Rovinj egy hangulatos turisztikai központ. Történelme során sokszor rombolták le, építették át és egészítették ki fontosabb épületeit. Ma ez a sokszínűség a város igazi vonzereje. Tégy te is egy varázslatos sétát a helyi kikötőtől a hangulatos utcákon keresztül egészen a lélegzetelállító panorámáig. Rovinji programok

A cikk a következőket tartalmazza:

Rovinji programok: látogasd meg a város nevezetességeit!

Town Clock

Az épület a reneszánsz stílust képviseli, de az évszázadok során sok átépítésen ment keresztül. A velencei uralkodás alatt rákerült a híres Szent Márk szárnyas oroszlán is, mely Velence jelképe. A torony egykoron még a város déli bástyájaként funkcionált. Valaha még egy egyszemélyes cella is működött az alagsorában. Ma a város főterét ékesíti. Körbevették hangulatos kávézók, cukrászdák és éttermek.

Balbi- ív

A kapu, mely a főtérről egyenesen az óvárosba vezet. Nevét Daniel Balbiról kapta, aki régen a város polgármestere volt. A 17. században, a velencei köztársaság idején épült, így természetesen látható rajta a szárnyas oroszlán is. Kívülről egy turbános török, belülről egy szakállas velencei kőből faragott fej díszíti.

Grisia utca

A Balbi- ívtől tovább haladva megérkezünk a város leghíresebb utcájára. Ez Rovinj pezsgő, művészeti életének színhelye. A macskaköves utcákat színes házak ékesítik. Rengeteg kézműves műterem, képgaléria és szuvenír bolt található itt. Augusztusban egy szabadtéri fesztivál idején itt állítják ki a helybéli művészek alkotásait.

Óváros

Rovinj legfőbb vonzerője az óváros. A velencei stílust képviselő régi épületek és a labirintusszerű utcahálózat a turisták egyik kedvence. Van abban valami varázslatos, ahogy a magas mégis apró házak között a frissen mosott ruhák illatával átitatott macskaköves utcákon végig sétálunk. Az olasz kisházak tökéletes árnyékot nyújtanak a legmelegebb órákban is. Akár egy egész délelőttöt is eltölthetünk a keskeny utcákon.

Szent Eufémia templom

Már a távolból láthatjuk a híres Szent Eufémia templomot. A harangtorony a szírt közepén 62 méter magasan díszeleg és tökéletes kilátást nyújt a városra és a tengerre. Ha tiszta az égbolt ellátni egészen az Alpokig is. Nem csak az épület maga, de a hozzátartozó történet is magával ragadó. A történet szerint a névadója egy kamasz helybeli lány, aki megtagadta a keresztény hit elhagyását. Megkínozták és tűzbe vetették, de nem tört meg. Végül az oroszlánok végeztek vele, de testét meghagyták. Egy igazi szívszorító történet az elhivatottságról. látnivalók Rovinjban

Látnivalók Rovinjban: fedezd fel a természet csodáit!

Stancija Collis

Rovinj és környéke tele van helyi bor és olíva olaj termelőkkel. A díjnyertes termékeket a belvárosi pincészetekben és a város szélén lévő szőlőskertekben is meg lehet kóstolni. A Stancija Collis szőlősbe mindig tárt karokkal várják a turistákat. Látogatásunk során egyenesen a bortermelőtől ismerhetjük meg a borkészítés minden apró részletét. Kóstolás közben a teraszról káprázatos kilátás nyílik a szőlőültetvényekre.

Golden Cape forest park

Ezen a kis szigetnyelven sok kis öblöt fedezhetsz fel. A hangulatos és nem túlzsúfolt tengerpartok mögött fenyveserdő található, így még a legforróbb órákban is nyugodtan relaxálhatsz. Van lehetőség túrázásra, kerékpározásra és búvárkodásra is. Gyerekes családoknak és még kutyás gazdiknak is egyaránt tökéletes.

Búvárkodás a Baron Gautschnál – Látogasd meg az Adria titanikját

A Baron Gautch, vagy másnéven az Adria titanikja az első világháború során szolgált az Osztrák – Magyar Haditengerészetnél. Egy 85 méter hosszú személyszállító hajó. A háború kezdetén a fontosabb kikötőket aknamezőkkel védték körbe. A Baron Gautsch sajnos nem tudta kikerülni a csapdát. A hajó nagyjából 10 perc alatt 28 méter mélyre süllyedt az tengerben. Sokakat sikerült kimenteni, de több mint 170 ember veszítette életét. A roncsot 1958-ban fedezték fel. Ma az egyik legnépszerűbb búvárállomás. A személyszállítón kívül még rengeteg hal- és növényfélét is szemügyre vehetsz.

Kirándulási lehetőségek Rovinj környékén

Lim Fjord

Rovinjtól nem messze egy 10 kilométer hosszú folyó partját meredek, erdős hegyvidékek díszítik. Akár le is horgonyozhatsz egy kis időre és tehetsz egy sétát a csodaszép természetben. A kanyon torkolatánál, a part mentén van a Jama Piratov nevezetű bár. Itt elmélyülhetsz a táj szépségében egy frissítő ital mellett. Az biztos, hogy magával ragadó az érintetlen táj szépsége. Látnivalók Rovinjban

Szent Katalin sziget

Szent Katalin szigete közvetlenül Rovinj előtt terül el. Hajóval 5 perc alatt érhető el. Számos gyönyörű kerttel és parkkal rendelkezik. Partjáról tökéletesen rálátni Rovinj meseszép óvárosára és a Szent Eufémia templom harangtornyára. Sokáig ez volt a Habsburg grófok és hercegek külön bejáratú üdülőhelye. Egyetlen szállodája egy régi kastélyban található, melyet teniszpályák és úszómedencék vesznek körbe. A szépen zöldellő utak teljesen autómentesek, így nyugodtan vehetsz egy nagy friss levegőt és élvezheted a teljes csendet.

Régészeti park: Monkodonja

Remek módja, hogy közelebbről megismerd az egykori életet a szigeten. Az egyik legjobb állapotban megmaradt bronzkori város az Isztrián. Gyönyörű régészeti lelőhely, nagyon jól karbantartott és teljesen ingyenes. Rovinjtól 5 km-re keletre fekszik ez a település, ahol egykoron több mint ezer ember élt. A dombtetőről nagyon szép kilátás van az óceánra és a környező tájra. Egy felhősebb napon érdemes útnak indulni és körbejárni ezt a vidéket.

Ebben a cikkben megismertettünk Rovinj legkedveltebb programjaival. Egy kis olasz építészettel fűszerezett Horvát város. Ha az Isztriai- félsziget környékén jársz mindenképp térj be ide.
Olvass tovább ha rovinji vitorlázás, vagy az rovinji hajóbérlés érdekel.