ban:fedezd fel a város nevezetességeit!

A bécsi stílusú épületek között sétálva az opatijai utcákon, márvány csillagokat láthatunk, melyek a horvát hírességek nevét viselik.

Opatija fő látnivalóit a település közepén, a Hotel Imperiallal szemben nyíló park, a Villa Angiolina parkja körül találjuk. Itt számos egzotikus növényfajtát csodálhatunk meg, mint a bambuszt, az eukaliptusz- és mamutfenyőket, a kaméliákat, a citrusféléket és az óriási magnóliát. A Sveta Marija plébániatemplom fából készült kupolájával és gyönyörű üvegablakaival nyújt impozáns látványt. A park ékköve egy cukrászdából átalakított pavilon, amelyben festményekkel berendezett kiállító terem található.

A Lungomare parti sétány gyönyörű látványt ígér, ennek mentén helyezkednek el Opatija legpatinásabb épületei. Éttermek, kávézók, parkok, kis öblök kísérnek utunkon. Az Adria talán legszebb sétánya ez.
Az Üdvözlet a tengernek című szobor egy sziklán áll a tengerparton. A kedves kis bronz alkotás egy lányt ábrázol, aki sirályt tart a kezében. 1956-os elkészülte óta Opatija szimbólumának számít.

Az Angyali üdvözlet templom jellegzetes, zöld kupolás, egész Abbáziából látható neoromán stílusban épült templom. A Szent Jakab templom Opatija legrégebbi épülete 1420-ból. Látnivalók Opatija-ban

Opatijai programok: látogass el a Riviéra többi részére!

Volosko egy idillikus, barátságos kis halászfalu (közigazgatásilag Opatija része) Opatija központjától mindössze 2 km-re, északi irányba. Érdemes ide elgyalogolni a sétányon, ha egy csendes, idillikus kis helyre vágyunk, ahol öreg kis utcák, szűk sikátorok, öreg kőházak vannak. Mintha visszamennénk pár száz évet az időben, egy kifejezetten romantikus, hangulatos hely. Volosko kikötője is szép. Nagy a kontraszt a zajos és nagy Opatijával.

Opatijánál időzve érdemes az egész környéket felfedezni. A Lungomare-n végigsétálhatjuk a Riviéra további településeit, de érdemes törülközőt is magunkkal vinni, mert nagyon szép tengerpartokkal várnak ezek a picinyke városok. A sétányon egyébként sok pad található, amelyeken megpihenhetünk és közben nézelődhetünk is.

Icici és a babér-és vadgesztenyeligetekkel büszkélkedő Ika után elérünk Lovranba, a babérvárosba. Masszív városkapun át jutunk a pici óvárosba. Itt a hangulatosan kanyargó utcácskákban szép bejáratokat, egyedi homlokzatokat fedezhetünk fel. Lovran több gyalogtúra kiindulópontja is lehet az Ucka hegyre. Aztán további 2 km Medveja. A hatalmas üdülőterület mintegy 2 km hosszan több hangulatos öblöt foglal magában.

Szórakozás, sport és strandolás Opatija-ban és környékén

Opatijában rengeteg étterem, kávézó ad lehetőséget megpihenni, egy jót enni, vagy csak gyönyörködni a kilátásban. Esténként a szállodákban táncteraszokat találhatunk, a bárokban, diszkókban akár hajnalig is rophatjuk. Két kaszinó is van a városban. Egész évben számos rendezvény, fesztivál biztosítja a különleges hangulatot és a különböző zenei- és kulturális élményeket.

Az Ucka-hegy lábánál a Lovran és Opatija feletti területen terem a zamatos gesztenye, a lovrani marun. A világ legjobb minőségű fajtái közé sorolják. A leggyakrabban sült gesztenye formájában fogyasztják. Októberben a Marunada, azaz a híres gesztenye-rendezvény idején minden a gesztenyéről szól. Az utcákon lépten nyomon sültgesztenyét árulnak, az éttermekben pedig gesztenyéből készült sós és édes specialitásokat, többek között levest is készítenek.

A másik ínyencség errefelé a szarvasgomba. A fehér szarvasgomba például csak itt és Olaszország egy kis részén terem meg. Programok Opatija-ban

Sportok, aktív programok

Opatija strandjai a városi sétány előtt terülnek el. A legnépszerűbb a városi avagy a Lido, ezt követi a Kvarner, a Tomasevac és a Miramare. Mindenhol van lehetőség vízi eszközök bérlésére. Opatija strandjai jellemzően vagy apró kavicsosak, vagy betonozottak, sziklásak. Amennyiben Opatija strand-zónája nem lenne megfelelő számunkra a fürdőzéshez, a tengerparti strandok mellett néhány, tengervízzel feltöltött medencében is van erre lehetőség.

A futók és kerékpárosok számára kiváló és gyönyörű terep a Lungomare sétány!

Mivel Opatija a Ucka helységdomboldalában fekszik, így hegyi kirándulást is szervezhetünk. Látogassunk el például Kastavra és nézzük meg Opatiját fentről is.

Opatija a felhőtlen kikapcsolódás paradicsoma. Kellemes séta és kiülős vendéglátóhelyek világa az elegancia bájával fűszerezve. Rendelj a tenger biztosította friss halakból, igyál hozzá egy kiváló Malvaziját és élvezd önfeledten az életet! Aztán szállj vissza a hajóra és hódolj újra szenvedélyednek!