Amennyiben festői szépségű tengerparti településre szeretnél ellátogatni, Herceg Novi kiváló úti cél. A montenegrói várost dús, mediterrán növényzete, hosszú tengerparti sétánya és történelmi nevezetességei rendkívül vonzóvá teszik a látogatók számára.Programok Herceg Noviban? Mutatjuk az ezer lépcsők városának is nevezett település legizgalmasabb programlehetőségeit.Programok Herceg Noviban

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Programok Herceg Noviban: strandok és vízi sportok

Herceg Novi kristálytiszta vizű strandjai a 7 km hosszú Pet Danica, vagyis a tengerparti sétány előtt találhatóak. A fürdőzőhelyek közös jellemzője, hogy viszonylag lassan mélyülnek, és egészen apró kavics borítja a partjukat. Sok strandon, ahogy beérsz a tengerbe, már homokos talajjal találkozhatsz. A város fő fürdőzőhelye részben betonozott parttal rendelkezik, és a Hotel Palace előtt található. Itt tudsz napernyőt bérelni, ha megéheznél, több étterem közül is választhatsz a sétány mentén. A vízi sportokat tekintve az úszáson és a sznorkelezésen kívül leginkább a kajakozást ajánljuk.

Látnivalók Herceg Noviban: hív a természet

Kék barlang

A természeti csoda a Luštica-félsziget oldalában, a Zlatna Luka szurdok és a Mokra Gora fok között helyezkedik el. A Kék barlangot két bejáraton keresztül közelítheted meg: az egyik széles, de alacsony, míg a másik épp az ellenkezője. A víz mélysége a barlangban 3-5 méter, a természeti csoda magassága pedig 9 méter. A tenger itt hihetetlenül tiszta, így a beszűrődő napfény a barlang falairól visszatükröződve csodálatos kékre színezi a vizet.

Mamula-sziget

A Kotori-öböl bejáratánál elhelyezkedő mészkő sziget aprócska, mindössze 200 méter átmérőjű. További érdekessége, hogy kör alakú, és eredetileg Lastavicaként ismerték. A sziget új nevét Lazar Mamuláról, az Osztrák–Magyar Monarchia tábornokáról kapta, aki 1853-ban erődöt építtetett a helyen. Az épület múltjához tartozik, hogy egykor börtönként is működött. Az erőd átalakítása jelenleg folyamatban van. A tervek szerint egy olyan komplexum létrehozására kerül sor, ahol emlékgaléria, vendéglátóipari létesítmények és vízisport-klub is lesz. látnivalók Herceg Noviban

Fedezd fel Herceg Novi látnivalóit!

A történelmi óváros a mediterrán hangulatú Főtértől indul, melyet színes házak, hangulatos éttermek és kávézók tarkítanak. Itt találod Herceg Novi egyik leglátványosabb elemét, a törökök által felállított Sat Kula nevű Óratornyot. A következő templomok és további érdekes helyek meglátogatását ugyancsak ajánljuk.

Kanli Kula erőd

Az erődöt még a török uralom alatt építették, nevének jelentése: „véres torony”. Egykor börtön volt, napjainkban már különböző színdarabokat adnak itt elő, sőt, még egy fesztivál is megrendezésre kerül minden évben. Koncertekre és kültéri filmvetítésekre ugyancsak használják a helyet. Az erőd tornyából fantasztikus kilátásban gyönyörködhetsz.

Forte Mare vára

A fő megfigyelési egységként szolgáló várat egykor I. Tvrtko bosnyák király építtette. Régebben egy nagyobb fellegvár részét képezte, melynek nagy része belezuhant a tengerbe egy 1979-es földrengés során. A sziklán álló vár manapság már csak látványosság, ahol nyáron, bizonyos időközönként mozizhatsz is. A Kanli Kula erődhöz hasonlóan innen is pazar kilátás nyílik a tengerpartra.

Regionális Múzeum

A 18. században épült, impozáns késő barokk stílusú épület régészeti, történelmi, néprajzi, valamint vallási gyűjteményeket tartalmaz. Kertje több mint 100 gondosan kiválasztott mediterrán és szubtrópusi növényből áll. Láthatsz többek között pálmafákat, kaktuszokat, aloe verákat, mimózákat, magnóliákat, valamint gyógynövényeket is.

Szent Mihály-templom

Szent Mihály Arkangyal ortodox temploma az óvárosban, a Bellavista téren található. 1856-ban épült, egy egykori török dzsámi, vagyis mohamedán templom helyén áll. Különböző építészeti stílusok jellemzik, féltett kincse pedig egy festmény, mely Szűz Máriát ábrázolja a szentekkel körülvéve. Az alkotás még a török alóli felszabadulás idejéből származik.

Savina-kolostor

Az ortodox rendház Herceg Novi óvárosához közel, egy 20 perces sétára fekszik. A különleges mediterrán ősfás környezetben található kolostor egyes feljegyzések szerint 1030-ból származik, a barokk építészeti stílus kiváló példája. Az épület napjainkban is apácazárda, mely rendelkezik egy kis múzeummal is. Utóbbi régi egyházi könyveket, ezüst és arany kegytárgyakat őriz. herceg novi-i látnivalók

Hagyományok és események Herceg Noviban

Egész évben számos kulturális rendezvény és fesztivál jellemzi a montenegrói várost. Különösen ismert a Mimóza Fesztivál, a Herceg Novi Filmfesztivál, a Sunčane Skale és a Guitar Art Summer Fest. A nagy múltra visszatekintő Mimóza Fesztivál februártól márciusig tart. Koncertek, maszkabálok, táncmulatságok és színházi előadások színesítik a rendezvényt. A filmfesztivált már 1988 óta minden év augusztusában megtartják, helyszíne a Kanli Kula torony. A hazai filmesek az összes kategóriában versenyezhetnek egymással, sőt a résztvevők az aktuális témákat is megvitathatják a film világával kapcsolatban. Júliusban rendezik a Sunčane Skale pop zenei fesztivált, melynek helyszíne a filmfesztiválhoz hasonlóan szintén a Kanli Kula erőd.

Éjszakai élet Igalóban

Bár Igalo és Herceg Novi valójában két különálló település, napjainkra szinte teljesen összenőttek. A Pet Danica nevű sétányon keresztül is elérheted a gyógyiszapjáról híres várost, ahol számos hangulatos bár és klub található. A fiatalabb korosztály számára különösen ajánljuk a La Bamba, valamint a Casa nevű helyeket.

Herceg Novi gasztronómiája

A vendéglátóhelyeket tekintve a közvetlenül a kikötőnél található Konoba Feral az egyik legjobb választás Herceg Noviban. Az ízletes ételek rendkívül széles választékával várja a vendégeket, mindezt kedvező áron. A Tri Lipe étterem szintén kiváló hely, mely a balkáni stílusú barbecue húsételekre specializálódott.

A helyi piac

Friss termékekből rendkívül széles a választék, többek között zöldséget, gyümölcsöt, húst, házi sajtot, olívaolajat, valamint virágot is vehetsz. A város piacának különlegessége, hogy helyi művészek alkotásai – festmények és szobrok – is megtalálhatóak a standokon. Ezek között jó néhány valódi művészi értékeket képvisel, ráadásul megfizethető áron.

Cikkünkben ismertettük Herceg Novi legjobb programjait. Ha ide hajózol, kristálytiszta strandok, lélegzetelállító történelmi emlékek és nagyszerű gasztronómiai élmények várnak.