Római romok, látványos strandok, ódon halászkikötők, középkori és reneszánsz építészeti emlékek és érintetlen szépségű szigetek. Ez Közép-Dalmácia, ahol a hajózáshoz a múltba történő időutazás élménye párosul. A tengerparti tájat a Dalmácia és Bosznia-Hercegovina között emelkedő Dinári-hegység 1500 méter magas vonulata teszi vadregényessé.Kastel Gomilica-i programok

A cikkben az alábbiakról olvashatsz:

Kastel Gomilica: a dalmát hajótúrák kedvenc kiindulópontja

Kastel Gomilica egyike a Trogir és Split között húzódó 17 kilométer hosszú Kastelanski-öböl partvonalának. A névadó várkastélyok körül itt valaha hét különálló település volt, amelyek napjainkra teljesen összenőttek. A 7 erőd közül a Gomilica a legimpozánsabb. Valaha a spliti női kolostor birtoka volt. A mai napig kitűnő állapotban megőrzött 25 kőépület a Gomilica nevű szigeten épült fel a 16. század első felében. A települést védelmi erődként hozták létre. A szigetet a szárazfölddel kis mozgatható fahíd kötötte össze. A sziget észak-nyugati részén a kiépített tengerpart 25 méter hosszú, a tenger itt 3 méter mély.

Erőd a városban

Kastel Gomilica, az öbölben legépebben megmaradt erőd tulajdonképpen egy szigetre felhúzott, kőfallal körbevett kis városrész. A szigetet ma egy tízlyukú kőhíd köti össze a szárazfölddel. Az erődben lakásokat alakítottak ki, a szűk sikátorokban lehet rövid sétát tenni. A Damján templom a régió egyik legrégebbike. Az erőd érdekessége egyébként, hogy a Trónok harca című film egyes részeit itt vették fel.

A Marina Kastela több mint négyszáz hajó befogadására alkalmas és a környék egyik legnagyobb charterbázisa. A Közép- és Dél-Dalmáciai hajóstúrák egyik kedvelt kiindulópontja. Létesítményei kulturáltak, elegendő parkolóhelyet és mosdóhelységet találunk. A kikötőtől néhány percnyire van a Getro áruház, amely ideális hely az indulás előtti nagybevásárlásra. Gomilica kastélya 10 perc sétaútra van a kikötőtől, mindenképpen érdemes indulás előtt megtekinteni, ha többre nincs is idő.

A Kastel-öböl

Kastel Stafilic erődje a 16. század elején épült. Érdekessége a Nehaj torony, amely apálykor a szárazföldön áll, dagálykor teljesen körbe öleli a tenger.

Kastel Stari erődjébe egy mozgóhídon keresztül lehet bejutni. A régi erődöt a 15. században felgyújtották, az újat már reneszánsz stílusban építették meg. A Palace szálloda melletti park területe 35000 négyzetméter.

Kastel Lukisicban a Balovan sziklán található a reneszánsz palota két őrtoronnyal. A tornyokban a városmúzeum tekinthető meg.

A Kastel Vitturi masszív bástyatornyokkal határolt épületét gyönyörűen felújították. A kastélyba híd vezet. Az épületben kis múzeum is megtekinthető.

Kastel Sucurac régebbi épületeiben római kori köveket is felfedezhetünk. Az antik romváros, Salone maradványait ugyanis az építkezők felszíni kőbányaként hasznosították. Az erőd a legöregebb az öbölbeliek közül. Az erődtől indul egy turistaút, amely mintegy 700 méteres magasságba, a Szent Luka templomig vezet fel.  Látnivalók Kastel Gomilica-ban

Látnivalók Kastel Gomilica-ban: városok a környéken

Kastel Novi

A településen az 1512-ben emelt, gyönyörű ablak- és erkélydíszű várkastély körüli házsor építészeti ritkaság. Korabeli kőfalai követik az alapul szolgáló parti sziklák töredezéseit. A 16. században épített kápolnák és templomok között, a vakolás nélküli, csukott spalettás házakon és a piac terén érdemes megpihentetni a tekintetet. Hamisítatlanul a múlt század elejének hangulatát idézi. Bejutni a függőhídon keresztül lehet. Az erődben egyházi ruha- és ezüst kiállítás tekinthető meg. Figyelemre méltó még az 1723-ban, barokk stílusban épített Keresztelő Szent János templom. A Cipico-kastély főterén gyümölcsöt, zöldséget és halat árulnak.

Solin

Solin nevezetessége a Salone római kori rommezője. A világ egyik legnagyobb egybefüggően fennmaradt romterülete. Az Archeológiai Múzeumban megtekinthetők az ásatások apróbb leletei. A helységből Split felé haladó, több kilométer hosszú, monumentális vízvezetéket 1880-ban újították fel, és egykor a Jadro-patak vizét vezette Diocletianus spalatói császári palotájába.

Split

Splitben átlagban napi 7 órát süt a nap, nyáron ez a tizenkettőt is eléri. A tengerparton hatalmas kaktuszokban, pálmákban és egyéb trópusi növényekben gyönyörködhetünk. A városnak saját repülőtere, vasúti fővonala és hatalmas, jól felszerelt kikötője van. A félszigeten elterülő várost magas hegyek védik, a szárazföld felől Koznjak és Mosor, a tenger felől a Marjan-hegy.

Split Horvátország második legnagyobb városa. Központi elhelyezkedése, nevezetességei, kulturális értékei és a remek klíma teszik vonzó célponttá. Egy igazi délvidéki város, amely az UNESCO védelme alatt áll. Belvárosában, mely a kikötő mellett helyezkedik el, páratlan történelmi emlék található: az egykori római császár, Diocletianus palotája. A hajóval érkezők könnyen megtalálják, hiszen a kikötő éppen abban az öbölben van, amelynek mélyén a palota is megbújik. A palota maga a belváros, ahol római oszlopsor, egyiptomi szfinx, kora középkori templom és középkori házak láthatók egymás mellett, sőt sokszor egymásba építve. A városban több múzeum is van.

Trogir

Trogir kikötőjét a várost Ciovo szigetével összekötő híd miatt hajóval csak nyugati irányból közelíthetjük meg. Kevés olyan városa van a horvát Adriának, ahol annyi látnivaló, műemlék van olyan kis területen, mint Trogirban. A szigetre épült városban mintha megállt volna az idő. 13-15. századi épületek között sétálgathatunk. Az ötszáz évvel korábbi képét őrző óvárost az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. A legtöbb látnivaló az óváros főtere, a II. János Pál tér körül összpontosul. Főbb látványosságok a 15. századi gótikus Cipiko-palota, Sveti Lovro, a Dalmácia egyik legszebb román stílusú katedrálisa, a 13-14. század fordulóján épült Városháza, a Lucic-palota, a dominikánus kolostor és a Karmerlengo-erőd. Programok Kastel Gomilica-ban

Kastel Gomilica-i programok: kirándulások Kastel Gomilica közelében

A Kastela-öbölnek hosszú tengerpartja van, a terület mégis inkább kirándulásra alkalmas, mint fürdőzésre. A köves partról szép kilátás nyílik a barátságos lejtésű hegyek tövében, pálmák között megbújó fehér házsorokra, köztük karcsú templomtornyokra. A partvonal mögött húzódó, 780 méter magas Kozjak és 1340 méter magas Mosor hegyek lejtőin jól termő olíva-, szőlő- és fügeültetvények vannak.

A Kozjak hegyen található a Bibliai Kert, amely a Bibliában említett növényekkel és szobrokkal van díszítve. A hegy lejtőin terem az őshonos szőlőfajta, a Kastelanski crijenak.

Kastela Stafilic felett található a híres, több mint 1500 éves óriási olívabogyófa. 100 méteres gyökerei vannak, a fatönk körmérete 6 méter, a lombkorona átmérője 22 méter, a fa magassága 10 méter. 1990-ben természeti emlékművé nyilvánították.

Kastel Lukisicnál van a Vitturi Park, egy természeti emlékmű, és itt található egy botanikai kert is, amelyben több mint 1400 őshonos és egzotikus növény és több mint 45 olívabogyófa van.

Programok Splitben

A Spliti-félsziget nyugati csücskében emelkedik a Marjan-hegy, amely kiránduló-, kulturális és szórakoztatóközpont. Árnyat adó fái, virágos sétányai és a hegytetőről nyíló kilátás miatt éjjel-nappal érdemes felkeresni. A hegyre enyhe emelkedésű lépcső vezet fel. Ennek mentén található a Természettudományi Múzeum és egy állatkert is. Egy mélytengeri akvárium van a liget túloldalán, a tengerpart távolabbi csücskében. A hegyen található még egy régészeti múzeum és egy 17. századi palota is. Split szélén található a Sveti Triniti-templom, amely Horvátország egyik legjobb állapotban fennmaradt ókeresztény bazilikája. Kastel Gomilica-i látnivalók

Programok Kastel Gomilica-ban, amiket nem szabad kihagynod

Az öbölben rendezik meg július 1. és augusztus 31. között a Kastela Kulturális Fesztivált, amely kiállításokat, színielőadásokat, koncertet, hagyományőrző előadásokat, sporteseményeket foglal magába.

Kastel Kambelovában rendezik meg a Dalmát Dalok Estjét.

Splitben május 7-dikén ünneplik Szent Domniust, májusban van a Virágbemutató, június végén a 4 napos könnyűzenei fesztivál. A nyári fesztivál július közepe és augusztus közepe között van, július végén kezdődik a dzsesszfesztivál, augusztus közepén pedig a Kreatív Rendetlenség Fesztiválja, és júniustól szeptemberig folyamatosan esti előadások vannak az óvárosban.

Trogirban június közepétől augusztus közepéig nyári zenei fesztivált tartanak, klasszikus és népzenei koncertekkel.

A Kastela-öböl változatos időtöltésre ad lehetőséget. Kellemes séta a történelmi óvárosokban, nagyszerű éttermek a dalmát konyha finomságaival, vízi sportok, kirándulás. Gomilica jól felszerelt kikötője kedvező helyzeténél fogva praktikus kiindulási pont a környék szigeteinek felfedezésére vagy a nagyobb adriai túra megkezdésére. Kastel Gomilica az egyik legjobb választás a tenger szerelmeseinek Közép-Dalmáciában.