Utazz el Montenegróba és fedezd fel ezt a kevésbé ismert piciny országot a Kotori-öböltől egészen Ulcinj városáig hajózva, ahol egy 12 km kilométer hosszú homokos strand vár rád. Számos azúrkék színű gyönyörű öböl, 293km- hosszú partszakasz és kristálytiszta vizű strandok. Kellemes éghajlat, barátságos árak. Ezekre számíthatsz montenegrói látogatásod alatt ebben az apró, de annál gyönyörűbb országban. Montenegrói Programok
Cikkünk a következőket foglalja össze:

Miért éppen Montenegró?Hegyek, ameddig a szem ellát

Nevéből adódóan a fekete hegyek országaként is emlegetik. Névválasztása nem véletlen. Maga az ország a Dinári-hegység területén helyezkedik el. Ebből adódik, hogy minden irányból gyönyörű fákkal tarkított zöldellő hegycsúcsok tárulnak elénk. Káprázatos, ahogyan a meredek hegyoldalak a tengerbe nyúlnak, aminek látványa egyszerűen gyönyörű akár a partról, akár a nyílt tengerről nézve. Egyszerűen lehetetlenség vele betelni.

A hely, ahol a turizmus még nem iparszerű

Egy egészen apró ország, viszonylag kevés lakossal, ám bátran elmondható, hogy nagyon barátságosak és vendégszeretők. Montenegró még nem tartozik a kifejezetten felkapott adriai üdülőhelyek közé. Ennek köszönhetően tartósan őrzi a hely a természetességet így a turista tömegtől sem kell tartanunk. Környező népszerűbb országokhoz képest jelentősen olcsóbb kikapcsolódást kínál. Mindez elmondható a szálláshelyekre, éttermekre és a kikötők díj- szabására is.

Montenegró időjárása

Montenegró éghajlata elhelyezkedése és domborzati viszonyai miatt igen változatos. A tengerpart mentén mediterrán éghajlat az uralkodó, ami nyáron igen kellemes 26-29 fokos hőmérsékletet eredményez. Az ország belső része felé haladva azonban ez fokozatosan megváltozik, így lehetőséget biztosít szinte bárminemű kikapcsolódásra a strandolástól egészen a túrázásig, hegymászásig. Természetesen a legtöbb idelátogató a tengerpart és az abban rejlő kikapcsolódási lehetőségek miatt keresi fel az országot. Check the időjárási feltételek, széladatok Montenegróban

Montenegró legnépszerűbb városai

Rengeteg apróbb és nagyobb tengerparti üdülőhely közül válogathatsz. A legkedveltebb városok számos látnivalóval várnak, és csupán egy karnyújtásnyira elérhetőek egymástól. Elmondható ez mind Montenegró északi, és a déli területeire egyaránt. Látnivalók Montenegróban

Herceg Novi

A Kotori-öböl bástyája. Több kilométer hosszú tengerparti sétánya kínál gasztronómia élményeket.

Perast

Szintén a Kotori-öböl bejáratánál található, csendes kisváros. Közelében két kisebb sziget helyezkedik el, Sveti Juraj és Sveti Dordi.

Tivat

Kotori-öböl szélén elnyúló, pálmafákkal szegélyzett üdülőváros. Látogass el a nem messze eső Porto Montenegro – vitorlás és jacht kikötőbe is.

Budva

Félszigeten fekvő gyönyörű óvárosával, és azúrkék színű tengervizével, népszerű település.Számos homokos tengerpart megtalálható itt.

Petrovac

Budva szélénél található apró kisváros. Itt tekinthető meg a Kastel, egy sziklaszirtre épített erőd.

Bar

Turisztikailag kevésbé frekventált nagyváros. Bar rendelkezik az egyik legnagyobb kikötővel, és egyben fontos kereskedelmi csomópont is.

Ulcinj

Legdélebbi város Montenegró határánál Bar városától nem messze. Ulcinj-ban található a leghosszabb, 12 km-en húzódó homokos strand.

Montenegró főbb látnivalói

Horgonyozz le minél több kikötőben, és fedezd fel Montenegró, hangulatos velencei stílusú kikötőit, valamint óvárosait. Sétálj a szűk, gazdag történelmi múlttal rendelkező utcákban, és közben élvezd az igazi mediterrán hangulatot.

Kotori vár

Montenegró egyik emblematikus jelképe az UNESCO védelme alatt álló Kotori-öböl és az itt elhelyezkedő Kotor vára. A vár a Velencei Köztársaság idején épült 1453-ban és a mai napig hihetetlenül őrzi eredeti állagát. A Kotori-öböl az Adriai- tenger deli részének legnagyobb természetes öble és egyben a legdélebben fekvő európai fjord. Az öböl behajózása után érdemes itt kikötni, és szemügyre venni a várat, valamint az óvárost. Nem fogsz csalódni a látványban, egészen elképesztő élményben lesz részed. Mit csinálj ha, itt jársz? Amennyiben nem csak az óvárosban szeretnél körbe sétálni, hanem vállalkoznál arra is, hogy felmássz a várfalon, akkor a környező magasabb domboldalakról egészen csodálatos, egységes látványként tárul eléd az öböl, a vár és az óváros egyaránt. montenegrói látnivalók

Gosba od Skrpjela templom

Ha Kotor közelében jársz, semmi esetre se hagyd ki a “Sziklák Asszonyát”. Ez a pici sziget csak egy rövid hajóútra található Kotor- óvárosától. Maga a sziget igen érdekes módon alakult ki. Minden egyes alkalommal, amikor a régi kereskedő hajók elindultak Kotor óvárosából, egy sziklakövet vittek magukkal az útra, és amikor visszatérve meglátták a várfalat, a vízbe dobták a magukkal vitt sziklát így alapozva meg a most rajta álló templom helyét.

Skalár tó

Gyönyörű látványa miatt került fel a listánkra, ez a természetvédelmi terület. Ha úgy döntenénk, hogy nem egyedül vágnánk neki, akkor akár idegenvezetéssel egybekötött csoportos túrán is felfedezhetjük ezt a lápos zöldellő területet

Sveti Stefan (Szent István) szigete

Csupán néhány kilométerre található Budva városától, Montenegró egyik legnagyobb kikötővárosától és turistaközpontjától. Egy igazi luxus hotel található itt, ami Montenegró egyik fő látványosságaként a legtöbb képeslapon is fellelhető. Maga a sziget csak kívülről megnézhető ám lehetőség van az egyik, idelátogató közönségnek is nyitva álló homokos strand használatára.

Montenegrói programok: kikapcsolódási lehetőségek

Az Adria partján Montenegró kínálja az egyik legváltozatosabb strandolási lehetőséget strandtípusok tekintetében. Kezdve az eldugott csendes partszakaszoktól az apró szinte érintetlen szigeteken át. Nagy számban megtalálhatóak itt homokos, kristálytiszta vízű búvárkodásra, sznorkelezésre is tökéletesen alkalmas helyszínek. Bátran keresd fel és merülj alá Montenegró egyik legszebb eldugott pontján lévő Mala Plaža – vagy a Pláv Horizonti strandon, ami egy csodálatosan tiszta vízű lassan mélyülő öböl a Przno-völgy végénél. vitorlázás Tivatban

Látnivalók Montenegróban: fedezd fel a legszebb öblöket!

A hajózás szerelmeseinek felejthetetlen élményt nyújtanak Montenegró apró, romantikus kristálytiszta vizű öblei. Ha Montenegróban jársz, számos izgalmas program és vízi sport közül válogathatsz. Az egyik legnépszerűbb a vitorlázás és a katamarán bérlés. Montenegróban a közel 300km- hosszú partvonalnak köszönhetően rengeteg a felfedezésre váró és hajózásra alkalmas öböl található. A leghíresebb és legkedveltebbek közé tartozik azonban az -sziget of Flowers (A virágok szigete) ami 2km-re helyezkedik el Tivat városától. Emellett számos kis sziget elérhető egy rövidebb hajóúttal a parttól, amire megérkezve úgy érezhetjük, hogy a földi paradicsomba csöppentünk.

Montenegró gasztronómiája

Montenegróban bármerre is járunk, biztosan találunk helyi ínycsiklandó különlegességeket kínáló éttermeket. A legtöbb üdülővárosban a főbb strandok, partszakaszok mentén találhatóak ilyen és ehhez hasonló vendéglátó egységek. Ezen specialitások közé tartoznak leginkább a közkedvelt mediterrán ízvilágú ételek, mint például különféle szabadon grillezett húsok és zöldségek, kemencében sült kenyér lángosok, amiket szintén különféle húsokkal, szószokkal töltenek meg. Hasonló módon készül egyik tradicionális ételük is a pljeskavica – amit határozottan ajánlott legalább egyszer kipróbálni. A legtöbb tengerparti országhoz hasonlóan a halak itt is nagy népszerűségnek örvendenek.

Montenegrói vitorlázás előnye, hogy az országhoz tartozó szigetek és öblök, aprócska méretéből adódóan könnyedén körül hajózhatok. Nem kell tehát hatalmas távolságokkal számolni ahhoz, hogy szerencséd legyen felfedezni a legtöbb természeti csodát.