Elhajózva Szicília mellett, észak felé véve az irányt, emelkedik ki a vízből Szardínia. Szicília után a Földközi-tenger legnagyobb szigete, körülbelül 24000 km2 kiterjedésű. Rengeteg lehetőséget nyújt azok számára, akik úgy döntenek, hogy felfedezik a sziget partjait és kevésbé népszerűbb szigetre vágynak Szicíliánál. Népszerű úti cél családosok és baráti társaságok számára, Júliusban és augusztusban különösen kedvelt, de a nehezebb megközelíthetősége miatt mégsem annyira zsúfolt. Szardínia meglátogatni így a legjobb időszak a korai és a késő nyár. Szardínia is különleges vadvilággal büszkélkedhet, melyet viszonylagos elszigeteltségének is köszönhet. Több történelmi városa van helyi nevezetességekkel. A helyi konyhát az erőteljes ízek jellemzik a boroktól kezdve az ételekig.
látnivalók Szardínián
A cikkben az alábbi pontokban tekintjük át Szardíniát:

Szardínia földrajza és szelei

Szardínia (olaszul: Sardegna) Olaszország, Spanyolország, Tunézia és Korzika között helyezkedik el a Földközi-tengeren, kb. 1, 5 millió lakosú. Fővárosa Cagliari, közigazgatási és kulturális autonómiával rendelkezik. Európa legősibb lakott területei közé tartozik, gazdag történelmi örökséggel. Meghódították a főníciaiak, rómaiak, mórok és komoly stratégia szereppel bír most is, ennek köszönhető a sziget kulturális sokszínűsége is.
Szardínia területének nagy része dombvidék, és tengerpartjainak hossza közel 2000 km. A déli és nyugati oldalon homokosak a tengerpartok, az északi és a keleti partok ezzel szemben sziklásak, éghajlata mediterrán. A közelben az alábbi szigetek találhatóak Maddalena, Caprera, Sant’Antioco, San Pietro és Asinara .

A széljárás Szardínián

A sziget távol esik minden más szárazföldtől, így a területen mindig fúj a szél. A nagy hullámoknak köszönhetően a szigetre az év minden napján járnak a szörfösök, vízisízők.
A szigeten északnyugati (misztál), északi (tramontana), keleti (levante) és délkeleti (sirokkó) szelek jellemzőek. A kiépített nyaralóhelyeket kedvelőknek inkább a sziget északi részét ajánlható. A nyári forróság elviselését a levegő páratartalma mellett a domináns szelek, a sirokkó és a misztrál is megkönnyítik.

Látnivalók Szardínián: hol érdemes lehorgonyozni

Alghero

Szardíniát nyugatról megközelítve érhetjük el Alghero kikötőjét. A kikötő összesen 400 hajónak biztosít kikötési lehetőséget, amelyek akár 50 méter hosszúak is lehetnek. A kikötő hátterében a gyönyörű óváros épületei láthatóak.
Az aktív pihenést keresők találhatnak itt különböző vízi sportokat, valamint kerékpározhatják a környéket körbe. A városba betérve rengeteg a látnivaló és múzeumok változatos és érdekes látnivalókat nyújtanak. Ezen felül elmehetünk delfin lesre is, amely egy életre felejthetetlen élményt nyújt!
Szardíniai programok

Cagliari

Délre tartva pillanthatjuk meg Cagliari városát, amely történelmi városközponttal rendelkezik. Közvetlenül mellette található Marina Portus Karalis kikötő. Itt összesen 118 hajó számára – amelyek akár 90 méteresek is lehetnek -van szabad hely.
Cagliari a legnagyobb városa Szardíniának. Az év minden napján érkeznek ide turisták, köszönhetően annak, hogy a mediterrán éghajlat miatt a telek nem olyan hidegek. Cagliari az Angyalok öblére (Goldo degli Angeli) épült, ami gyönyörű látványt nyújt. A várostól néhány kilométerrel odébb megpillanthatjuk San Pietro szigetét, amely egy 250 kikötőhellyel rendelkező kikötő. A Marine Sifredi kikötő legfeljebb 60 méteres hajók számára nyitott.
látnivalók Szardínián

Carloforte

Szardíniát hátrahagyva, pár kilométerrel arrébb található San Pietro szigete, ahol Carloforte település felé érdemes venni az irányt. Az itt található a Marine Sifredi kikötő 250 hajó helyet biztosít, akár 60 méter hosszú vitorlások számára is.
Carloforte városában található történelmi emlékművek meglátogatása után érdemes robogóval körbejárni a várost. Szebbnél-szebb partokkal rendelkezik, amelyek tökéletesek strandolásra, vízi sportolásra.

Szardíniai programok: a sziget legszebb strandjai

La Pelosa

„Legszebb strandja a szigetnek” – mondják az idelátogatók, és nem is tévednek! Gyönyörű, fehér színű homokkal díszített strand, sekély, világos színű vízzel. Ennél többet már nem igen kérhetne az ember. A távolban észrevehető pár, apró sziget, amely egyedi látványt ad a fürdőzőknek. Nagyon népszerű strand a turisták körében.

Porto Pollo

A sziget északi részén találjuk meg meg ezt a strandot. Szép, homokos part, hullámzó tengerrel., rengeteg szörfös és turista célpontja.
Szardínia legjobb programjai

Cala Goloritze

Szardínia keleti oldalán található szép, sziklás partszakasz. Ez az apró kavicsos strand azért került fel a listára, mert a zöldes-kékes árnyalatú víz olyan hatást fejt ki, mintha csak egy álomban lennénk.

Szardíniai látnivalók: környező szigetek

Sant’Antioco

Délnyugati irányba hajózva vehetjük észre Sant’Antioco és San Pietro szigetét. Érdemes búvárkodni a környéken, mert a környék gazdag vízi világgal rendelkezik. A szigetet körbehajózva fergeteges látványban lesz részünk.

Asinara

Az északi oldalon található sziget büszkélkedhet Szardínia harmadik legnagyobb szigete címmel. A régen börtönként szolgáló sziget ma már Nemzeti Parkként üzemel, amelyet 21 évvel ezelőtt alapítottak meg.
Szardíniai látnivalók

La Maddalena

Nem messze Costa Smeralda-tól találhatjuk meg a La Maddalena szigeteket. Ritkán lakott terület ahol a természet maradt az úr. A sziget körül kristálytiszta a tenger. A partok rózsaszínben tündökölnek. Sokan ezért járnak ide strandolni. Strandolás elmehetünk vízisízni, vagy szörfözni is. A szigeteken találhatunk régi, római romokat és erődöket, amelyeket mi magunk fedezhetünk fel.

A helyiek híresek élet élvezetéről, ez nem csoda, hisz a tenger, a pohár vörösbor és a mediterrán konyha remekei számukra karnyújtásnyira vannak. A szép öblök, gyönyörűen kék tengervíz, a hegyek és az érintetlen természet összjátéka megbabonázhat. Fedezed fel a smaragdzöld és indigókék tengert, a hófehér és rózsaszín homokos tengerpartokat! Ismerkedj meg a változatos szárd ízekkel és a kulturális hagyományokkal. Tökéletes úti cél a napfény és a tenger szerelmeseinek.