Poreč városa egy pezsgő kulturális és turisztikai gyöngyszem. A város telis-tele van világszínvonalú történelmi épületekkel és csodaszép strandokkal. A mediterrán térség, az enyhe éghajlat, a termőföld és a buja növényzet Porecet egyedülálló nyaralási célponttá tette. A város és környéke rengeteg antikvitást őriz. Az itt eltöltött nyaralás olyan lesz, mint egy varázslatos időutazás. Poreči programok

A cikk a következőket tartalmazza:

Programok Porečen: járd be az ókori Róma utcáit!

Porec alapjait a 2. század körül élt rómaiak tették le. Minden utca szimmetrikusan helyezkedett el. Ezt az elrendezést ma a Cardo Maximus és a Decumanus Maximus főutcákon és a központi fekvésű Fórumon figyelhetjük meg. Szerencsére a város igyekezett megőrizni legfontosabb és legjellegzetesebb részeit és épületeit. A szabadság tér tökéletes kiindulópont egy kellemes történelmi sétához.

Eufráziai Bazilika

Az Eufráziai Bazilika az egyik legjobban megőrzött korai keresztény komplexum és az egyik legjelentősebb világtörténeti emlékmű. Egy igazi építészeti kincs, ami egészen a 6. század óta Porec büszkesége. Az épület 1997 óta hivatalosan is az UNESCO világörökség részét képezi.

Ez a bazilika ad otthont az egyik legrégebbi nyári, zenei rendezvények Porečben. A kamarazenei estét évről-évre egy adott témához igazítják, amihez a bazilika bámulatos kápolnájánál nem is kell szebb díszlet. Ez az esemény tökéletesen ötvözi a minőségi zenei tartalmat és a gyönyörű légkört. Ha nem szeretnéd kihagyni ezt az egyedülálló kulturális élményt akkor érdemes a nyaralást július 7 és augusztus 27 közé tervezni. Látnivalók Porečen

The Romanesque House

Poreč egyik legrégebbi háza a Marafor téren található. A román stílusú házat 13. században építették. Hosszú élete során többször is felújították és kibővítették. A számos beavatkozás ellenére a ház sikeresen megtartotta a román stílusú családi ház alapvető jellemzőit. A 20 században egy fából készült erkéllyel tovább bővítették. Ez a terasz ugyan nem tartozik eredetileg a házhoz, de tökéletesen kiegészíti azt és felhívja a figyelmet a gyönyörű dupla lancet (csúcsíves) ablakra. A ház földszintjén ma ajándéktárgyakat értékesítenek, a legfelső emeleten pedig a Néprajzi Örökség Gyűjteményét mutatják be. Az épületet kissé nehéz észrevenni, ha erre jársz akkor légy figyelmes nehogy elsétálj mellette.

A gótikus Parisi-Gonan palota

Ennek a pompás palotának az építési éve 1474, mely a homlokzatába lett faragva. Két csodálatos hármas lancet ablaka van. Annak idején a tiszteletreméltó és gazdag családok a város fő utcája mentén építették palotáikat. A Decumanus utcán a mai napig megőriztek néhány épületet. A Parisi-Gonan az 5. szám alatt található, de hasonló stílusúak a 10., 15. és 30. szám alatt lévő paloták is.

A Zuccato palota

Ez a palota a Decumanus és Cardo sarkán található, mely ma galériaként funkcionál. Egy háromszintes épület, a földszint és első emelet kőből épült, míg a második téglából készült. Utóbbit kőből épített építészeti részletek is díszítették, például sarok-erődítményei és természetesen az ablakok. A Decumanus utca felőli oldalán találunk egy gótikus dupla lancet-ablakot. A Cardo felőli oldalon egy másik fajta, importált követ használtak. Noha a gótikus palota megtartotta eredeti homlokzatát, a belső elrendezést nem őrizték meg.

Neptun temploma

A Neptunus templom az egykori Fórumon, a mai Marafor téren épült az első században. Állítólag az egész Isztrián ez volt a legnagyobb, a tenger istenének szentelt templom. Ezt az állítást azonban nem tudjuk alátámasztani, mivel a hatalmas templomnak ma csak maradványait láthatjuk.

Látnivalók Porečen: hív a természet

Az isztriai régiójában mindent megtesznek, hogy óvják a természetet. A Natura Histrica intézménye azért jött létre, hogy védelmezze és fenntartsa a természet érintetlen és tiszta állapotát. Nem csoda, hogy turisták milliói járnak évről évre csodájára Horvátország és az Isztriai-félsziget szépségének.

Baredine- barlang

A Baredine-barlang Porectől 6 km-re északkeletre fekszik. Ez a geomorfológiai műemlék Isztria első barlangtani helyszíne és turisztikai barlangja. Egy rendkívüli földalatti utazás. A túra során 5 jól megvilágított kamrát láthatunk. Az angol és olasz nyelvű körséta 40 perces. A barlang legmélyebb pontja 60 méterrel található a földfelszín alatt. A hőmérséklet kellemes 14 ° C, úgyhogy nem árt felöltözni. A barlangban lévő cseppkövek furcsa alakjaikról ismertek. Az egyik Szűz Máriára, a másik a pisai ferde toronyra emlékeztet.

Saint Nicola -sziget

Szent Miklós szigete közvetlenül Porec kikötőjével szemben található. Többféle strand közül is választhatunk. Vannak nyugodtabb kavicsos partok, amiket fekete tölgy és fenyőerdő vesz körbe. Találunk homokos strandot is, ami a turisták nagy kedvence. Szent Miklós szigete tökéletes hely a napfürdőzésre. Középen van egy fenyőfa park, ahol sportolásra is van lehetőség. Szerencsére itt is fokozottan ügyelnek a környezetvédelmi előírások betartására.

Lim-csatorna

A Lim-csatorna egy 12 km hosszú torkolat. Ez a lélegzetelállító völgy az Isztria egyik legszebb természet alkotta kincse. Hegyvonulatai egyre meredekebbé válnak és néhol elérik a 100 méter magasságot is. Vize tiszta, nyugodt, csillogó égszínkék. A csatorna környéke már a neolitikum kora óta lakott. A korai telepesek a völgy mentén barlangokba éltek. A rómaiak ideje alatt a csatorna fontos határ volt Porec és Pula közigazgatási egységei között. Innen ered a neve is, a lim a latin limes-ből származik, ami határt jelent. A halászat a Lim-csatornán mindig kiváló volt. A természetes fajokat tenyésztett kagylókkal bővítették ki, amelyeket a csatorna két kiváló éttermében kínálnak. A csatorna közepe felé, a part mentén találod a Jama Piratov bárt. Itt egy frissítő ital mellett elmélyülhetsz a táj szépségében. Az érintetlen táj szépsége magával rgadó. Gyönyörű erdőket, hegyeket, dombokat láthatsz az égszínkék vízet szelve. Poreči látnivalók

Poreč gasztronómiája

Porec gasztronómiai kínálata ugyanolyan gazdag és változatos, mint kulturális élete. A táj gazdag mediterrán növényzettel rendelkezik, fenyőfákkal, eperfákkal és zöld bokrokkal. Az itteni gazdag, termékeny föld tökéletes táptalaj gabonaféléknek, gyümölcsösöknek és olajfaültetvényeknek. Legfőbb mezőgazdasági ága az olíva bogyó és a szőlő, melyekből isteni olíva olajat és a népszerű borokat készítenek. A város tele van nyüzsgő kávézókkal és éttermekkel, amelyek hiteles recepteket és az autentikus mediterrán konyha ízvilágát tárja elénk. Válogathatsz a hangulatos éttermek friss hal kínálatából, a finom szarvasgombáiból vagy házi tésztából készült ételeiből. Ne felejtsd el megkóstolni a fantasztikus Malvazija vagy Borgonja nevű borokat.

Giostra: Poreč történelmi fesztiválja

A Giostra történelmi fesztivál a 18. századot és egy háromszáz éves hagyományt kelt életre. A háromnapos fesztivál ideje alatt a résztvevők elegáns, barokk jelmezeket öltenek. Találkozhatunk nemesekkel, lovagokkal, zászlóhordozókkal és dobosokkal. A főutcák tele vannak utcai előadókkal és zsonglőrökkel. A lovagi játékokat koncertekkel, színjátékokkal és hagyományos táncokkal egészítik ki. Ez az autentikus városi fesztivál hűen demonstrálja, hogy milyen volt az élet a 18. században. A versenypályát 1745-ben építették. A pályamenti városfalakat és a versenypályára néző ablakokat szépen kidíszítették. Nyolc lovas között zajlottak a versenyek. A verseny nyertese az arany Masgalano tányért nyeri el. A Giostra julius 20.-a körül kerül mindig megrendezésre. Ha nem szeretnéd kihagyni ezt az érdekes hagyomány őrző fesztivált akkor mindenképp tervezz előre!

Élvezd a természet szépségét, a tenger sós illatát és a napsugarak erejét miközben megismerkedsz Horvátország és az Isztriai félsziget színes történelmével és gazdag kultúrájával. Porec városa tökéletes helyszín mind a mentális mind a fizikai pihenésre.