Az Adriai-tengert elhagyva a Földközi-tenger kéksége hív, amelynek láttán megtapasztalható a valódi szabadság érzése. A tenger illatával az oldaladon dél-nyugatra hajózva megpillanthatod a távolban Olaszország legnagyobb szigetét, a 25 700 km² területű Szicíliát, amely rengeteg lehetőséget nyújt az arra hajózó kalandvágyóknak.

 Szicíliai programok
A cikkben az alábbi pontokban tekintjük át Szicíliát:

Szicília földrajza és szelei

Ezt az erdőkkel és hegységekkel tarkított szigetet a Földközi-tenger öleli körbe, amely elválasztja Olaszországtól. A sziget vonzáskörzetéhez tartoznak a Pelagie-szigetek (délnyugaton találhatóak), az Egadi-szigetcsoportok, Pantelleria szigete (nyugati irányban) és a Lipari-szigetek (északra találhatóak). Itt van Európa egyik, a mai napig aktív vulkánja, az Etna. A háromszög alakú sziget körülbelül 220 km-es oldalakkal rendelkezik.
A sziget keleti oldalán délkeleti, déli oldalon délnyugati szelek uralkodnak, míg a nyugati és az északi részen északnyugati-nyugati szelek fújnak. A vitorlás szezonban napfelkeltétől napnyugtáig a Beaufort skálán 3-4 erővel fúj az északnyugati szél. Jelentős vízmozgás tapasztalható a tengeren, amely a nagy felületnek köszönhető. Észrevehető, hogy már akkor is tapasztalhatóak a hullámok, amikor még a szél nem érkezett meg.
A nyugati szélnek köszönhetően a keleti irányba történő hajózást segíti. Szicíliától délre érezhető a tengeráramlás erőssége.

Látnivalók Szicíliában: a legszebb kikötővárosok

Az öblökkel díszített partokhoz érve eldönthetjük, hogy forgalmasabb kikötőváros felé vesszük az irányt, nyugalmasabb települést keresünk, a természet lágy ölét látogatjuk meg, esetleg a környező szigeteket térképezzük fel. Bárhogyan is döntünk, az biztos, hogy egy életre felejthetetlen élményben lesz részünk.
Forgalmas kikötővárost keresve a legjobb választás Messina, Palermo és Catania hármasa. Ezek a szigeten a legtávolabb helyezkednek el egymástól, így kellő változatosságot és szépséget biztosítva nekünk.
Messina-t Szicília kapujának is nevezik, mivel Olaszországból ez az első hely, ahova érkezik az ember. Mesés elhelyezkedésétől függetlenül nem vált turisták célpontjává a város. Lehetőségekben így is gazdag: nappal felfedezhetjük a várost, különböző étkeket kóstolhatunk meg, az éjszakát pedig különböző borozókba, bárokba és klubokban tölthetjük el.
Palermo a sziget nyugati részén található, a Tirrén-tenger partján fekvő, legnagyobb kikötőváros. Megállásra, megpihenésre a Marina Villa Igiea kikötőt ajánljuk. A homokos fenekű, akár 5 méter mélységű kikötő 379 fix helyet tart fent, kizárólag hajózási turizmusnak, maximum 65 méter hosszú hajókat engednek be.
A virágzó kikötővel rendelkező település változatos programokat kínál a turistáknak. A város sok felfedezni valót rejt magában az arra fogékonyak számára. A helyi gasztronómia mellett minőségi és nagy választékú, ízletes street food is kipróbálható. Akik szeretik a nyüzsgő életet, tökéletes választás ez a város, ráadásul az éjszakai élet is pezseg.
A Jón tenger partján található Catania a második legnagyobb város a szigeten, amely a keleti oldalon fekszik. A város az UNESCO része, köszönhetően a Dóm-térnek. Az odalátogatók egyhangúan egyetértenek abban, hogy üdítő légkörű a város, tele van élettel. A város mellett található Etna lélegzetelállító látványt biztosít. A város tele van látványosságokkal, így a nappalokat a város megismerésére szánhatjuk. Az estéket a különböző szórakozóhelyeken, bárokban tölthetjük el. Érdemes tudni, hogy Catania Szicília szórakoztató központja.

Hol érdemes lehorgonyozni Szicíliában

A sziget északi részén található, a 4000 méteres rakpart mentén Marina di Portorosa egy igazán elegáns és modern kikötő, amely Fumari közelében fekszik. Megfelelően biztosított, menedéket nyújt a szelektől. A közelben, néhány kilométerre található a Lipari-szigetek. Több kikötő található a mólón, amelyeknél a modern oszlopok áramot és vízellátást biztosítanak. Itt a tengerfenék 3, 5-5 méter, míg a kikötői medence 2, 5-3, 5 méter mély.
Pár kilométerrel keletebbre található Milazzo, ahol a Marina del Nettuno kikötő vár rád. Ez a félszigeten található kikötő maximum 160 hajónak tud helyet biztosítani.
A Marina nevű kikötő Capo d’Orlando-tól keletre található, szintén a sziget északi részén. A kikötő 7, 5-40 méter hosszú hajók számára fenntartott, 553 kikötőhellyel rendelkezik, 180000 m2 területen. Itt a víz mélysége 3, 5-5 méter között található.
Szicília déli része felé hajózva is találsz kikötőt. Ragusához tartozó Marina di Ragusa kikötő összesen 700 jacht férőhelyet biztosít a turisták számára.

A sziget legszebb strandjai

Szicília változatos és különleges tengerpartok díszítik. A három kikötőváros mellett más településeknél is találhatóak hangulatos, felpezsdítő tengerpartok. Szicíliai látnivalók
Ilyen Messina és Palermo között található strand, a Lungomare Cefalú. Az aranyszínű homokban pompázó tengerpart hangulatát a gyönyörű szép tenger mellett a pár lépéssel hátrébb lévő történelmi városközpont biztosítja. Ha nyugodt fürdésre és napozásra vágysz, vagy csak a festői tájban szeretnél elmerülni, akkor ez a strand a te választásod!
A Lipari-szigeteken található az egyik legkellemesebb hőmérsékletű vizű strand. A nyugodt, szép környezetben található partszakasz a családos vendégek körében különösen népszerű.
Szicília északi részén található Oliveri település, amely közelében helyezkedik el a mesebeli Spiagga Marinello strand. A meleg vizű, sekély tengert egy kicsi, homokos nyúlvány választja ketté. Pár lépéssel hátrébb kis tavak találhatóak a homokos parton.
A vízi sportok szerelmeseinek Taormina strandját, az Isola Bella-t ajánljuk, amely Catania-tól északra található. A gyorsan mélyülő partot egy lélegzetelállító sziget emeli ki a többi strand közül.
Ha távol szeretnél lenni az autók zajától, akkor Cala dello Zingaro partra érdemes elmenned. Ez a fenomenális tengerpart a sziget nyugati csücskében található. A sziklafalak által körbeölelt, homokos tengerpartot gazdag élővilággal rendelkezik.